Różnice między serią 0.5 a serią 1

Tu znajdziecie odpowiedzi na Wasze pytania dotyczące różnic w modelach, kolorów karoserii, tapicerek, wyposażenia, materiałów eksploatacyjnych i wielu innych.

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Różnice między serią 0.5 a serią 1

Post autor: Tomek »

Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Re: Różnice między serią 0.5 a serią 1

Post autor: Kowal_80 »

inne są też gumki na błotnikach,te tak jakby do opierania maski. gumki w progach też chyba inne. mam też zbiorniczek spryskiwaczy,który się nieco różni od innych. ale nie wiem czy to było zależne od serii.
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

Zbiorniczek tak. Kowal ma inny w pół serii
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

wrzucam fotki elementów,które mogą być pół seryjne. jak coś to niech mnie ktoś poprawi,a mod uporządkuje
zbiorniczek spryskiwaczy - ten kocmouch może być pół seryjny
ObrazekObrazek
samo mocowanie zbiorniczka do karoserii też jest nieco inne jak ktoś się dobrze przyjrzy. i przedewszystkim "chwytak" zbiorniczka jest szerszy. w tym sensie,ze pół seryjnego nie wciśnie się bezinwazyjnie do (w tym przypadku) 3 serii,a 3 seryjny będzie luźny w 0,5
na pierwszej fotce pod spodem domniemana 0,5 , na drugiej 3 seria
ObrazekObrazek
jak już jesteśmy przy systemie spryskowym to wspomniany w tabelce spryskiwacz
Obrazek
a także wspomniane przeze mnie gumki od maski przykręcane (a nie wciskane jak później) do przednich błotników
Obrazek
no i kolejna ciekawostka,ja o tym nie miałem pojęcia - uszczelka pomiędzy maską a podszybiem
ObrazekObrazek
w tabelce była ukazana różnica między dywanikami. ja pokaże to na swoim przykładzie.
dywaniki które posiadam różnią się znacząco od tych późniejszych. i samym szablonem wycięcia jak i brakiem obszycia. pierw myślałem,ze to jakieś samoróbki jednak materiał jest identyczny jak jak na reszcie podłogi. pozatym wycięte są bardzo starannie,wątpie żeby komuś w piwnicy chciało się tak bawić.
ObrazekObrazek
w tabelce wyżej było już pokazane,że dywaniki 0,5 przednie nie zachodzą na belke pod przednim fotelem jak to było w późniejszych seriach,a kończą się przed tą belką. sama belka natomiast ma "swoje okrycie" zapinane na 2 kołki
ObrazekObrazek
no i patrząc od tyłu na podłoge - dywanik tylni nie sięga do samej belki fotela przedniego. jest krótszy niż późniejsze. a luke wypełnia odpowiednio docięty kawałek materiału.
ObrazekObrazek
na szczęście w odpowiedniej chwili mnie coś tknęło. bo owe kawałki materiału leżały już w śmietniku.
jak coś jeszcze trafie podczas rozbiórki to dam znać.
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Taki zbiornik spryskiwacza miałem w mojej 300D luty 77 rok
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

ta też jest 77r. ale wiesz dogłębniej czy to tłumaczyć 0,5 czy 1 serią? bo nie chce ludzi w błąd wprowadzać. jak zresztą napisałem wyżej - wszystko do weryfikacji bardziej obeznanych,a co okaże się nie być 0,5 seryjne to do usunięcia.
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nie mam pojęcia, inne elementy miałem pierwszoseryjne, nie pamiętam już uszczelki pod maską. Dywaniki tez miałem jak na zdjęciach. U mnie do pół serii według pdf od Tomka pasowało by też pokrętło pochylenia oparcia fotela i wystająca blacha pod popielniczką ale reszta jak np zegar, schowek, dysze spryskiwaczy itd to pierwsza seria. Samochód raczej nie był grzebany bo był sprowadzany do polski w latach 80 przez mojego tatę.
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

To normalne. Moja jest z końca 77 roku a też ma niektóre detale pół seryjne, mimo że większość 1 serii. Zależności od miesiąca wypychali jeszcze to co mieli na magazynach w fabryce.
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

aaa widzisz - blacha pod popielniczką! a ja myślałem,że jakiś cham ją poprostu źle włożył. i też by skończyła żywot na śmietniku.
co do pomieszania serii to raczej normalne. mi bardziej chodziło czy ten zbiorniczek to typowy 0,5
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Kontakt:

Popatrz zdjęcia od Tomka może znajdziesz więcej szczegółów.
ODPOWIEDZ