Różnice między serią 0.5 a serią 1
Moderator: Tomek
- Tomek
- Moderator
- Posiadany model W123: W, S, C.
Różnice między serią 0.5 a serią 1
Miłej lektury
http://www.members.aon.at/w123/Serienun ... deW123.pdf (link nieaktywny)
http://beczkolandia.com.pl/UnterschiedW ... Serie1.pdf
http://www.members.aon.at/w123/Serienun ... deW123.pdf (link nieaktywny)
http://beczkolandia.com.pl/UnterschiedW ... Serie1.pdf
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
Re: Różnice między serią 0.5 a serią 1
inne są też gumki na błotnikach,te tak jakby do opierania maski. gumki w progach też chyba inne. mam też zbiorniczek spryskiwaczy,który się nieco różni od innych. ale nie wiem czy to było zależne od serii.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Zbiorniczek tak. Kowal ma inny w pół serii
-
- Beczkomistrz
wrzucam fotki elementów,które mogą być pół seryjne. jak coś to niech mnie ktoś poprawi,a mod uporządkuje
zbiorniczek spryskiwaczy - ten kocmouch może być pół seryjny
samo mocowanie zbiorniczka do karoserii też jest nieco inne jak ktoś się dobrze przyjrzy. i przedewszystkim "chwytak" zbiorniczka jest szerszy. w tym sensie,ze pół seryjnego nie wciśnie się bezinwazyjnie do (w tym przypadku) 3 serii,a 3 seryjny będzie luźny w 0,5
na pierwszej fotce pod spodem domniemana 0,5 , na drugiej 3 seria
jak już jesteśmy przy systemie spryskowym to wspomniany w tabelce spryskiwacz
a także wspomniane przeze mnie gumki od maski przykręcane (a nie wciskane jak później) do przednich błotników
no i kolejna ciekawostka,ja o tym nie miałem pojęcia - uszczelka pomiędzy maską a podszybiem
w tabelce była ukazana różnica między dywanikami. ja pokaże to na swoim przykładzie.
dywaniki które posiadam różnią się znacząco od tych późniejszych. i samym szablonem wycięcia jak i brakiem obszycia. pierw myślałem,ze to jakieś samoróbki jednak materiał jest identyczny jak jak na reszcie podłogi. pozatym wycięte są bardzo starannie,wątpie żeby komuś w piwnicy chciało się tak bawić.
w tabelce wyżej było już pokazane,że dywaniki 0,5 przednie nie zachodzą na belke pod przednim fotelem jak to było w późniejszych seriach,a kończą się przed tą belką. sama belka natomiast ma "swoje okrycie" zapinane na 2 kołki
no i patrząc od tyłu na podłoge - dywanik tylni nie sięga do samej belki fotela przedniego. jest krótszy niż późniejsze. a luke wypełnia odpowiednio docięty kawałek materiału.
na szczęście w odpowiedniej chwili mnie coś tknęło. bo owe kawałki materiału leżały już w śmietniku.
jak coś jeszcze trafie podczas rozbiórki to dam znać.
zbiorniczek spryskiwaczy - ten kocmouch może być pół seryjny
samo mocowanie zbiorniczka do karoserii też jest nieco inne jak ktoś się dobrze przyjrzy. i przedewszystkim "chwytak" zbiorniczka jest szerszy. w tym sensie,ze pół seryjnego nie wciśnie się bezinwazyjnie do (w tym przypadku) 3 serii,a 3 seryjny będzie luźny w 0,5
na pierwszej fotce pod spodem domniemana 0,5 , na drugiej 3 seria
jak już jesteśmy przy systemie spryskowym to wspomniany w tabelce spryskiwacz
a także wspomniane przeze mnie gumki od maski przykręcane (a nie wciskane jak później) do przednich błotników
no i kolejna ciekawostka,ja o tym nie miałem pojęcia - uszczelka pomiędzy maską a podszybiem
w tabelce była ukazana różnica między dywanikami. ja pokaże to na swoim przykładzie.
dywaniki które posiadam różnią się znacząco od tych późniejszych. i samym szablonem wycięcia jak i brakiem obszycia. pierw myślałem,ze to jakieś samoróbki jednak materiał jest identyczny jak jak na reszcie podłogi. pozatym wycięte są bardzo starannie,wątpie żeby komuś w piwnicy chciało się tak bawić.
w tabelce wyżej było już pokazane,że dywaniki 0,5 przednie nie zachodzą na belke pod przednim fotelem jak to było w późniejszych seriach,a kończą się przed tą belką. sama belka natomiast ma "swoje okrycie" zapinane na 2 kołki
no i patrząc od tyłu na podłoge - dywanik tylni nie sięga do samej belki fotela przedniego. jest krótszy niż późniejsze. a luke wypełnia odpowiednio docięty kawałek materiału.
na szczęście w odpowiedniej chwili mnie coś tknęło. bo owe kawałki materiału leżały już w śmietniku.
jak coś jeszcze trafie podczas rozbiórki to dam znać.
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Taki zbiornik spryskiwacza miałem w mojej 300D luty 77 rok
-
- Beczkomistrz
ta też jest 77r. ale wiesz dogłębniej czy to tłumaczyć 0,5 czy 1 serią? bo nie chce ludzi w błąd wprowadzać. jak zresztą napisałem wyżej - wszystko do weryfikacji bardziej obeznanych,a co okaże się nie być 0,5 seryjne to do usunięcia.
- kazios
- Administrator
- Kontakt:
Nie mam pojęcia, inne elementy miałem pierwszoseryjne, nie pamiętam już uszczelki pod maską. Dywaniki tez miałem jak na zdjęciach. U mnie do pół serii według pdf od Tomka pasowało by też pokrętło pochylenia oparcia fotela i wystająca blacha pod popielniczką ale reszta jak np zegar, schowek, dysze spryskiwaczy itd to pierwsza seria. Samochód raczej nie był grzebany bo był sprowadzany do polski w latach 80 przez mojego tatę.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
To normalne. Moja jest z końca 77 roku a też ma niektóre detale pół seryjne, mimo że większość 1 serii. Zależności od miesiąca wypychali jeszcze to co mieli na magazynach w fabryce.
-
- Beczkomistrz
aaa widzisz - blacha pod popielniczką! a ja myślałem,że jakiś cham ją poprostu źle włożył. i też by skończyła żywot na śmietniku.
co do pomieszania serii to raczej normalne. mi bardziej chodziło czy ten zbiorniczek to typowy 0,5
co do pomieszania serii to raczej normalne. mi bardziej chodziło czy ten zbiorniczek to typowy 0,5
- kazios
- Administrator
- Kontakt:
Popatrz zdjęcia od Tomka może znajdziesz więcej szczegółów.