przeróbka diesla
Moderator: Tomek
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D "82
przeróbka diesla
Witam.
Mam pytanie odnośnie przeróbki silnika diesla.
Jak wiadomo w starszych silnikach benzynowych dokładało się np drugi gaźnik.
moje pytanie więc brzmi. jak zrobić coś takiego w dieslu? bo dołożyć drugą pompę wtryskową raczej chyba ciężko.
Jakie znacie jeszcze skuteczne przeróbki mogące nawet nieznacznie podnieść moc?
Pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie przeróbki silnika diesla.
Jak wiadomo w starszych silnikach benzynowych dokładało się np drugi gaźnik.
moje pytanie więc brzmi. jak zrobić coś takiego w dieslu? bo dołożyć drugą pompę wtryskową raczej chyba ciężko.
Jakie znacie jeszcze skuteczne przeróbki mogące nawet nieznacznie podnieść moc?
Pozdrawiam
- cichyPWR
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 230E automat '78
Re: przeróbka diesla
Pytanie do czego to Ci jest w ogóle potrzebne ?
Jak podniesiesz moc tylko trochę to i tak tego nie odczujesz, musiałbyś założyć turbo od Scanii i to jeszcze od Rki tak jak me ten kobmbiak,
po drugie idzie za tym cała reszta, więc zawiecha, hamulce, przeniesienie napędu itd itp... WARTO ?
Jak podniesiesz moc tylko trochę to i tak tego nie odczujesz, musiałbyś założyć turbo od Scanii i to jeszcze od Rki tak jak me ten kobmbiak,
po drugie idzie za tym cała reszta, więc zawiecha, hamulce, przeniesienie napędu itd itp... WARTO ?
Mój dwuletni syn: tato my mamy ziółty brym z bremką - tzn żółty samochód z gwiazdą
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D 1980"
- Kontakt:
Lepiej zrobić swap na np. jakieś serce z w124.
Mercedes W123 240D 1980r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
albo V8 wstawić z w126
-Jesteś świrem wiesz?
-Nie. Dlaczego?
-Bo masz świra na punkcie Mercedesa.
Był:
Mercedes W 123 300D automat-sprzedany
Nissan Patrol 2.8 TD manual - sprzedany
Jest:
Mercedes W 124 200D
Fiat 126p FL
-Nie. Dlaczego?
Był:
Jest:
Mercedes W 124 200D
Fiat 126p FL
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Re: Odp: przeróbka diesla
Niekoniecznie turbo ze scanii. Z oryginalną turbiną dochodzi 20KM a to już sporo. Ja czuje różnice w wersji 80 a 88KM
- cichyPWR
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 230E automat '78
Ta jasne Z całym szacunkiem, ale nie wierze... równie dobrze można nalać V powera.kazios pisze: Ja czuje różnice w wersji 80 a 88KM
Rozumiem jeśli jest inne przełożenia dyfra to ok, można poczuć , ale w starym bo tak można śmiało powiedzieć aucie - ile mu zostało tych koni ? Z 80 ? Wiesz chodzi mi o to, że różnica może być na tyle duża, że można to odczuć...
Poprzednio miałem auto 90KM, teraz MB ma wg danych 136KM i jakoś tyłka nie urywa, albo jestem tak NIE CZUŁY
Mój dwuletni syn: tato my mamy ziółty brym z bremką - tzn żółty samochód z gwiazdą
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Może jesteś nie czuły W zeszlym roku po kupnie drugiego mercedesa jeździłem na przemian 2 beczkami 300D 80 i 88KM i możesz wieżyc lub nie, różnice czuć nie dużą ale jednak jest. Obydwa silniki w stanie idealnym. Przy ruszaniu może tego tak nie czuć ale podczas wyprzedzania jest znacznie prościej. Efektywniej reaguje na podał gazu. Też myślałem że 8KM to cale g ale zmienilem nastawienie do tej kwestii. V power to też nie jest ściema moze nie czuć różnicy w mocy ale silnik równej pracuje i ponad litr mniejsze spalanie.
Można wsadzić 2,0 lub 2,5 z W124/W201, a jak będzie mało to 2,3 turbo z Vito zaadoptować, ważne żeby była zwykła pompa na linkę. Trzysety też da się włożyć tylko trochę ciasno jest. Oczywiście wszystkie te motory ze skrzyniami trzeba wkładać.
Ja bym pakował jak już to V8george pisze:Można wsadzić 2,0 lub 2,5 z W124/W201, a jak będzie mało to 2,3 turbo z Vito zaadoptować, ważne żeby była zwykła pompa na linkę. Trzysety też da się włożyć tylko trochę ciasno jest. Oczywiście wszystkie te motory ze skrzyniami trzeba wkładać.
-Jesteś świrem wiesz?
-Nie. Dlaczego?
Był:
Jest:
Mercedes W 124 200D
Fiat 126p FL
-Nie. Dlaczego?
Był:
Jest:
Mercedes W 124 200D
Fiat 126p FL
- Rafako
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 200 D III seria
- Kontakt:
Kolega nasz miły antoni6694 na poprzednim Forum lubił sobie czasem poteoretyzować, to i na tym też go widać korcicichyPWR pisze:Pytanie do czego to Ci jest w ogóle potrzebne ?
Ja bym to podsumował w dwóch punktach:
- jak ktoś chce śmiecia do palenia gumy, kupuje Golfa VR6 albo jakieś inne GTI, "beczka" to Panie kochany, zupełnie inny "Target"
- nawet jak już ktoś chce sobie beczunię zmodyfikować i pójść "w moc" to po pierwsze nie kupuje diesla pędzonego na przepalony olej od frytek i ciągającego ostatnie 20 lat przyczepy pełne buraków z pola, po drugie ma świadomość, że w tym aucie z g... bata nie ukręci i tak jak Cichy napisał, moc silnika to tylko pierwsza ze zmiennych.
Serdecznie pozdrawiam.
Obecnie na stanie: Mercedes W123 200D '83 , Skodilak octavia III kombi 1.4 TSi '18 , C124 230E '89...