Jak rozebrać lusterko zewnętrzne
Moderator: Tomek
Jak rozebrać lusterko zewnętrzne
Witam, mam pytanie jak humanitarnie rozebrać lusterko boczne? chciałbym wymienić sobie ten niklowany element, ale nie wiem jak się do tego zabrać?
Czy manualne i elektryczne różnią się od siebie obudową?
P.S. Jak odkręcić lusterko od drzwi to wiem
Czy manualne i elektryczne różnią się od siebie obudową?
P.S. Jak odkręcić lusterko od drzwi to wiem
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
Re: Jak rozebrać lusterko zewnętrzne
A które masz? Bo o manualnym mogę się rozpisać a o elektrycznym nie wiem co i jak
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 200E
jesli mozesz napisz o manualnym. z gory thx
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
sprawa jest bardzo prosta - ustawiasz szkło w pozycji pokazującej kierowcy jak najwięcej samochodu, a następnie podważasz je (szkło) aż poczujesz jak odpięło się zapięcie. Wtedy wysuwasz szkło ciągnąc wzdłuż lusterka. I to w zasadzie koniec, chrom trzyma się na dwóch śrubkach ale.... korzystając z okazji pasuje pójść dalej i posmarować tu i tam - i rozruszać to lusterko. Lusterko ma możliwość wygięcia się o obie strony. Nie jest to składanie lusterka na parkingu, tylko bardziej zabezpieczenie go przed wyłamaniem. Jeżeli chciałbyś polakierować czarną ramkę lusterka to musisz rozpiąć sprężynę (która jest pod szkłem lusterka), wtedy rozruszać z obu stron wspomniane wcześniej przeguby do "składania lusterka", odkręcić mocowanie "kulki" z przegubu regulacji szkła ( od razu dobrze przeczyścić i nasmarować - nie poznasz lusterka ) i jako ostatnie wybić trzpień, którym wszystko trzyma się trójkącika mocującego do drzwi.
Dzięki za odpowiedź, podejrzewam że w elektrycznym będzie bardzo podobnie jeśli chodzi o odkręcenie chromu.
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 200E
Rowniez dzieki za instrukcje i porady. Mam jeszcze pytanie, lusterko prawe mam cofniete na maxa w strone kierowcy a i tak zbyt malo by widziec bok samochodu....czyzby bylo od anglika?
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: 230 CE
Mam problem bo zacielo się lusterko zewnętrzne elektryczne i nie mogę ustawić by widzieć chociaż kawałek auta pokazuje mi drugi pas i pół trzeciego;) czy szkło lusterka zdejmuje się jak w manialnym?
no ja juz 2 lusterka prawe kupilem i mam to samo. nie widac auta , wiec jezdze nie patrzac w nie , bo nie mam czasu zastanowic sie skad ten problem. W 115 byla guma ktora wchodzila miedzy chrom i trojkat i dociagala lusterko w strone auta, a w 123 nie kojarze...
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
W elektrycznym jest tak samo. Nie wiem o jaką gumę Ci chodzi. Ale w beczce też jest między lusterkiem a drzwiami jakiś kawałek gumy.