Jak rozebrać lusterko zewnętrzne

Moderator: Tomek

myagi
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 200

Jak rozebrać lusterko zewnętrzne

Post autor: myagi »

Witam, mam pytanie jak humanitarnie rozebrać lusterko boczne? chciałbym wymienić sobie ten niklowany element, ale nie wiem jak się do tego zabrać?
Czy manualne i elektryczne różnią się od siebie obudową?
P.S. Jak odkręcić lusterko od drzwi to wiem :)
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Re: Jak rozebrać lusterko zewnętrzne

Post autor: Wojtek »

A które masz? Bo o manualnym mogę się rozpisać a o elektrycznym nie wiem co i jak ;)
badstuff
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 200E

Post autor: badstuff »

jesli mozesz napisz o manualnym. z gory thx
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

sprawa jest bardzo prosta - ustawiasz szkło w pozycji pokazującej kierowcy jak najwięcej samochodu, a następnie podważasz je (szkło) aż poczujesz jak odpięło się zapięcie. Wtedy wysuwasz szkło ciągnąc wzdłuż lusterka. I to w zasadzie koniec, chrom trzyma się na dwóch śrubkach ;) ale.... korzystając z okazji pasuje pójść dalej i posmarować tu i tam - i rozruszać to lusterko. Lusterko ma możliwość wygięcia się o obie strony. Nie jest to składanie lusterka na parkingu, tylko bardziej zabezpieczenie go przed wyłamaniem. Jeżeli chciałbyś polakierować czarną ramkę lusterka to musisz rozpiąć sprężynę (która jest pod szkłem lusterka), wtedy rozruszać z obu stron wspomniane wcześniej przeguby do "składania lusterka", odkręcić mocowanie "kulki" z przegubu regulacji szkła ( od razu dobrze przeczyścić i nasmarować - nie poznasz lusterka ;) ) i jako ostatnie wybić trzpień, którym wszystko trzyma się trójkącika mocującego do drzwi.
myagi
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 200

Post autor: myagi »

Dzięki za odpowiedź, podejrzewam że w elektrycznym będzie bardzo podobnie jeśli chodzi o odkręcenie chromu.
badstuff
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 200E

Post autor: badstuff »

Rowniez dzieki za instrukcje i porady. Mam jeszcze pytanie, lusterko prawe mam cofniete na maxa w strone kierowcy a i tak zbyt malo by widziec bok samochodu....czyzby bylo od anglika?
Wierzba
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 230 CE

Post autor: Wierzba »

Mam problem bo zacielo się lusterko zewnętrzne elektryczne i nie mogę ustawić by widzieć chociaż kawałek auta pokazuje mi drugi pas i pół trzeciego;) czy szkło lusterka zdejmuje się jak w manialnym?
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: LohrSith »

no ja juz 2 lusterka prawe kupilem i mam to samo. nie widac auta :D, wiec jezdze nie patrzac w nie :D, bo nie mam czasu zastanowic sie skad ten problem. W 115 byla guma ktora wchodzila miedzy chrom i trojkat i dociagala lusterko w strone auta, a w 123 nie kojarze...
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

W elektrycznym jest tak samo. Nie wiem o jaką gumę Ci chodzi. Ale w beczce też jest między lusterkiem a drzwiami jakiś kawałek gumy.
ODPOWIEDZ