Tylko numery nadowzia
Moderator: Tomek
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Tylko numery nadowzia
Temat jest taki. Mam w okolicy beczkę, wartą pieniędzy jakie gość z nią chce. Problem jest taki. Gość twierdzi że ją kupił dawno temu i już długo stoi u niego w piwnicy, to że stoi już parę lat akurat jest prawdą. Problem jest następujący, gość lubi wlać % w szyję i to ostro. Samochód kupił, nie przerejestrował, zgubił dowód, zgubił umowę kupna. Nie ma nic. Stoi po prostu beczka, mam jej numer nadwozia i tyle. Jest szansa gdzieś sprawdzić czy samochód nie był kiedyś kradziony ?
Re: Tylko numery nadowzia
Na najbliższym posterunku WRD. Bez żadnej łaski
-
- Beczkomistrz
Widzisz tu jest problem. Byłem u znajomego który jest wysoko w drogówce. Powiedziałem o sytuacji i powiedział mi tak. Ze może mi to sprawdzić na służbie ale jak się okaże że samochód był dziabany to od razu to idzie gdzieś do systemu i powstaje problem. Pójdę na komisariat sprawdzą i się okaże że samochód jest kradziony i co dalej. Raczej zacznie się drążenie gdzie on jest.
- Luszi
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 280C 1977
To po co Ci ta wiedza?
-
- Beczkomistrz
Czy to wazne? Pytanie jest czy jakos inaczej mozna to sprawdzic?
Może jakoś przez wydział komunikacji, powinni dysponować takimi inf, tak zakładam.
- Luszi
- Beczkomaniak
Ważne, bo jeżeli chcesz go kupić, mimo że będziesz wiedział, że jest kradziony, a my Ci w tym pomożemy udzielając odpowiedniej rady, to niebezpiecznie zbliżamy się do pomocnictwa w przestępstwie paserstwa, które to pomocnictwo jest karalne tak samo jak sprawstwo.maciekpiti pisze:Czy to wazne? Pytanie jest czy jakos inaczej mozna to sprawdzic?
-
- Beczkomistrz
Luszi chyba zbytnio ponosi Cię fantazja
- Luszi
- Beczkomaniak
Możliwe, mam bujną wyobraźnię.
Tak czy owak w przypadku braku umowy kupna będziesz miał problem z rejestracją.
Tak czy owak w przypadku braku umowy kupna będziesz miał problem z rejestracją.
Bez papierów teoretycznie idzie zarejestrować auto. O ile się nie mylę to wygląda to tak. Sądowo musisz załatwić, że samochód jest Twoja własnością (Jeżeli obecny właściciel będzie w stanie udowodnić, że posiada samochód ponad dwa lata to staje się jego legalnym właścicielem). Następnie spisujesz z nim umowę kupna sprzedaży i to Ty zostajesz właścicielem auta i możesz go potem zarejestrować, ale tylko na żółte blechy.