W123 300D Automatic wymiana oleju w skrzyni
Moderator: Tomek
-
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 300D Automatic
W123 300D Automatic wymiana oleju w skrzyni
Witam wszystkich proszę o pomoc mam zamiar wymienić olej w skrzyni biegów automat i proszę o przedstawienie jak ta procedura powinna przebiegać oraz ewentualna regulacja co jak i gdzie czekam na odpowiedzi pozdr
- Evangelicus
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 300TD 1979 r.
Re: W123 300D Automatic wymiana oleju w skrzyni
Nie wiem jak Koledzy, ja u siebie zleciłem to mechanikom.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
ja zawsze w swoich autach zmieniałem sam. tak w najprostszych słowach to zazwyczaj odbywa się to tak :
-ja zawsze spuszczałem olej jak skrzynia była jeszcze ciepła
-żeby spuscić należy odkręcic korek znajdujący się u dołu miski i poczekać cierpliwie aż całośc zleci.
-potem odkręcamy dolną pokrywe/miske/dekiel żeby dostać się do filtra.
-po zdjęciu pokrywy i filtra znowu będzie nam leciał olej. daj mu zleciec jak najdłużej. chyba te kilkanascie min Cie nie zbawi
- ja dodatkowo zawsze staram się odkręcic też przewody idące ze skrzyni do chłodnicy oleju. żeby i stamtąd coś pociekło i jak najmniej starego oleju zostało w układzie. chociaż i tak w sprzęgle kinetycznym zostanie go od groma.
-jak już nie kapie to składamy wszystko w odwrotnej kolejności. przed założeniem filtra obejżyj dół skrzyni. jak by był jakiś syf to możesz delikatnie pędzelkiem i benzyną usunąć. ale raczej nie baw się w jakieś większe operacje.
-na koniec zalewasz świeży olej. postaraj się go wlać mniejwięcej tyle co spusciłeś.olej wlewamy miarką kontrolną,znajdującą się pod pokrywą silnika,zaraz z tyłu,za głowicą. użyj do tego malenkiego lejka. czystego!!! i uzbroj się w cierpliwość. nie leci to tak szybko jak paliwo.
-kiedy wlejesz olej wtedy rozgrzewasz silnik do normalnej temp użytkowej i wtedy mierzysz stan oleju wspomnianą miarką z bagnetem. pamiętaj,że podczas pomiaru silnik MUSI być włączony i rozgrzany. do ewentualnych dolewek raczej silnik gaś.
żadnych regulacji itp raczej nie proponuje przeprowadzać samemu
to chyba tyle. ale może ktoś jeszcze coś doda
-
-ja zawsze spuszczałem olej jak skrzynia była jeszcze ciepła
-żeby spuscić należy odkręcic korek znajdujący się u dołu miski i poczekać cierpliwie aż całośc zleci.
-potem odkręcamy dolną pokrywe/miske/dekiel żeby dostać się do filtra.
-po zdjęciu pokrywy i filtra znowu będzie nam leciał olej. daj mu zleciec jak najdłużej. chyba te kilkanascie min Cie nie zbawi
- ja dodatkowo zawsze staram się odkręcic też przewody idące ze skrzyni do chłodnicy oleju. żeby i stamtąd coś pociekło i jak najmniej starego oleju zostało w układzie. chociaż i tak w sprzęgle kinetycznym zostanie go od groma.
-jak już nie kapie to składamy wszystko w odwrotnej kolejności. przed założeniem filtra obejżyj dół skrzyni. jak by był jakiś syf to możesz delikatnie pędzelkiem i benzyną usunąć. ale raczej nie baw się w jakieś większe operacje.
-na koniec zalewasz świeży olej. postaraj się go wlać mniejwięcej tyle co spusciłeś.olej wlewamy miarką kontrolną,znajdującą się pod pokrywą silnika,zaraz z tyłu,za głowicą. użyj do tego malenkiego lejka. czystego!!! i uzbroj się w cierpliwość. nie leci to tak szybko jak paliwo.
-kiedy wlejesz olej wtedy rozgrzewasz silnik do normalnej temp użytkowej i wtedy mierzysz stan oleju wspomnianą miarką z bagnetem. pamiętaj,że podczas pomiaru silnik MUSI być włączony i rozgrzany. do ewentualnych dolewek raczej silnik gaś.
żadnych regulacji itp raczej nie proponuje przeprowadzać samemu
to chyba tyle. ale może ktoś jeszcze coś doda
-
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
W sprzęgle kinetycznym jest śrubka na imbus albo torxa i przez nią spuszczasz olej ze sprzęgła, w skrzyni biegów jest od dołu odlany otwór i kręcąc silnikiem w tym otworze ukarze ci się ta śrubka.
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
a widzisz i znowu coś nowego. dzieki Oskar