audio w123 coupe
Moderator: Tomek
audio w123 coupe
Witam czy ktoś wsadził ciekawy zestaw nagłośnienia
jakie głośniki może macie zdjęcia
ewentualne wymiary oryginalnych mocowań aby dobrać coś ciekawego
gdzie umieścić wzmacniacz itd.
dziekuje
jakie głośniki może macie zdjęcia
ewentualne wymiary oryginalnych mocowań aby dobrać coś ciekawego
gdzie umieścić wzmacniacz itd.
dziekuje
- Tomek
- Moderator
- Posiadany model W123: W, S, C.
Re: audio w123 coupe
jestem w posiadaniu kilku zdjęć - który system najbardziej się sprawdza, nie wypowiem się
sam myślę ciężko nad nagłośnieniem, ale nie mam za bardzo na to czasu
u siebie zrobię chyba głośniki w przednich drzwiach lub przed przednimi drzwiami w tych plastikach, tam 16stki się powinny zmieścić bez problemu, do tego w desce rozdzielczej 10cm, a z tyłu w miejscu tylnego podłokietnika głośnik basowy, coś na wzór ze 124 - są gotowe skrzynki pod głośnik bodajże 20cm.
Przesyłam kilka zdjęć żebyś sam sobie wybrał co Ci się bardziej podoba i rozważył:
bardzo podobną sprawę do tej na dole widzialem w sedanie spod czestochowy, facet go sprzedawal za 10.000 ogolnie nawet spoko grało
tutaj wersja HARD:
a to nad czym myślę ja czyli glosniki w drzwiach:
lub w plastikach przed boczkami:
mozna zrobic jeszcze taka skrzynke w nadkolu z tylu:
lub kupic cos takiego gotowego w miejsce tylnego podlokietnika:
sam myślę ciężko nad nagłośnieniem, ale nie mam za bardzo na to czasu
u siebie zrobię chyba głośniki w przednich drzwiach lub przed przednimi drzwiami w tych plastikach, tam 16stki się powinny zmieścić bez problemu, do tego w desce rozdzielczej 10cm, a z tyłu w miejscu tylnego podłokietnika głośnik basowy, coś na wzór ze 124 - są gotowe skrzynki pod głośnik bodajże 20cm.
Przesyłam kilka zdjęć żebyś sam sobie wybrał co Ci się bardziej podoba i rozważył:
bardzo podobną sprawę do tej na dole widzialem w sedanie spod czestochowy, facet go sprzedawal za 10.000 ogolnie nawet spoko grało
tutaj wersja HARD:
a to nad czym myślę ja czyli glosniki w drzwiach:
lub w plastikach przed boczkami:
mozna zrobic jeszcze taka skrzynke w nadkolu z tylu:
lub kupic cos takiego gotowego w miejsce tylnego podlokietnika:
Dziękuje
myśle o wykorzystaniu oryginalnych miejsc głośnikowych
myśle o wykorzystaniu oryginalnych miejsc głośnikowych
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
a jakie max wymiary głośników wchodzą w oryginalne miejsca? i czy w tylnej półce da się zrobić jakieś wzmocnienia? bo głośnik wiszący tylko na tej półce myśle,że będzie tancował na wszystkie strony
z przodu 10 cm
- Tomek
- Moderator
w tylnej półce nie powinno się dawać głośników
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
Tylna półka nie jest przecież tylko "szmatą", jest to w pełni blaszany parapet, do którego głośniki trzymają się stabilnie. Co nie zmienia faktu, że nie powinno się tam montować głośników (dla uzyskania poprawnego stereo). Przecież idąc na koncert scenę ma się przed sobą, a nie naokoło, czy z tyłu Ma to uzasadnienie jedynie jeżeli jeżdżą pasażerowie z tyłu, ale i tak lepszy efekt dla nich będzie przy poprawnie zrobionym przodzie.
Z beczką sprawa jest trudna o tyle, trzeba wybrać, czy chce się mieć dobrze, czy "jak fabryka". W pierwszym przypadku ja bym dał tweetery na słupku, w oryginalne miejsca średniotonówki i w maskownice pod deską (dół słupka a) średnio-nisko tonowe. Do tego subwoofer z boku bagażnika.
chcąc iść w "oryginalny wygląd" jakieś współosiowe w deskę (koniecznie z obciętym dołem) i subwoofer w bagażnik. Będzie to półśrodek, ale zachowa pozory oryginalności (zresztą sam chyba tą droga u siebie pójdę)
Z beczką sprawa jest trudna o tyle, trzeba wybrać, czy chce się mieć dobrze, czy "jak fabryka". W pierwszym przypadku ja bym dał tweetery na słupku, w oryginalne miejsca średniotonówki i w maskownice pod deską (dół słupka a) średnio-nisko tonowe. Do tego subwoofer z boku bagażnika.
chcąc iść w "oryginalny wygląd" jakieś współosiowe w deskę (koniecznie z obciętym dołem) i subwoofer w bagażnik. Będzie to półśrodek, ale zachowa pozory oryginalności (zresztą sam chyba tą droga u siebie pójdę)
Oryginalnie wzmacniacz blaupunkta mialem pod konsola pasazera przykrecony do boku (przedluzenie slupka szyby).
- Tomek
- Moderator
Mógłbyś zapodać foty? Bo nie chcę mi się wierzyć że mercedes jakieś wzmacniacze "oryginalne" montował w w123.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
montowal. Mialem radio Blaupunkt Bamberg takie jak to z wzmacniaczem.
http://www.ebay.de/itm/Autoradio-Blaupu ... 4ae4d340ea
Nie pamietam ale radio chyba jeszcze mam a auto niestety ale po 15-latach uzytkowania w naszej rodzinie poszlo na sprzedaz w 2005 roku. Ja sprzedalem wujaszkowi juz bez radia, bo i tak sie zepsul mechanizm autoreversu.
Jak znajde to radio i wzmacniacz to zrobie foty ale to niepredko , bo musze caly garaz przeszperac...
http://www.ebay.de/itm/Autoradio-Blaupu ... 4ae4d340ea
Nie pamietam ale radio chyba jeszcze mam a auto niestety ale po 15-latach uzytkowania w naszej rodzinie poszlo na sprzedaz w 2005 roku. Ja sprzedalem wujaszkowi juz bez radia, bo i tak sie zepsul mechanizm autoreversu.
Jak znajde to radio i wzmacniacz to zrobie foty ale to niepredko , bo musze caly garaz przeszperac...