Witam Szanownych Posiadaczy W123,
Jestem od niedawna fanem i zarazem szczęśliwym posiadaczem W123 z 1976r w dosyć rzadkiej wersji (a przynajmniej tak mi się wydaje ponieważ nie widziałem takiej na rynku) czterodrzwiowej w połączeniu z silnikiem 2.8/156KM (typ 123.030, silnik M110.923). Wszystko zgodne z VIN.
Przejąłem to auto z automatyczną skrzynią biegów i chciałbym zasięgnąć Waszej wiedzy na temat typu usterki, ewentualnych zamienników, rodzaju skrzyni jaką posiadam, kosztów napraw itp. Wydaje mi się, że skrzynia jest 3-biegowa, natomiast czytałem gdzieś, że starsze skrzynie w W123 miały 4 biegi natomiast ruszały z dwójki??? Czy ktoś mi może to potwierdzić. Problem pojawia się przy próbie "kickdown" bądź też redukcji z w wyniku zwolnienia z najwyższego biegu skrzynia zaczyna się ślizgać. Pomaga wrzucenie na "N" i z powrotem na "D", wtedy niższy bieg wchodzi tzn. załapuje.
Czy spotkaliście się z tego typu usterką i czy jest ona do naprawy za jakieś rozsądne pieniążki czy może lepiej szukać używanej skrzyni?
Od jakich modeli MB może pasować jeszcze skrzynia do mojego W123?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc,
Pozdrawiam
Maciek
Pomoc przy automatycznej skrzyni biegów
Moderator: Tomek
-
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 280 M110.923
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
Re: Pomoc przy automatycznej skrzyni biegów
Skrzynia jest czterobiegowa i startuje z dwójki. Na "D" startuje z "2" i jeździ normalnie, na "S" też startuje z dwójki i stosuje się np. w czasie jazdy pod górę, teoretycznie "L" używa się jadąc z pełnym obciążeniem albo np ciągnąc przyczepkę i tylko wtedy korzysta z "1".
Mówimy o normalnej jeździe, nie wiem, czy przy kick down na "2" nie przełącza na "1" też w trybach "D" i "S"
Mówimy o normalnej jeździe, nie wiem, czy przy kick down na "2" nie przełącza na "1" też w trybach "D" i "S"
-
- Beczkolak
Dzięki Wojtku za potwierdzenie ilości biegów
A czy ktoś z forumowiczów jest mi w stanie pomóc z pozostałymi rzeczymi, szczególnie z pasującymi zamiennikami?
A czy ktoś z forumowiczów jest mi w stanie pomóc z pozostałymi rzeczymi, szczególnie z pasującymi zamiennikami?
Jeżeli chodzi o skrzynie to i że przeciąga biegi to standard w prawie każdym starym Mercedesie z automatem. Ja to mam u siebie też
Jak sobie z tym poradzić? Znajomy który ma w126 po swapie na om606 i skrzyni z w124 mówił mi coś o zaworku w skrzyni koszt takiego zaworka to bodajże 20 złotych ale głowy nie dam . Jak się z nim zgadam to powiem dokladnie co i jak.
P.S
Zapraszam do powitalni.
Jak sobie z tym poradzić? Znajomy który ma w126 po swapie na om606 i skrzyni z w124 mówił mi coś o zaworku w skrzyni koszt takiego zaworka to bodajże 20 złotych ale głowy nie dam . Jak się z nim zgadam to powiem dokladnie co i jak.
P.S
Zapraszam do powitalni.
-Jesteś świrem wiesz?
-Nie. Dlaczego?
-Bo masz świra na punkcie Mercedesa.
Był:
Mercedes W 123 300D automat-sprzedany
Nissan Patrol 2.8 TD manual - sprzedany
Jest:
Mercedes W 124 200D
Fiat 126p FL
-Nie. Dlaczego?
-Bo masz świra na punkcie Mercedesa.
Był:
Mercedes W 123 300D automat-sprzedany
Nissan Patrol 2.8 TD manual - sprzedany
Jest:
Mercedes W 124 200D
Fiat 126p FL
-
- Beczkolak
Pędzę się przywitać
Skrzynia jest jest cztero biegowa. funkcja kick down nie zawsze powoduje redukcję biegu na niższy zalezy od obrotów. kick down ma zapewnić przyspieszenie więc jeśli silnik ma wysokie obroty to nie redukuje ale ciągnie do końca skali. to że jak mówisz ślizga się to zacznij od filtra i oleju. bo to jest najmniehszy koszt. okolo200 zł badź sprawdź bezpieczniki, bądź połączenia, kostki, gdyż kick down to jest jedyna elektroniczna rzecz w skrzyni. a jesli to nie pomożeto niestety remont. mnie to wyniosło - skrzynia 2000 zł i tzw wandler 900zł
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 280 C
Czy ktos moze wrzucic zdjecie tego silnika, bo nie wiem jak odroznic wersje z gazniekiem od tej z wtryskiem, zawsze miale dieasle:)