Witam
Mercedes W123 240D rok produkcji 1984
Od pewnego czasu w samochodzie okresowo nie działają wycieraczki, światła krótkie i długie.
W pewnym momencie wysiadają i nic nie dział a po krótkiej chwili np. działają tylko światła a kierunkowskazy niestety dalej nie działają.
7 lat temu był podobny problem i został rozebrany(roznitowany) przełączni i po tej operacji wszystko działało prawidłowo przez 7 miesięcy.
Po tym okresie dalej usterka powróciła i został zakupiony nowy ( pewnie stary ale działający przełącznik )
Po kilku latach znów jest to samo.
Czy rzeczywiście ten przełącznik wysiada (styki) czy to tylko zbieg okoliczności i usterka leży gdzie indziej.
Usterka występuje w samochodzie wujka i niestety nie wiem czy również nie działają wycieraczki.
Okresowy brak Swiateł i lub kierunkowskazów,
Moderator: Tomek
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Re: Okresowy brak Swiateł i lub kierunkowskazów,
zależy od egzemplarza ale wada dosyć często występująca w mercedesie nie tylko w123
Od egzemplarza ? tzn.
Dobrze wiem że usterka jest częsta.
Elektrycy niestety milczą, poza tym to nie jest problem raczej przełącznika, gdyz był wymieniany - naprawiany i dalej usterka czasami się pojawia.
Zastanawiam się czy to nie problem 14 pi nowego gniazda i wtyczki - nie kontakty.
Zastanawiałem się też czy problem nie leży w wspólnym przewodzie dla wycieraczek i świateł.Ale to tez nie to gdyż czasami działają same światła.
Czy możliwe aby jednocześnie były uszkodzone przekazniki świateł i kierunkowskazów (chwilowe nie kontakty)
Nie chcę szukać usterki w ciemno - poza tym to się dzieje raz na jakiś czas. A po wyłączeniu samochodu i załączeniu wszystko jest OK
Samochód jest na chodzie i nie chciałbym go rozgrzebywać.
Dobrze wiem że usterka jest częsta.
Elektrycy niestety milczą, poza tym to nie jest problem raczej przełącznika, gdyz był wymieniany - naprawiany i dalej usterka czasami się pojawia.
Zastanawiam się czy to nie problem 14 pi nowego gniazda i wtyczki - nie kontakty.
Zastanawiałem się też czy problem nie leży w wspólnym przewodzie dla wycieraczek i świateł.Ale to tez nie to gdyż czasami działają same światła.
Czy możliwe aby jednocześnie były uszkodzone przekazniki świateł i kierunkowskazów (chwilowe nie kontakty)
Nie chcę szukać usterki w ciemno - poza tym to się dzieje raz na jakiś czas. A po wyłączeniu samochodu i załączeniu wszystko jest OK
Samochód jest na chodzie i nie chciałbym go rozgrzebywać.
- kazios
- Administrator
- Kontakt:
tzn egzemplarza przełącznika na który trafisz. U siebie wymieniałem 2. Jeden działał rok, drugi 10 lat temu wymieniany działa bez problemu do dziś. Może to też być wina przekaźnika ale jak nie rozbierzesz to się nie przekonasz.
Jest to mało prawdopodobne aby kila różnych zestyków ( wycieraczki, kierunkowskazy,światła ) w tym samym czasie się uszkodziły.
Każda z funkcji przełącznika ma swój niezależny obwód który jest wyprowadzony na wtyczkę która jest wpinana do gniazda.
Pózniej to idzie dalej na przekazniki i bezpieczniki.
Usterka musi być poza przełącznikiem, oczywiście przełącznik też może być uszkodzony + uszkodzenie poza wyłacznikiem
np. wspólna masa, przekaników, bezpieczników itp.
Pomoc w stylu coś tam może być uszkodzone nic mi nie pomoże.
Jestem elektronikiem naprawiam 10 razy bardziej skomplikowane urządzenia i każdy typ urządzenia ma swoje usterki a odpowiedz przekaznik,bezpiecznik,wtyczka nie jest żadną pomocą.
Samochód cały czas jezdzi, chcę konkretnie wiedzieć co naprawić co dokupić a nie rozgrzebać i się głowić co może być uszkodzone.
Elektrycy w ten sam sposób postępują, coś pomaca, coą przeczyści coś wymieni aby samochód działał po wyjezdzie z warsztatu.
A póżniej 100 razy wzywasz pomoc drogową bo w trasie usterka dalej jest ta sama.
Każda z funkcji przełącznika ma swój niezależny obwód który jest wyprowadzony na wtyczkę która jest wpinana do gniazda.
Pózniej to idzie dalej na przekazniki i bezpieczniki.
Usterka musi być poza przełącznikiem, oczywiście przełącznik też może być uszkodzony + uszkodzenie poza wyłacznikiem
np. wspólna masa, przekaników, bezpieczników itp.
Pomoc w stylu coś tam może być uszkodzone nic mi nie pomoże.
Jestem elektronikiem naprawiam 10 razy bardziej skomplikowane urządzenia i każdy typ urządzenia ma swoje usterki a odpowiedz przekaznik,bezpiecznik,wtyczka nie jest żadną pomocą.
Samochód cały czas jezdzi, chcę konkretnie wiedzieć co naprawić co dokupić a nie rozgrzebać i się głowić co może być uszkodzone.
Elektrycy w ten sam sposób postępują, coś pomaca, coą przeczyści coś wymieni aby samochód działał po wyjezdzie z warsztatu.
A póżniej 100 razy wzywasz pomoc drogową bo w trasie usterka dalej jest ta sama.
- kazios
- Administrator
- Kontakt:
Jeżeli jesteś elektronikiem to wiesz, że czasem trzeba szukać po sznureczku przyczyny usterki. Nikt tu nie jest jasnowidzem aby stwierdzić co trzeba wymienić bez diagnostyki. Jak napisałem wyżej, moim zdaniem to wina przełącznika bo objawy jakie napisałeś pasują ale mogę się mylić bo te samochody mają ponad 30 lat i czasem pada coś co nie powinno.
Dzięki serdeczne za pomoc ale nie takiej odpowiedzi oczekiwałem.