Szczegóły, szczególiki przy "odbudowie" W123 200D

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

SHOOVAR
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: sedan

Szczegóły, szczególiki przy "odbudowie" W123 200D

Post autor: SHOOVAR »

Witajcieże szczęśliwi posiadacze beczek i beczułek na ropę i inne paliwa. Od 16 lat mój tatuś jest posiadaczem 123-ki. Auto pod naszą banderą zjeździło kawałek świata. Dania, Niemcy, Litwa, Łotwa, Estonia, Rumunia, Bułgaria..... Europa. Niestety przez ten czas był dosłownie łatany doraźnie. Przyszła w końcu pora na reanimacje. Auto trafiło do lakiernika - ZŁODZIEJA, który doił Nas jak biedną krasulę. Ale nie o nim mowa.... Auto trafiło do Nas z grubsza dobrze wykonaną blacharką i lakierem, ale wnętrze i szczegóły, wyglądają fatalnie, więc się za to zabrałem i mam zamiar Drogie Panie (bo wiem że są użytkowniczki tych aut) i Panowie obciążyć Wasz umysły moją wesołą historią jak odtwarzam, sztukuję, rzeźbię mojego Żabuara (kolor ma trawiasto zielony - NIE oryginalny). Historia będzie trochę trwała, chyba, że padnie zarządzenie zebrania materiałów i późniejszej publikacji.
Na chwilę obecną uczę się i tworzę ponownie osłonę słupków i uszczelek przy pasach. Mam nadzieję opublikować kilka zdjęć, o ile będą chętni to oglądać.
Pierwszy słupek testowo już naprawiłem tzn. demontaż, usunięcie starej porwanej "skórki" i pianki, oczyszczenie, oklejenie nową pianką i naciągnięcie nowej "skórki"
Produkty kupione w genialnym sklepie w Warszawie - Targówek (dobre zagłębie dla samorobów, ponieważ obok sklepu z wykładzinami, uszczelkami, taśmami i produktami technicznymi/tapicerskimi znajduje się Oldsmobile car shop, gdzie można dostać, najbardziej absurdalną część do dowolnego mercedesa, od początku trwania marki ).

Tak więc przysiądę niedługo i zacznę publikacje. Z góry jednak zadam pytanie..... Gdzie u lich mogę kupić wodozgarniacze zewnętrzne taniej niż za 200 zł sztuka !!!!
Awatar użytkownika
cichyPWR
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E automat '78

Re: Szczegóły, szczególiki przy "odbudowie" W123 200D

Post autor: cichyPWR »

SHOOVAR pisze:
Tak więc przysiądę niedługo i zacznę publikacje. Z góry jednak zadam pytanie..... Gdzie u lich mogę kupić wodozgarniacze zewnętrzne taniej niż za 200 zł sztuka !!!!

Ja znalazłem u pewnego dziadka, któremu wnuk wystawił Beczkę na allegro na klamoty, dziadek nie wiedział nawet co to email, a komplet kupiłem i to w naprawdę super stanie za 70 zł.
Trzeba szukać.
p.s znajomy ostatnio kupił uszczelkę trójkątną do swojego 123 coupe wersja USA za 900 zł więc te 2 stówki to i tak dobra cena :D
Mój dwuletni syn: tato my mamy ziółty brym z bremką - tzn żółty samochód z gwiazdą
SHOOVAR
Beczkolak
Beczkolak

Szukam... Szukam.... Znalazłem człeka pod Świnoujściem, ale nie chce mu się iść na pocztę. Powiedział, że chce 100 zł za wszystkie cztery zewnętrzne. Powiedziałem mu, że dodam 100 i razem będzie 200, ale niech mi to wyśle pocztą. Stwierdził, że mimo to mu się nie chce..... Tak więc szukam :D
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

bardzo proszę o uzupełnienie tematu o zdjęcia samochodu
SHOOVAR
Beczkolak
Beczkolak

A już Ci.... Dziś postaram się wrzucić całościowe i ten słupek :D
SHOOVAR
Beczkolak
Beczkolak

Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

ładnie Ci ten słupek wyszedł. jak mocowałeś materiał od spodu?
ja ostatnio trafiłem do sklepu z częsciami do MB. za wodozgarniacze chcą po 50zł/szt,uszczelki drzwi chyba 250 komplet,z klapą. fakt,że to pewnie podróba podróby ale może jednak coś warta. ciekawe czy miał ktoś do czynienia z takimi zamiennikami i jak wypadają.
SHOOVAR
Beczkolak
Beczkolak

Jeśli mi powiesz, gdzie widziałeś takie podróby podróbek, to Ci przeleję pieniądze, abyś mi nabył :D i będzie pierwszy co wystawi im opinie :)
Co do słupka, to wpierw przykleiłem lewą stronę słupka. Jak klej związał, to zacząłem napinać materiał i kleić z drugiej strony. Wszystko robiłem specjalnym klejem. Jego specjalność polega na dobrym łączeniu tkanina - metal; guma - metal. I rzeczywiście. Klej chwyta porządnie po kilku minutach, więc zrobienie całego słupka to kwestia godziny :) Jeśli masz stary fragment materiału, to idzie szybciej, bo już wiesz ile gdzie ma być materiału. Ja o tym niestety nie pomyślałem i materiał zerwałem jak prawiczek majtki dziewczyny :D
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

ów sklep znajduje się w Nowym Dworze Gdanskim. przy samej trasie e7. jak chcesz to poszukaj w necie,logo nad sklepem widnieje Mercedesy Many. a jak nie znajdziesz lub Ci się nie chce szukac to ustale ile konkretnie za te fanty i moge Ci zakupic. przynajmniej raz w tyg tamtędy przejeżdżam. i głupi wizytówki nie wziąłęm ...
SHOOVAR
Beczkolak
Beczkolak

Dobra. Już namierzyłem ów sklep... Jeśli można to nazwać sklepem, bo z zewnątrz wygląda jak jakieś miasteczko z Mad Max-a :D Będę do nich dzwonił, bo mają do 16-ej (http://www.zumi.pl/1885809,Auto-Czesci_ ... firma.html). Jak się dowiem ile mnie to wyniesie, to się odezwę. Jak już się podejmę, to w jakiś sposób wcisnę Ci pieniądze, które będą sumą za gumy, przesyłkę i podziękowanie :D. Jak możesz to prosiłbym o telefon na priv-a. Bym zadzwonił jak już wszystko ustalę.
ODPOWIEDZ