rejestracja a przegląd techniczny 42 latka

Oczywiście społeczność motoryzacyjna nie tylko samochodami żyje, a więc zapraszam do dyskusji na każdy temat.

Moderator: Tomek

izaibobo@gmail.com
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 230 CE

rejestracja a przegląd techniczny 42 latka

Post autor: izaibobo@gmail.com »

Witam Jestem nowym posiadaczem W123 CE .sprowadziłem auto z Holandii i chcę go zarejestrować na żółte tablice, mam zrobioną białą kartę , zwolnienie z akcyzy ,wpis do rejestru zabytków ale nie mam przeglądu ,a auto ma 42 lata i na dzisiejszy dzień na pewno go nie przejdzie, a czas na zgłoszenie do rejestracji to 30 dni.Ale nie zdążę go przygotować w tym czasie .Pani w wydziale komunikacji powiedziała że taki jest termin zgłoszenia auta , ewentualnie tablice próbne na miesiąc a to że ja nie zdążę zrobić auta i przeglądu ich nie obchodzi . Ma być i koniec.Czy ktoś wie jak to legalnie obejść lub załatwić?
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Re: rejestracja a przegląd techniczny 42 latka

Post autor: kazios »

Zgłoszenie a rejestracja to dwie różne sprawy. Nie wiem jak jest z autem niezarejestrowanym w PL ale gdy kupuje się samochód od kogoś to masz czas 30 dni na zgłoszenie a nie przerejestrowanie. Można to zrobić przez Internet posiadając profil zaufany.

https://www.gov.pl/web/gov/zglos-zbycie ... -darowizne
izaibobo@gmail.com
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 230 CE

Post autor: izaibobo@gmail.com »

Dzięki za podpowiedź . ale niestety to nie działa na auta z importu zabytkowe i powypadkowe
jaroo_oo
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 280 ce

Post autor: jaroo_oo »

Musisz wkalkulować karę w przyszłości. Od 200 do 1000 pln
ODPOWIEDZ