koszt odbudowy W123 280 CE do stanu kolekcjonerskiego

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

MercManiak
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 280 CE '81

koszt odbudowy W123 280 CE do stanu kolekcjonerskiego

Post autor: MercManiak »

Witam wszystkich,

Jak w temacie, wiem że trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie jaki może być koszt odbudowy coupetki bo wszystko zależy od stanu przed odbudową ale jakieś orientacyjne koszta np czy 60-70 tysięcy powinno wystarczyć?

Interesuje mnie stan kolekcjonerski.
W moim przypadku W123 coupe 280 CE 1981r (zypressgrun + beżowa tapicerka)
Nadwozie:
tylni pas, przedni pas, progi (zew./wew.), podłoga pod siedzeniami kierowcy do wymiany reszta do sodowania (drzwi bez dziur), nadkola tylne reperaturki.

Silnik M110 na chodzie (cały do rozebrania i odrestaurowania) - szukam fachowca:)

Tapicerka:
Drewno do odnowienia, siedzenie kierowcy do odnowienia, reszta stan idealny (ewentualne pranie).

Napewno ktoś odbudowywał konkretnie ten model i może się podzielić informacjami odnośnie kosztów.

Pozdrawiam,

Marcin
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Re: koszt odbudowy W123 280 CE do stanu kolekcjonerskiego

Post autor: maciekpiti »

50 Ci starczy. Jesli chcesz to zrobic profesjonalnie. Silnik moge Ci zrobic. W tym roku zrobilem ponad 25 generalek silnikow do mb.

P.S jaki jest sens robienia takiego samochodu ?
mario71
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: cupe

Re: koszt odbudowy W123 280 CE do stanu kolekcjonerskiego

Post autor: mario71 »

Witam.po tym co napisałeś to można sobie wyobrazić że stan jest nie ciekawy na odbudowę takiego auta w takim stanie trzeba średnio liczyć 2000 rbg plus części i materiały, zawsze się trzeba liczyć z tym że wyjdą dodatkowe nie przewidziane koszty . Oczywiście mówimy o doprowadzeniu auta do oryginału. w moim wypadku zawsze przekraczałem budżet przewidziany na naprawę, restaurowałem pagodę Adenauera 107 114 123 124 i 140 kę problem zawsze tkwi w szczegółach . ktoś powie lakierowanie tyle blacharka tyle plus silnik plus zawieszenie tyle tapicerka a potem jeszcze to i to Przy tej wersji co masz a jest bogata to myślę że możesz liczyć 70 plus.popzdrawiam
ODPOWIEDZ