Filtr Dpf układ Scr w beczce

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
Zakstom
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 300tdt

Filtr Dpf układ Scr w beczce

Post autor: Zakstom »

Witam.

Wiem, że w temacie oczyszczania spalin w naszym kraju raczej trudno znaleźć głosy proekologiczne, ale pomału zaczynam widzieć kres odbudowy mego 300tdt i zacząłem się zastanawiać jakie normy emisji spełnia, i czy można przebudować go na Euro 4 o wyższym raczej trudno mówić bez montażu filtra scr.

W Niemczech VW i Mercedes dopłacaja do montażu filtrów. Pisałem w sprawie montażu filtra do firmy przerabiajacej ciężarówki cena 2800euro. Sporo :(

https://euro6.atut.com.pl/

Zastanawiałem się również nad filtrem hjs city filter bez dodatkowych sond czujników itp. Ceny około 1000euro nadal sporo.

https://www.quality-tuning.eu/products/ ... filter-dpf

Zastanawiam się czy po takim filtrze samochód faktycznie osiągnie Euro 4.

Myslalem też o montażu regenerowanego filtra dpf z hjs z 2.5tdi.
Filtr ten musiałbym zamontować przed tłumikiem środkowym. Musi być min 200 stopni.

Czy ktoś z was mierzył kiedyś spaliny w dieslu? Ale tak uczciwie?

Czy samochody klasyczne zwolnione są z norm emisyjnych?

Wiem że w chwili obecnej kontrolę tego są raczej sprawą martwą, ale myślałem o tym z własnej inicjatywy.

Dzięki za pomoc i dyskusję.
Paul13Paul13
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 230

Re: Filtr Dpf układ Scr w beczce

Post autor: Paul13Paul13 »

Rejestruj na żółte i po problemie. Ostatnio na grupie na facebooku komuś właśnie zabrali dowód za zły skład spalin (lub zadymienie, nie pamiętam) i policjant mówił że gdyby miał żółte to nie mieliby prawa się przyczepić.
Awatar użytkownika
Zakstom
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 300tdt

Re: Filtr Dpf układ Scr w beczce

Post autor: Zakstom »

Jasne to nie problem. Bardziej chodziło mi o '' ekologie'' i ew. wjazd w Europie zachodniej do miast.
ODPOWIEDZ