Muzeum Mercedesa Stuttgart

Oczywiście społeczność motoryzacyjna nie tylko samochodami żyje, a więc zapraszam do dyskusji na każdy temat.

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
Zakstom
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 300tdt

Muzeum Mercedesa Stuttgart

Post autor: Zakstom »

Witam.

W zaszłym tygodniu miałem okazje zwiedzić muzeum mercedesa.
Zapraszam do relacji i Bardzo serdecznie polecam wybranie się do muzeum, najlepiej wspólnie naszymi autami :D

Zaczynamy.

Bilety do zakupu na miejscu lub przez internet. Zmieniałem dzień pobytu i na miejscu bez problemu zwróciłem zakupione wcześniej bilety.

https://museum-ticket.mercedes-benz.com ... main.faces

Budynek otwarty w 2006 roku widoczny z daleka połączony z salonem mercedesa i salonem mercedes all time stars z gotowymi do zakupu klasykami.

https://www.mercedes-benz.com/en/merced ... ime-stars/

Możliwość zakupu s123 280 za jedyne 60tys euro :shock:

Super parking wewnątrz kompleksu płatny, stoją na nim w gablotach sportowe modele z DTM - robią wrażenie.

Wewnątrz na każdym kroku mercedesy najwyższych lotów ale nie tylko pełno dobrze znanych i uwielbianych youngtimerów.

https://mercedes-benz-archive.com/marsM ... toRelation

Zwiedzanie zaczyna się od najwyższego piętra gdzie znajdują się początkowe modele i silniki pierwszy zwany zegarem z zawrotną mocą 1km :)

Między piętrami schodząc w dół znajdują się ciekawostki o okresie motoryzacji i świata do którego zmierzamy. Pouczające nawet dla nielubiących samochodów.

Pierwsze piętra mieszczą samochody od 1886 do 1914, większość masywne z wysoko umieszczonym kierowcą jednak jeden z niech model simplex 60PS z 1903 roku wielkości współczesnej kawalerki z 9 litrowym silnikiem rozwijał moc 60km i osiągał prędkość 80km/n !!! Jednym słowem protoplasta kombi z charakterem.

Kolejne piętra to kaskada emocji zachwytów niedowierzań w moim przypadku dziecięcej radości historia marki na wyciągnięcie ręki 300sl, 300slr...
Niestety na każdym piętrze stoi ochroniarz w moim przypadku kobieta i zdecydowanie zabrania dotykania i wchodzenia nie wspominając o odjeździe :D Nie ukrywam miała sporo roboty ze mną :lol:

Dalej znajdują się modele znanych osobistości, pojazdy specjalne i największe wrażenie robiące na mnie wielkie MERCEDESY 770 cesarza Japonii 300 Adenauera i 600 Elżbiety II.

Oprócz srebrnych strzał których wartość jest nie do oszacowania oczarowała mnie replika samochodu związanego z motosportem lawety Blaues Wunder. To auto jest piękne. Jeżeli w dzisiejszych czasach tak wyglądałyby lawety to zacznę przebijać sobie opony, albo zmienię pracę na pomoc drogową :)

O znajdującej się tam s123 napiszę osobny post dobrze ofotagrafowałem jej podwozie dla potomnych żeby było wiadomo jak prowadzić malowanie progów :D

Wrażenia te ciężko opisać więc dokładam zdjęć pozdrawiam.
Załączniki
lawa.jpg
lawa.jpg (140.05 KiB) Przejrzano 1197 razy
law.jpg
law.jpg (146.96 KiB) Przejrzano 1197 razy
770.jpg
770.jpg (138.95 KiB) Przejrzano 1197 razy
300.jpg
300.jpg (134.68 KiB) Przejrzano 1197 razy
strzały.jpg
strzały.jpg (169.24 KiB) Przejrzano 1197 razy
300slr.jpg