Witam mam problem z moją beczka 3.0d 79 rok 4biegowa skrzynia Problem polega na tym ze po przejechaniu +/-10km samochód traci moc nie wkreca się na obroty i po czasie gaśnie :/ jednak wystarczy odpowietrzyc i po chwil na wolnych obrotach znów mogę przejechać parę km gdzie szukać przyczyny? Wezyki powrotu te pomiędzy wtryskami już wymieniłem i w sumie na chwilę było lepiej bo zrobiłem ok 30km ale dalej to samo ,
Z góry dzięki za pomoc
Pomocy ciągle zapowietrzanie się układu paliwowego
Moderator: Tomek
-
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 300d
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Re: Pomocy ciągle zapowietrzanie się układu paliwowego
Gdzieś w układzie masz kichę. Czyli na drodze bak - pompa. Powymieniaj przewody paliwowe gumowe i zastanów się czy nie masz syfu w zbiorniku.
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230CE
filtr paliwa pewnie wymieniłeś.. Być może zatkany jest filtr w zbiorniku.. warto tam zajrzeć, tylko trzeba zbiornik wyciągnąć bo dojścia inaczej nie ma (filtr z tego co pamiętam na wężyku zasilania na dole, klucz chyba 24) podrzucam foto
- Załączniki
-
- 2133.jpg (40.36 KiB) Przejrzano 795 razy
-
- Beczkomistrz
Kolego 15 minut i bez wykrecenia baku to robisz. Robiłem to wielokrotnie i nigdy baku nie ruszalem. Tam jest duży klucz chyba 42 taki jak do plywaka paliwa.
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230CE
może i tak się da, nie będę się sprzeczał. Ale w sumie jak wyjmie ten zbiornik to go od razu wypłuka wewnątrz, bo syfy pewnie bedą w środku też.
A swoją drogą Maciek masz jeszcze jakieś przekładnie kierownicze do sprzedania w dobrym stanie?
A swoją drogą Maciek masz jeszcze jakieś przekładnie kierownicze do sprzedania w dobrym stanie?
-
- Beczkomistrz
Jesli efekt jest dobry znaczy ze sposob byl odpowiedni kilka mam jeszcze pozbywam się gratów po trochu.
A skąd pewnośc że układ sie zapowietrza? Przecież wystarczy że jeden z zaworków w pompie wstępnej będzie nieszczelny lub podparty jakims farfoclem i silnik już bedzie niedomagał.To samo bedzie z zatkanym sitkiem w zbiorniku ale tu wystarczy dmuchnąć z pomoca kompresora w rurke zasilającą w stronę zbiornika i po robocie.Jeśli paliwo nigdzie na magistrali pod autem nie wycieka to on sie nie zapowietrza tylko nie dostaje paliwa.