Witam .
Posiadam w123 2.3 coupe 1980 r 136 km, problem polega na tym że auto przeszło około 12 lat temu generalny remont z wykorzystaniem oryginalnych części, od tego czasu stało w hali. Dziś rozebrałem układ paliwowy oraz wyciągnąłem zbiornik który jest nowiutki lecz przez to ile stał w środku jest papka a przy wlewie jest jakby pył. Moje pytanie polega na tym czym najlepiej go wyczyścić? To samo tyczy się regulatora ciśnienia paliwa bo wylewa sie z niego coś czarnego w stylu oleju.
Na drugim miejscu jest układ chłodniczy, obok węży jest charakterystyczny nalot płyn się ,,skrystalizował" na chłodnicy również to widać....Nie mam zbytnio pomysł u jak to wyczyścić? Może lepiej kupić nową chłodnice? Pompa wody i termostat wiadoma sprawa że do wymiany. Proszę o porady, pozdrawiam.
Czyszczenie zbiornika paliwa oraz układu chłodniczego po 12 letnim postoju
Moderator: Tomek
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: 280C
Re: Czyszczenie zbiornika paliwa oraz układu chłodniczego po 12 letnim postoju
Po pierwsze gratuluję stanu auta. Z twojego opisu wygląda, że prezentuje się całkiem fajnie.
Jeśli chodzi czyszczenie zbiornika, to skoro masz ku go wyjętego, to ja bym po prostu płukał go benzyną:
- wlewasz świeża benzynę 1-2 litry
- potrząsasz, płuczesz, its
- zalewasz i patrzysz na kolor.
Powtarzasz do momentu aż zlewki będą czyste.
Możesz sobie pomóc jakimś dalikatnym wyciorem, długim pędzelkiem, jeśli dostęp będzie dobry.
Co do reszty układu to też bym poleciał z benzyną. W końcu cały ten osad wytrącił się z odparowanej benzyny...
A benzyną sama w sobie jest przecież bardzo dobrym rozpuszczalnikiem.
Tylko upewnij się że przed robotą zapetujesz dokładnie fajkę
Jeśli chodzi czyszczenie zbiornika, to skoro masz ku go wyjętego, to ja bym po prostu płukał go benzyną:
- wlewasz świeża benzynę 1-2 litry
- potrząsasz, płuczesz, its
- zalewasz i patrzysz na kolor.
Powtarzasz do momentu aż zlewki będą czyste.
Możesz sobie pomóc jakimś dalikatnym wyciorem, długim pędzelkiem, jeśli dostęp będzie dobry.
Co do reszty układu to też bym poleciał z benzyną. W końcu cały ten osad wytrącił się z odparowanej benzyny...
A benzyną sama w sobie jest przecież bardzo dobrym rozpuszczalnikiem.
Tylko upewnij się że przed robotą zapetujesz dokładnie fajkę
-
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 230CE 1980
Zbiornik wyczyszczony. To co było w nim po tylu latach postoju..poezja
Ogólnie było tak :
5L płynu k2 akra oraz 50 nakrętek i majtanie dobrych pare godzin.
Następnie po spuszczeniu tego i wyjęciu nakrętek dwa razy zalany wodą pod korek (dopiero po tym zabiegu było względnie czysto)
Potem 2L denaturatu żeby wyciągnął wodę oraz 5L benzyny a w międzyczasie przed zalaniem wyciąganie przedłużoną łyżeczką szlamu.
Jeszcze teraz gdy wszystko wyschło wytrzałem wlewem co się da.
Aktualnie złożony na nowych oringach oraz wyczyszczony filterek, jutro wkładam zobaczymy jak to wyjdzie .
Myślę że na dniach zrobie wątek na forum
Ogólnie było tak :
5L płynu k2 akra oraz 50 nakrętek i majtanie dobrych pare godzin.
Następnie po spuszczeniu tego i wyjęciu nakrętek dwa razy zalany wodą pod korek (dopiero po tym zabiegu było względnie czysto)
Potem 2L denaturatu żeby wyciągnął wodę oraz 5L benzyny a w międzyczasie przed zalaniem wyciąganie przedłużoną łyżeczką szlamu.
Jeszcze teraz gdy wszystko wyschło wytrzałem wlewem co się da.
Aktualnie złożony na nowych oringach oraz wyczyszczony filterek, jutro wkładam zobaczymy jak to wyjdzie .
Myślę że na dniach zrobie wątek na forum
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Rób zdjęcia i opisy dla potomnych. Ja nie długo założę wątek krok po kroku z remontu generalnego silnika.
Witam
Ja ze zbiornikami paliwa postępuję tak jak w opisie: http://fertan.pl/zastosowanie/motoryzac ... iki-paliwa
Pozdrawiam
Ja ze zbiornikami paliwa postępuję tak jak w opisie: http://fertan.pl/zastosowanie/motoryzac ... iki-paliwa
Pozdrawiam