Zbieranie się wody przy tylnej szybie
Moderator: Tomek
-
- Beczkolak
- Posiadany model W123: beczka
Zbieranie się wody przy tylnej szybie
Witam
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem beczki. Jest to mój pierwszy egzemplarz beczki , jak i tak wiekowego auta, dlatego nie mam doświadczenia, porównania.
Dzisiaj pierwszy raz wystawiłem ją na deszcz żeby sprawdzić z ciekawości szczelność i zauważyłem że woda zbiera się przy tylnej szybie od strony kierowcy.
Bagażnik mam bez tapicerki -golutki- cały w bitexie, myślę że ktoś miał problem ze szczelnością i usunął wszelkie elementy z bagażnika od zapasu po dywaniki.
Od czego zacząć? uszczelka szyby tylnej, bagażnika?Zamienniki nowe, czy używko org,bo w aso pewnie cena kosmos.
https://www.youtube.com/watch?v=jeVKfo0Xdbg
Film obrazujący w którym miejscu zbiera się najwięcej wody (strona pasażera względnie, od strony kierowcy jest problem)
https://www.youtube.com/watch?v=pf_P0HFmkSk
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem beczki. Jest to mój pierwszy egzemplarz beczki , jak i tak wiekowego auta, dlatego nie mam doświadczenia, porównania.
Dzisiaj pierwszy raz wystawiłem ją na deszcz żeby sprawdzić z ciekawości szczelność i zauważyłem że woda zbiera się przy tylnej szybie od strony kierowcy.
Bagażnik mam bez tapicerki -golutki- cały w bitexie, myślę że ktoś miał problem ze szczelnością i usunął wszelkie elementy z bagażnika od zapasu po dywaniki.
Od czego zacząć? uszczelka szyby tylnej, bagażnika?Zamienniki nowe, czy używko org,bo w aso pewnie cena kosmos.
https://www.youtube.com/watch?v=jeVKfo0Xdbg
Film obrazujący w którym miejscu zbiera się najwięcej wody (strona pasażera względnie, od strony kierowcy jest problem)
https://www.youtube.com/watch?v=pf_P0HFmkSk
Re: Zbieranie się wody przy tylnej szybie
wyciek poprzez starą źle przylegającą lub zle założoną uszczelkę tylnej szyby - standard.
Jesli to coupe to zamienników nie ma.
Jesli to coupe to zamienników nie ma.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
A ja myślę że nie masz wtloczonego uszczelniacza między uszczelka a rant.
seryjnie są zakładane 2 uszczelki. Jeśli są nowe - wszystko jest ok. Później Mercedes zalecił dodawanie uszczelniacza. Na nowych uszczelkach nie jest konieczny.
-
- Beczkomistrz
Mówisz ze org nie było uszczelniacza?
nie było. Były dwie uszczelki. Później auta się zestarzały i zaczęły cieknąc tylne szyby i Merc wprowadził szczeliwo. Przednią szybę u siebie zrobiłem bez uszczelniacza i suchutko. Tył mnie czeka teraz do roboty. Sam jestem ciekawy jak się zakłada tą drugą uszczelkę bo już je kupiłem i ta druga wygląda conajmniej dziwnie.
-
- Beczkomistrz
Jakie dwie uszczelki ? Beczek w zyciu pokroilem ze 100 i każda ma taką samą uszczelkę JEDNA. i każda ma szczęśliwo. Przykład moja zielona beczka jedna czy druga nigdy nie naprawiane, lakierowane zanim do mnie trafiły. Obydwie mają po jednej uszczelce i szczeliwo.
Oto katalog oryginalny. Poz 11 i 14. Obie są gumowe i obie się wkłada na około szyby. Poz. 14 wg katalogu kupuje się na metry dlatego tak jest rozrysowana.
Jak coś to mogę wkleić jak one wyglądają w rzeczywistości.-
- Beczkomistrz
Skąd ten katalog ? Bo ja w serwisie w Radomiu mam całkiem co innego. Wklej zdjęcie. Uszczelka na metry?
niektóre uszczelnienia kupuje sie na metry... to prawda
ale ktoś kiedyś wrzucał tu gdzieś instrukcję montażu szyby i faktycznie była uzyta masa uszczelniająca...
w G klasie po wymianie bez masy uszczelniającej były przecieki - po uzyciu masy jak reką odjął. uszczelka nowa i bardzo elastyczna
ale ktoś kiedyś wrzucał tu gdzieś instrukcję montażu szyby i faktycznie była uzyta masa uszczelniająca...
w G klasie po wymianie bez masy uszczelniającej były przecieki - po uzyciu masy jak reką odjął. uszczelka nowa i bardzo elastyczna