Czy to jest "beczka" ?

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Churchill
Beczkolak
Beczkolak

Czy to jest "beczka" ?

Post autor: Churchill »

Cześć wszystkim. Jestem nowy na forum. Zaznaczam, że jestem laikiem, a samochód znalazł się w moim posiadaniu troszkę przypadkowo.

Nawiązując do tematu proszę o wyjaśnienie - czy ten model to beczka? Z wyglądu na pierwszy rzut oka tak ale wyczytałem w Internecie że ten model był produkowany do 86roku, a moje auto wg dowodu rejestracyjnego jest z 1989r.
Model 200-320TE [T124] diesel 2.0 manual 4-biegi
Jednak szukając po VIN w Internecie wyskakuje że to linia W123 (zrzut ekranu dodaje poniżej).

Może ktoś bardziej doświadczony wyjaśni mi co to za model i powie kilka o nim kilka słów.

https://zapodaj.net/37882bfc01fc0.jpg.html https://zapodaj.net/478f0419eaa07.jpg.html https://zapodaj.net/3dfb97d841936.jpg.html https://zapodaj.net/08be1d527869d.jpg.html https://zapodaj.net/e5b8b05a6f001.jpg.html
received_188048925359017.png
received_188048925359017.png (84.49 KiB) Przejrzano 1654 razy
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Re: Czy to jest "beczka" ?

Post autor: maciekpiti »

Tak to beczka
seba76
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: seba76 »

Kolego Prezydencie! :)
Masz klasyczną beczkę W123 jak z opisu wynika to najsłabszy, ale i jeden z trwalszy silników o mocy 55 lub 60KM w zależności od rzeczywistego roku produkcji Twojego egzemplarza. Połączony z 4 biegowym manualem poprostu Ci się będzie toczył.
Produkcję tego modelu faktycznie zakończono w 86, a Ty możesz mieć tzw. składaka z 89 co było bardzo modne i ekonomiczne w tamtych czasach sprowadzając auto z za zachodniej granicy, bo płacono niższe cło jak pamiętam jako, że są to części, a nie auto w całości. Wystarczyło wyjąć skrzynie i silnik którą później "poloczek" składał w garażu i już można było samochód taniej oclić.
Znajdź WIN na tabliczce znamionowej pod maską to się rozrzyfruje.
Prawdopodobnie masz II serie w kolorze albo 822 eibengrün, 825 tiefgrün lub 875 mangogrün przy czym to ciężko stwierdzić po zdjęciach. Ale wejdź sobie na http://www.astralsilber.de to sobie porównasz. Wnętrze masz pomieszane bo boczki i plastiki to dattel a fotele albo moss albo olive. Też to znajdziesz na tej stronie.
Churchill
Beczkolak
Beczkolak

Serdecznie dzięki za wyjaśnienie jednakże wprowadziłem w błąd. Dopiero dzisiaj dostałem dowód rejestracyjny i rok produkcji wg dowodu to 1981. A data pierwszej rejestracji to 1989r.

Faktycznie silnik Diesla 2.0 jest zdecydowanie za słaby do tego auta. Na szczęście wynagradza to komfort jazdy gdyż auto "zbiera" wszystkie nierówności i jeździ się nim naprawdę przyjemnie.

Niestety przestał dzisiaj działać licznik kilometrow i prędkościomierz (ten raz działał raz nie albo w trakcie jazdy wskazówka opadala i leżała na 0). Co muszę wymienić?

Ponadto wskaźnik oleju opada i auto zaczyna się "dusic". Dzieje się tak czasami i szczerze mówiąc nie wiem od czego to zależy ale dzisiaj się nasiliło i nawet dwa razy mi zgasł podczas wolnej jazdy (dojezdzanie do świateł). Dodawanie gazu niewiele pomagało. Wskazówka oleju opadala do 1 i samochód nie miał siły jechać. Przy dodawaniu mocno gazu wskazówka się podnosi do 2,5-3 i samochód wtedy jakoś jedzie ale wtedy czuję że katuję auto. Powyższe objawy raz się pojawiają a raz nie i wtedy auto.jezdzi całkowicie normalnie a wskazówka oleju praktycznie ciągle jest na 3. Przepraszam za takie amatorskie wyjaśnienia ale może ktoś mi podpowie co może być przyczyną i na jaki koszt mam się przygotować.

Podpowiem że auto 10miesiecy stało na dworze i nie jeździło zanim zacząłem je użytkowować. Według informacji na kartce olej powinien być zmieniony w lipcu lub za 10tysiecy kilometrów - od tego momentu przejechane ok 400km.

Jeszcze jedno pytanie - do czego służy pokretlo po lewej stronie kierownicy poniżej licznika? - tak jakby taki drugi kluczyk :) Kręciłem nim ale nic się nie dzieje - być może to też jest uszkodzone.

Proszę o wzięcie poprawki i cierpliwe wyjaśnienie niedoswiadczonemu użytkownikowi :)
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

To pokrętło to regulacja wolnych obrotów. Takie ręczne ssanie. Jak Ci gaśnie to auto to coś nie tak tym bardziej ze wskazówka opada tak nisko. Książkowe ciśnienie przy temperaturze roboczej 2.1 bara na biegu jałowym.
Awatar użytkownika
tranzystor
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: na razie żaden :(

Post autor: tranzystor »

Z tymi obrotami to wyglada jak zapchany filtr paliwa. Sprawdz go. Wskazowka cisnienia oleju spada, bo spadaja obroty.
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Churchill pisze: Niestety przestał dzisiaj działać licznik kilometrow i prędkościomierz (ten raz działał raz nie albo w trakcie jazdy wskazówka opadala i leżała na 0). Co muszę wymienić?
Wymontuj licznik i zobacz na sucho np wkrętarką czy licznik kręci, jeżeli kręci to prawdopodobnie linka do wymiany
Churchill
Beczkolak
Beczkolak

Zostały wymienione przewody paliwowe. Prawdopodobnie w zbiorniku paliwa są jakieś syfy. Może zardzewial bo stał w wilgoci ponad rok. Problem powraca gdy jest mniej niż ok. 1/3baku i analogicznie ustępuje gdy paliwa jest więcej. Myślę że nie obędzie się bez demontażu i czyszczenia zbiornika
Awatar użytkownika
jurek-mik
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: w123 1984 2,4 diesel

Post autor: jurek-mik »

Filtr paliwa ten w zbiorniku znajdziesz pod podwoziem na klucz około 27 mm i w niego jest wkręcany przewód elastyczny.Miałem go też mocno obklejowy
ODPOWIEDZ