W123 zmiana koloru a wartosc

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Adrian Winnicki
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: W123 2.4D

W123 zmiana koloru a wartosc

Post autor: Adrian Winnicki »

Witam,

Wlasnie zaczynam moja pierwsza odbudowe zabytkowego samochodu - W123 2.4D.
Autko jest rozebrane do golej blachy i pracujemy teraz nad blacharka, a zasadzie to zaczynamy.
Auto oryginalnie bylo biale z granatowym srodkiem, ale chce je zrobic w ciemnym kolorze z jasnym srodkiem.
Zastanawiam sie czy jesli auto bedzie w innym kolorze niz wyszlo z fabryki to nie obnizy to jego wartosci.
Auto bedzie pomalowane dokladnie i gruntownie, we wszystkich szczelinach i zakamarkach, tak ze jak ktos sciagnie uszczelke to tam bedzie nowy kolor.

Dajcie znac co uwazacie.
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 280C 1977

Re: W123 zmiana koloru a wartosc

Post autor: Luszi »

Obniży, zwłaszcza że jest wielu fanów tego oryginalnego połączenia kolorów.
Arku
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Post autor: Arku »

Potem wystawisz na sprzedaż, i pierwsze pytanie w 90% to będzie, czy jest zgodna z VIN. Obniży.
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

Zrobisz taką zmianę to jak szczepan. Rób zgodny z VIN. Biała beczka jest piękna.
Awatar użytkownika
olsztyniak
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 230E

Post autor: olsztyniak »

A ja bym zmienił kolor na taki, jaki mi się podoba. Jeśli obniży wartość, to tylko w oczach kilku oszołomów - Mercedesowych freaków. Jeżeli i tak go odbudowujesz, to pewnie spawasz, szpachlujesz itd. Nie jest to więc i tak oryginał. Natomiast po zmianie koloru po pierwsze sam będziesz dużo bardziej zadowolony z efektu, po drugie łatwiej sprzedasz komuś, kto przywiązuje wagę do estetyki, a nie do numeru VIN. I w oczach tej drugiej osoby, kolor będzie zaletą, nie zaś wadą. Jakbym miał wybrać kolor do beczki, to wybrałbym osobiście wybrałbym szampański:
http://www.vfw123.de/Ordnerstruktur/123 ... ner_WZ.jpg
Ale jakbym miał niebieski wnętrze, to byłby to granatowy. A wnętrze można z czasem wymienić. Tutaj są wszystkie kolory ze zdjęciami:
http://www.vfw123.de/node/40
Adrian Winnicki
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: W123 2.4D

Post autor: Adrian Winnicki »

Dzieki za odpowiedzi! Jeszcze mam kilka miesiecy na zastanowienie sie.
Nie spodziewalem sie, ze ludzie przykladaja taka wage do zgodnosci koloru z VIN... Dobrze wiedziec.
Faktycznie ladny ten szampanski, zwlaszcza na coupe, ja myslelem o jakims ciemnym, ale to temat otwarty:)
Spawania troche bedzie, szpachli pewnie tez... hehe ale staram sie zeby bylo badzo solidnie.
Za jakis czas jak prace beda bardziej zaawansowane to podziele sie zdjeciami.
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

Janku sprzedawales ostatnio beczke nie zgodna z Vinem? Ciezko jest w PL o beczke ktora nie jest szczepiona, tym bardziej wartosc tych zgodnych wieksza. Nie uwazam zeby ludzie szukajacy org byli oszolomami. Trudno o auto zeby po 40 latach bylo nie ruszane blacharsko i lakierniczo ale czy to znaczy ze te ruszane trzeba juz calkiem "tuningowac"
myagi
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 200

Post autor: myagi »

maciekpiti pisze:Ciezko jest w PL o beczke ktora nie jest szczepiona, tym bardziej wartosc tych zgodnych wieksza. Nie uwazam zeby ludzie szukajacy org byli oszolomami. Trudno o auto zeby po 40 latach bylo nie ruszane blacharsko i lakierniczo ale czy to znaczy ze te ruszane trzeba juz calkiem "tuningowac"
Mam dokładnie takie samo zdanie jak maciekpiti sam szukałem beczki i z góry skreślałem wszystkie które były nie zgodne z Vinem. Jako kupujący chciałem mieć prawdziwego zgodnego klasyka, a nie lakieru z najnowszej palety kolorów Suzuki. Poza tym stare kolory są ładniejsze dzisiaj bardzo ciężko jest zawiesić na dłużej oko na jakimś samochodzie, ponieważ z paroma wyjątkami wszystkie auta maja takie same i nudne kolory.
Awatar użytkownika
broneq
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 230CE i W115 220D

Post autor: broneq »

Jak tak już wszyscy piszą to i ja się wypowiem :D
Obniży, bo liczy się tylko 100% zgodności z VIN ;)

Oczywiście nie koniecznie. Jeżeli robisz auto DLA SIEBIE to zrób tak jak Tobie się podoba. Ja mając lat 20 i jeżdżąc od 2 lat moim pierwszym Mercedesem doszedłem do wniosku, że "Mercedesa się nie tuninguje" i wtedy przywróciłem moje pomarańczowe kierunkowskazy BOSCH zamiast białych zamienników. Oryginał to oryginał. Moja W123 C jest odremontowane (nie cierpię słowa "renowacja(to nie stare meble)/restauracja(bo się w niej nie je - NIGDY)") w 100% zgodnie z VIN. Mam dołożone chromowane kratki na podszybiu, ale oryginalne czarne mam w garażu na półce, jakbym sprzedawał to dodam gratis, ale raczej nie sprzedam, bo mój 5-cio letni syn spytał czy dam mu Mercedesa jak zrobi prawo jazdy :D - tak Beczunia czeka na Krzysia :).
Także jak zamierzasz mieć go na zawsze - zrób tak jak Ci się podoba. Na zeszłorocznym ogólnopolskim zlocie było wiele aut mocno skombinowanych i choć mnie nie jedno kuło w oczy to jednak - jak się właścicielowi podoba obniżony zawias - niech obniża, jak się podoba środek z C-klasse niech zmienia, jak się podoba V8 niech wsadza...

Rób to co Tobie się podoba, a jak robisz na handel to lepiej sprzedaj zanim zaczniesz robić, bo każdy woli zrobić sam, po swojemu, nie odzyskasz kasy z porządnego remontu itd.
pozdrawiam
broneq

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.
seba76
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: seba76 »

Coca-cola to też Original, a niektórzy wolą Pepsi albo Hoop Cola. Mamy wolny rynek, wolność słowa i wyboru! Rób tak żebyś to Ty przeżywał "w Nim" orgazm, a nie gapie na ulicy! :)
No i śpiesz się, bo do otwarcia sezonu coraz bliżej ;)
POWODZENIA I DOBREGO GUSTU ŻYCZĘ!
ODPOWIEDZ