w123 2.3 benzyna nie odpala
Moderator: Tomek
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230 CE
w123 2.3 benzyna nie odpala
Cześć,
A więc tak, przed "zimą" schowałem beczkę do garażu, wszystko funkcjonowało normalnie. Po około 1.5 miesiącu stania wyjechałem na krótką przejażdżkę po osiedlu i znowu schowałem do garażu, wszystko było okej. Ostatnio przekręcam kluczyk i nic, rozrusznik zaczyna kręcić ale jakby chciał a nie mógł. Wcześniej też mi się to zdarzało ale zawsze jakoś odpalał, albo na pych albo kilka-kilkanaście razy zakręcił i ruszał, teraz nic. Podłączyłem akumulator do ładowania, bez zmian. Jakieś pomysły?
Pozdr
A więc tak, przed "zimą" schowałem beczkę do garażu, wszystko funkcjonowało normalnie. Po około 1.5 miesiącu stania wyjechałem na krótką przejażdżkę po osiedlu i znowu schowałem do garażu, wszystko było okej. Ostatnio przekręcam kluczyk i nic, rozrusznik zaczyna kręcić ale jakby chciał a nie mógł. Wcześniej też mi się to zdarzało ale zawsze jakoś odpalał, albo na pych albo kilka-kilkanaście razy zakręcił i ruszał, teraz nic. Podłączyłem akumulator do ładowania, bez zmian. Jakieś pomysły?
Pozdr
-
- Beczuszkarz
Re: w123 2.3 benzyna nie odpala
Ktoś? Coś? Potrzebna pomoc asap
- Tomek
- Moderator
- Posiadany model W123: W, S, C.
Zacznij od pompy paliwa czy działa i przekaźnika pompy paliwa.
Witam
Piszę o rzeczach dla większości oczywistych. Silnik benzynowy do pracy potrzebuje paliwa oraz iskry. Należałoby upewnić się czy awaria dotyczy układu zapłonowego czy paliwowego. Wydaje mi się prostsze sprawdzenie iskry na świecach. Być może gdzieś na stykach układu zapłonowego po dłuższym czasie nieużywania powstały niekontakty (oksydacja połączeń).
Życzę powodzenia w diagnozowaniu i naprawie.
Piszę o rzeczach dla większości oczywistych. Silnik benzynowy do pracy potrzebuje paliwa oraz iskry. Należałoby upewnić się czy awaria dotyczy układu zapłonowego czy paliwowego. Wydaje mi się prostsze sprawdzenie iskry na świecach. Być może gdzieś na stykach układu zapłonowego po dłuższym czasie nieużywania powstały niekontakty (oksydacja połączeń).
Życzę powodzenia w diagnozowaniu i naprawie.
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D sedan
Zacznijmy od początku, W123 sie nie psjuje, to zgodnie wiemy wszyscy. Więc na początek sprawdź iskierkę na świecy, weź jakąś skądkolwiek świecę sprawną, zdejmij przewód z zamontowanej w głowicy, podłącz dotknij dokładnie do jakiegoś elementu silnika i poproś kogoś o pokręcenie silnika rozrusznikiem. Jak poiskrzy to szukamy dalej paliwa, jak nie to wilgoć się władowała, masz do wymiany druciarnię zapłonową całą.
- Pronar 82A
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230 E
Pompę słychać? bo jak nie to poruszać przekaźnikiem czasami pomaga doraźnie,a najlepiej wyjąc i jakiś preparat do styków.
-
- Beczuszkarz
Problemem był przekaźnik pompy Wyciągnąłem przekaźnik, zwarłem drutem wejścia "30" i "87" od pompy i zaczęła chodzić normalnie. Po włożeniu przekaźnika z powrotem odpalił od razu. Czyli spróbuję rozłożyć przekaźnik i poszukać problemu albo poszukam używki jak nie wyjdzie
- Pronar 82A
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230 E
Z używką ciężka sprawa,mi się udało kupić od sprzedawcy co chyba nie wiedział co ma,bo leżał w stercie różnych przekaźników do różnych mercedesów i wołał jak za inne,nowy chyba z tego co pamiętam około 600 zł. Problemem są zimne luty,trzeba by chyba wszystkie na nowo prze lutować bo ciężko znaleźć który w pewnych warunkach i czasami bardzo rzadko nie styka.
kolego gdzie znajduje się ten przekaźnik?Chef_Curry pisze:Problemem był przekaźnik pompy Wyciągnąłem przekaźnik, zwarłem drutem wejścia "30" i "87" od pompy i zaczęła chodzić normalnie. Po włożeniu przekaźnika z powrotem odpalił od razu. Czyli spróbuję rozłożyć przekaźnik i poszukać problemu albo poszukam używki jak nie wyjdzie