Witam wszystkich na forum jest to mój 1szy post
Całkowicie przypadkiem będąc na autołowach u naszych zachodnich sąsiadów wszedłem w posiadanie 230ce z 1985r... miało być na handel ale.... przyszedł chyba czas na mojego 1szego klasyka... Auto to typowy znajdek, trochę postało, jest nieco rozszabrowane ale pozatym zdrowe, brakuje mi m.in modułu i cewki , pompy paliwa, lamp, przełączników itd, auto wjechało do mnie do warsztatu dopiero dziś, niezbędny zestaw do odpalenia w postaci pompy, cewki i modułu zaraz będe miał, póki co sprawdziłem sobie kompresje 12,5 11,5 12,5 13 - chyba ok nie ? Jestem co do auta pozytywnie nastawiony... ale do sedna - frapuje mnie skrzynia z na szybko zdekodowanego vinu wynika, że to 4matic , ale kolega który mnie odwiedził i ma podobno w temacie gwiazdy jakąś tam wiedzę twierdzi że to 3biegowy jest - patrząc na sam lewarek, co wy na to beczkomani ?
A jeśli nie po lewarku to jak rozpoznać 3 czy 4 biegi.
p.s.wiem że to inne subforum ale na fotce poniżej widać dziurę po wyszabrowanym panelu przełączników, auto ma klimę i szyberdach jak powinien wyglądać taki panel (ewentualnie jakby ktoś miał do sprzedania albo wiedział kto mógł by mieć info mile widziane)
Pozdrawiam
Krzysiek
Nowicjusza pytanie o automat.
Moderator: Tomek
Nowicjusza pytanie o automat.
- Załączniki
-
- IMG_20171215_233919.jpg (67.88 KiB) Przejrzano 1033 razy
Re: Nowicjusza pytanie o automat.
p.s. dorzucę jeszcze VIN wdb1232431a215449
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Tak to wygląda w Twoim przypadku.
Skrzynia jest 4 biegowa, tylko rusza z 2 dlatego koledze wydaje się, że to 3. Jak chce zrzucić na 1 to trzeba wcisnąć kickdown
kazios pisze:
Tak to wygląda w Twoim przypadku.
Skrzynia jest 4 biegowa, tylko rusza z 2 dlatego koledze wydaje się, że to 3. Jak chce zrzucić na 1 to trzeba wcisnąć kickdown
dzięki za info
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 230CE
Albo przełączasz na L czyli Last, po niemiecku to obciążenie np.z przyczepą i wtedy Ci startuje z jedynki.
Poza tym 4matic to nazwa zarezerwowana przez Mercedesa dla aut posiadających napęd 4x4
Jak masz szyberdach elektryczny to powinieneś mieć takowy przycisk na panelu z lewej strony pokrętła od klimy.
Poza tym 4matic to nazwa zarezerwowana przez Mercedesa dla aut posiadających napęd 4x4
Jak masz szyberdach elektryczny to powinieneś mieć takowy przycisk na panelu z lewej strony pokrętła od klimy.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Kolego jak masz juz tak to rozbebrane po robisz fotki pokretla od klimy. Bardziej interesuje mnie jego tyl I co do niego dochodzi
tutaj masz odpowiedz :
http://beczkolandia.com.pl/viewtopic.php?f=20&t=727
http://beczkolandia.com.pl/viewtopic.php?f=20&t=727