Brak podświetlenia zegarów, do tego licznik przebiegu i dzienny nie działa.
Moderator: Tomek
-
- Beczuszkarz
Brak podświetlenia zegarów, do tego licznik przebiegu i dzienny nie działa.
Jak w temacie tylko jeszcze dodam, że Beczką przejechałem już ponad 1000 km, a licznik przebiegu całkowitego od momentu zakupu jednak coś pokręcił...ale o całe 22 km. Do tego podświetlenie działa, jak chce...od początku po zakupie w ogóle nie świeciły, po przejechaniu paruset km nagle się zapaliły, znowu za jakiś czas była sytuacja, że paliła się tylko prawa strona, a teraz znowu nic nie świeci. Co powoduje wyżej wymienione problemy? Mechanik stwierdził, że najlepiej wymienić wszystkie zegary, a nie dałoby się tego jakoś naprawić?
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: Sedan 1980 300d
Re: Brak podświetlenia zegarów, do tego licznik przebiegu i dzienny nie działa.
Co to za Janusz mechanik? Zobacz bezpieczniki czy nie są zaśniedziałe i mozliwe ze tez potencjometr( ściemniacz ) jest winny temu ( znajduje sie w liczniku, to pokrętło od zerowania kilometrów tylko nim sie kręci ).
Po co moc jak jest STYL...
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: sedan
da sie naprawic, zazwyczaj trybik zaczyna obracac sie z oska w liczniku zamiast napedzac liczenie km. Robota prosta ale bardzo dokladna - inaczej bedziesz mial krzywo cyferki na liczniku jezeli sie nei przylozysz do tego.
- olsztyniak
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230E
Co do świecenia zegarów, to sprawdź również, czy masa dochodzi i czy przechodzi pomiędzy zegarami. One są połączone ze sobą śrubkami i może być, że coś tam nie styka. Jakby śrubka słabo trzymała (np. nagwintowany otwór się wyrobił), to można kabelkiem połączyć zegary ze sobą.
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 200D
Witam u mnie też brak podświetlenia zegarów i deski z pokrętłami nawiewów zgasło wszystko na raz,reszta kontrolek w desce jest OK. Nie wiem tylko czy dobrze kojarzę ale te ciemności nastały jak zacząłem kręcić potencjometrem od ściemniania zegarów.Bezpieczniki wszystkie sprawdziłem i przeczyściłem,wnerwia mnie ta ciemność...
- Pronar 82A
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230 E
W przedostatnim zdaniu zdiagnozowałeś usterkę.Otworzyć ,zmostkować i będzie wszystko świecić.Ew. nowy potencjometr chyba że się da jeszcze naprawić stary.
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 200D
A czy podświetlenie pokręteł od nawiewów też się wtedy zaświeci? PRONAR jak zmostkujeę te zegary to nawiewy też zaświecą? Jeśli chodzi o ten potencjometr to gdzie dostanę taki żeby odpowiadał oryginalnemu i czy dostanę gdzieś taki?
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
W ASO ponad 600 zł kiedyś kosztował, jak zmostkujesz potencjometr to i podświetlenie nawiewów będzie świecić na maxa to ten sam układ.
potencjometr juz nie jest dostepny w ASO.
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: sedan
to zwykly kawalek drutu, serio nie da rady tego zregenrowac w dzisiejszych czasach?