Tylne zaciski Girling

Moderator: Tomek

Nex@pl
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: sedan

Tylne zaciski Girling

Post autor: Nex@pl »

Mam to szczescie ze fabrycznie z tylu mam zaciski girling, oczywiscie po latach pozapiekaly sie ale mam zagwozdke, niedawno chcialem je zrobic i zamowilem zestaw FRENKIT 2380008 ktory w katalogu producenta sugeruje ze nadaje sie do girlingow, niestety na zywo musialem sie niezle napocic zeby "na chama" wcisnac oslonki tloczkow na zacisk, sa jakby zbyt male o jeden moze dwa milimetry, efekt koncowy nie jest najlepszy bo oslonki nie sa zalozone "do konca", od zaciski do oslonki jest milimetrowa szpara, obawiam sie ze z czasem moga sie zsunac niestety...

Ktos posiada wiedze gdzie poza MB oczyiwscie dostac zestaw uszczelnien do Girlingow? W MB za dwie oslonki gumowe krzycza 138zl, czyli na dwa aciski prawie 300zl, troche przesada :)
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Re: Tylne zaciski Girling

Post autor: LohrSith »

No sorry ale ceny antyków drożeją, wiec nie dziw się, że ceny części to nich też. Akurat w zaciskach hamulcowych to bym nie oszczędzał, bo na drzewie może być drożej :D
Nex@pl
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: sedan

Re: Tylne zaciski Girling

Post autor: Nex@pl »

Nie zgodze sie. Zrobilem wieksze rozeznanie, chyba zaryzykuje bo wyglada na to ze te same zaciski szly do VW a nawet AUDI a co za tym idzie sa inne zestawy naprawcze. Wyslalem zapytanie takze do Girling'a ale nie wiem czy to ta sama firma.

Ja rozumiem ze klasyki kosztuja i nie mam z tym problemu ale jak juz wspomniales cos co odpowiada za bezpieczenstwo nie tylko moje powinno byc latwo dostepne i cenowo przystepne, tak zeby nikt na tym nie oszczedzal. 300zl za kawalek gumy z drucikiem to jak dla mnie kradziez, matryca do tych oslonek zwrocila sie juz przez te 37 lat na pewno nie raz ;-)

Wlasnie dostalem zestaw AUTOFREN D4096, wyglada prawie tak jak oryginal girlinga (gumka plus metalowy 'kolczyk'), jak spasuje to dam znac czy lepiej to wyglada.
ODPOWIEDZ