Jak odrestaurować Beczkę?
Moderator: Tomek
Jak odrestaurować Beczkę?
Cześć koledzy i koleżanki od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem Mercedes-Benz W123 200D z 1977 roku. Pomijam fakt, że to była miłość od pierwszego wejrzenia. Nie jestem mechanikiem ale mam pod ręką kuzyna, który w latach swojej świetności był niezłym magikiem. Ale teraz konkretnie. nie interesuje mnie jakaś częściowa reanimacja. Chciałbym przeprowadzić generalny remont swojej maszyny i w związku z tym prosiłbym Was o wsparcie pod tytułem od czego zacząć po kolei żeby czegoś nie pominąć i nie wracać się co chwila do tych samych zadań krótki harmonogram prac . Wierzę że na tym forum znajdę ludzi którzy znają się na takich generalnych remontach i nie jeden sami przeprowadzili. Proszę o wsparcie myślę że temat może przydać się również innym ludziom. Z góry wielkie dzięki.
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: Sedan 1980 300d
Re: Jak odrestaurować Beczkę?
Ja może napisze krótko... Rozbierać wszystko i odkładać w pudełka i opisywać ( będzie łatwiej przy składaniu - najlepszy etap ).Ogólnie rozbierając do zera - do gołej budy, wiec warto mieć rożno albo miejsce w którym autko będzie mogło długo stać przy naprawach blacharskich. Także rozbiórka to pierwszy etap. Oczywiście wnioskuje że Twój egzemplarz nie jest złamany i zeżarty wszedzie gdzie tylko może wejśc ruda...
Po co moc jak jest STYL...
Dzięki za odpowiedź chyba masz rację z tym rozebraniem i opisywaniem. Miejsca mam sporo więc może stać. Tak szczerze to ze wstępnych oględzin podczas zakupu niewiele można sprawdzic sam wiesz a do tego dochodzą emocje i wydaje się że auto jest idealne. Ale nie wygląda to źle trochę miękko wokół pedała gazu i od strony kierowcy pod siedziskiem patrząc od dołu. Generalnie widać że ktoś kiedyś już dał jakieś wstawki w podłodze. Mam nadzieję że się nie rozczaruje. Bo ostatnio czytałem że zdarzaja się egzemplarze których już sie nie poskleja a o złamaniu to mnie zaskoczyłaś.
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D sedan
Przygotuj się na minimum 3o.ooo i wielki wkład swojej pracy. Zaznaczam minimum. Mówimy o restaurowaniu nie posmarkaniu i zakitowaniu byle jak na pół roku.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Jędrek 30 k to mało żeby zrobić beczkę idealnie.
- Tomek
- Moderator
- Posiadany model W123: W, S, C.
Wszystko zależy od własnego nakładu pracy. Zależy także w jakim egzemplarzu się rzeźbi, bo w byle złomku za 3 do nawet 10 tys nieraz to pewnie i rzeczone 30k braknie żeby wyglądało to pięknie i dalej było niezajechane.
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D sedan
Maciek, napisałem minimum, to jest taka głodowa ilość kasy według mnie żeby to auto jakoś wyglądało, praca własna z bogatym doświadczeniem w blacharstwie i lakiernictwie. Jak się potrafi tylko wymienić koło, to 5o.ooo będzie mało.
Tomek, Jak się trafi idealny egzemplarz za duże pieniądze to wiadomo, wystarczy szmatka multifibrowa i puszeczka wosku.
Tomek, Jak się trafi idealny egzemplarz za duże pieniądze to wiadomo, wystarczy szmatka multifibrowa i puszeczka wosku.
Rozbierając, rozkręcając rób dużo zdjęć. Ja w swojej wymieniałem całą instalacje pod maską i częściowo w środku wszystko miałem ogarnięte ale nie zrobiłem zdjęć instalacji podciśnień i zrobił się duży problem.....ciężko Ci będzie zrobić wszystko na orginalnych częściach będziesz musiał wkładać Febiego itd niestety, ja Coupe kupiłem w dobrym stanie jak się okazało cała podłoga wymieniona najgorzej mam teraz z zakupem uszczelek itd włożyłem koło 20tys i to nie koniec jeszcze uszczelki przednia szyba regeneracja magla itd dużo pierdół, no i muszę się zabrać za drzwi czeka Cie niezła zabawa i sporo przekleństw po drodze ale warto
- jurek-mik
- Beczkarz
- Posiadany model W123: w123 1984 2,4 diesel
Kończę blacharkę przy swoim mietku i naprawdę nie podjął bym się takiego wyzwania gdybym nie potrafił zrobić prawie wszystkiego sam ponieważ koszty by były ogromne.Nie należy się spieszyć tylko trzeba to zrobić dobrze albo wcale.Pozdrawiam
Dzięki za rady.
Pozdrawiam
Pozdrawiam