wycie brzęczyka od świateł
Moderator: Tomek
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 280 C
wycie brzęczyka od świateł
WItam, składam mojego merca i pojawił się problem z migaczami i swiatłami awaryjnymi. Podłączyłem niby wszyskie kostki i do migaczy oraz włącznik świateł awaryjnych. Ale ...
1. Kiedy włącze migacz wajchą przy kierownicy to migacze nie działają
2. kiedy naciskam włącznik świateł awaryjnych to migacze się swiecą zamiast migać a do tego wyje brzęczyk od zapalonych świateł i otwartych drzwi a do tego swiatłem ciągłym swieca sie trzy keirunkowsakzy poza przednim prawym. BYc moze w nim tkwi problem???
Od czego zacząć sprawdzanie kabli i na co zwrocić uwagę i czego wogołe szukac..;/
Powodem może być uszkodzony włącznik lampki podsufitowej ten w słupkach co zapala swiatełko przy otwarciu drzwi??
1. Kiedy włącze migacz wajchą przy kierownicy to migacze nie działają
2. kiedy naciskam włącznik świateł awaryjnych to migacze się swiecą zamiast migać a do tego wyje brzęczyk od zapalonych świateł i otwartych drzwi a do tego swiatłem ciągłym swieca sie trzy keirunkowsakzy poza przednim prawym. BYc moze w nim tkwi problem???
Od czego zacząć sprawdzanie kabli i na co zwrocić uwagę i czego wogołe szukac..;/
Powodem może być uszkodzony włącznik lampki podsufitowej ten w słupkach co zapala swiatełko przy otwarciu drzwi??
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Re: wycie brzęczyka od świateł
Najprawdopodobniej siadł przekaźnik kierunków. Pierwszoseryjny jest zintegrowany z wyłącznikiem awaryjnych a w nowszych jest pod popielniczką
-
- Beczkofan
hmmm.... mozna go rozebrac i jakos sprzawdzic??? dziwne bo wczesniej wszyystko dzialalo i bylo sprawne a włącznik awaryjnych przez caly czas lezał w domu.
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Można rozebrać. Najczęściej są wypalone platynki kowadełka cewki. Zlepiają się i świeci zamiast migać. Szlifnąć drobnym pilniczkiem, może być np do szponów żony. Przełącznik zintegrowany przy kierownicy też może robić zwarcie.
-
- Beczkofan
ok dzieki, bede dzisiaj probowal to rozmontowywac.
-
- Beczkofan
sprobowalem te pionowe blaszki przeszlifowac i niestety nie pomoglo zauwazylem ze jak sie stykaja dwie najkrotsze po obu stronach to wyje. Pod spodem jest plytka z zimnymi lutami i troche mi sie nie podoba jkaby byly lekko przysniedziale a na jednym jakby troche kleju jest, moze powinienem to przelutowac wszystko od nowa??
-
- Beczkofan
-
- Beczkofan
kupilem drugi sprawny włącznik podpiąłem i nie dziala, jak wlaczam migacz tojakies pykniecie slychac i nie dziala..;/;/ b jakie sa opcje do sprawdzania?? nie mam pojecia nawet gdzie szukac..;/
-
- Beczkofan
mowisz o tym wlaczniku gora - dół , migacz prawo lewo?? mam go zdemontowac?? w jaki sposob go sprawdzic?