M102 nie pali gdy ciepły

Moderator: Tomek

tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200T

M102 nie pali gdy ciepły

Post autor: tatarak »

Pacjent to M102 2,3 bez gazu .Objawy-zimny pali na widok kluczyka,po rozgrzaniu zgaszony i ponowny rozruch pali bez zastrzeżeń,problem pojawia się po kilku lub kilkunastu minutach po zgaszeniu ciepłego silnika odmawia palenia.Pompa paliwa nowa oryginał,regulator termiczny wtrysku sprawny na 100%,silnik nie rzęzi nie kopci chodzi jak pszczółka. Zastanawia mnie temperatura przekaźnika pompy paliwa jest dosyć ciepły i nie wiem czy się w nim coś nie zawiesza.Czy na ciepłym silniku za każdym przekręceniem kluczyka pompa się załącza w W126 tak a jak w beczce.
done666
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E 102.980

Re: M102 nie pali gdy ciepły

Post autor: done666 »

u mnie pompa zalacza sie zawsze, nie wazne czy zimny czy rozgrzany. ciekawi mnie ten regulator termiczny wtrysku, gdzie on sie znajduje? sprawdzilbym go bo moj z kolei chodzi lekko nierowno jak zimny duzo lepiej jak rozgrzany ale nie tak jak powinien, jak sprawdzic czy jest ok?
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Regulator jest dokręcony do głowicy(alu prostopadłościan z wejściem na 2 przewody paliwowe i wtyczkę)
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: LohrSith »

regulator nie ma wpływu na ten objaw. Odpowiada on za bogatosc mieszanki zależnie od temperatury.
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Prace trwają .Podmieniłem przekaźnik pompy na taki załączający się po każdym przekręceniu kluczyka i niestety objaw taki sam,ale zauważyłem ,że w momencie kręcenia ramię klapy z blachą opuszcza się pod naporem powietrza i zawiesza w tym położeniu a sam układ jakby nie miał ciśnienia w rozdzielaczu i dopiero po kilkukrotnym przekręceniu kluczyka i próbie rozruchu klapa stoi sztywno i czuć pod naporem palca że układ ma paliwo.Sitko czyste,układ paliwowy szczelny.
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Ogarnięte okazało się że pompa paliwa wraz z korektorem ciśnienia nie jest w stanie zatrzymać paliwa w układzie.Po wymianie całego zestawu pompa ,filtr korektor silnik pali za każdym razem.
seba76
Beczkofan
Beczkofan

Post autor: seba76 »

Tatarak! Mam ten sam obiaw w takim samym silniku i go odpisywałem w 2015 czy 16. Regulacja K-Jeta nic nie dała :cry: Czytałem na mbsilesia u gościa, że jemu wystarczyła wymiana akumulatora ciśnienia paliwa, który jest z tyłu obok pompy paliwowej i nie jest to warp up i od tej pory mu hula Muszę podłubać przy swoim
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Post autor: LohrSith »

No to jak kupie filtr paliwa to wymienię u siebie i dam Wam znać, czy coś się zmieniło... aczkolwiek wątpię, bo akumulator ciśnienia paliwa utrzymuje ciśnienie niezależnie od temperatury. Na szczęście mam taki zestaw zapasowy, wiec spróbuje. U siebie podejrzewam wtryskiwacz rozruchowy, który mi zalewa świece zanim iskra pójdzie....
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Wymieniłem cały zestaw bo taki miałem pewny i sprawdzony .Dziwne jest to ,że korektory ciśnienia które do tej pory miałem na stole zawór miały lity i otwierający się po przekroczeniu danego ciśnienia a w naprawionym aucie siedzi taki który ma otworek w środku śr.około 0,5 mm.
Borko
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Post autor: Borko »

Witam

Temat był już wielokrotnie poruszany... jednak może czas dał nowe doświadczenia...
Posiadam MB 230CE z silnikiem 136 km. Auto bez doświadczeń z LPG. Ciśnienie na wskaźniku po odpaleniu na poziomie 3, na gorącym lekko spada (2-2,5) Samochód zimny nawet po miesięcznym postojuu odpala na kontakt. Obroty na regularne zarówno na zimnym jak i gorącym silniku. Podobnie z dynamiką jazdy, wszystko niby ok... jednak na gorącym muszę zakręcić 3 razy, aby uruchomić silnik. Objaw ten występuje po kilkunastu minutowym postoju. W przypadku tankowania (kilka minut) samochód odpala normalnie...
Brak ubytku płynów czy śladów mieszania się wody z olejem czy benzyny z olejem. (Ten ostatni objaw miałem w moim W108 i wynikał
z problemu z ssaniem)
Samochód ma ponad 190 tys (prawdopodobnie wiarygodne).

Dzięki za potencjalne wymiany doświadczeń.
ODPOWIEDZ