Mój pierwszy wlasny youngtimer (w123 coupe 230ce)

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
maly
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: coupe 230ce
Kontakt:

Mój pierwszy wlasny youngtimer (w123 coupe 230ce)

Post autor: maly »

prace blacharskie nad samochodem trwają......na szczęście nowe części dostępne są na allegro za grosze.może ich jakość nie jest taka jak części z serwisu i są do wersji sedan ale warto poświęcić godzinę dłużej na przerobienie i dopasowanie np. za reperaturkę tylnego błotnika zapłaciłem coś koło 150 złotych, a za boczne podłogi bagażnika 20zł.Jedyną rzeczą której nie polecam są progi wewnętrzne i zewnętrzne i nie mówię tu o wykonaniu bo pasują w miarę dobrze.Oryginalna grubość blachy z której wykonany był fabryczny próg ma 1,5 mm.Natomiast zamiennik z allegro coś kolo 0,8mm.Blacha sama w sobie jest po prostu za cienka i bardzo łatwo przepalić ja spawarką.w niedługim czasie mam zamiar zająć się drzwiami które są w dosyć słabym stanie cała dolna wewnętrzna część nadaje się do wymiany a poszycie zewnętrzne posiada parę wgłębień które zamierzam naprawić stosując metodę zwaną cynowaniem......

Dlaczego wybrałem akurat tę markę,ten model,typ nadwozia i wersję ze skrzynią manualną,już odpowiadam mercedesy to moja pasja zaczynają przygodę z blacharką uczyłem się właśnie na tej marce.
Długo zastanawiałem się nad tym jaki model wybrać.przeglądając internet w poszukiwaniu wymarzonego mercedesa model w123 przypadl mi najbardziej do gustu.Każdy z nas slyszał nie raz historię o ich wytrzymałości i niezawodności.Oczywiście glownym kryterium którym się kierowałem była cena.
Wersję trzy drzwiową wybrałem ponieważ widywane były dużo rzadziej na ulicach niż wersje 4 drzwiowe i byly bardziej UNIKATOWE a co za tym idzie ich wartość była wyższa.
skrzynie manualna wybrałem ponieważ czasem lubie polecieć sobie bokiem :)
Załączniki
3.jpg
3.jpg (22.92 KiB) Przejrzano 1868 razy
2.jpg
2.jpg (25.29 KiB) Przejrzano 1868 razy
wstawianie reperaturki zwykłą metodą MIG/MAG<br />reperaturka oryginalnie była do wersji SEDAN
wstawianie reperaturki zwykłą metodą MIG/MAG
reperaturka oryginalnie była do wersji SEDAN
1.jpg (22.61 KiB) Przejrzano 1868 razy
Awatar użytkownika
maly
Beczkolak
Beczkolak
Kontakt:

Re: Mój pierwszy wlasny youngtimer (w123 coupe 230ce)

szybko przekonałem się ze mercedes jest w gorszym stanie niż przypuszczalem
Załączniki
6.jpg
5.jpg
4.jpg
Awatar użytkownika
maly
Beczkolak
Beczkolak
Kontakt:

jeden blotnik spawalem tradycyjną metoda MIG/MAG drugą spawalem mosiądzem
Załączniki
9.jpg
8.jpg
7.jpg
Awatar użytkownika
maly
Beczkolak
Beczkolak
Kontakt:

wypowiadajcie się i oceniajcie
wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna
Załączniki
11.jpg
10.jpg
darek60
Beczkarz
Beczkarz

Post autor: darek60 »

Podziwiam za umiejętności. Będziesz lakierował miejsca naprawione ,czy zrobisz cały nowy lakier?
Awatar użytkownika
maly
Beczkolak
Beczkolak
Kontakt:

myślę zeby zrobić lakier na całym samochodzie wraz z komorą silnika zastanawiam sie tylko kto mi to pomaluje.......moze sam spróbuje
darek60
Beczkarz
Beczkarz

Post autor: darek60 »

A masz z lakierowaniem jakieś doświadczenie , bo to już chyba wyższa szkoła jazdy. No i ta ilość warstw- powłok lakierniczych które trzeba położyć.
Z drugiej strony myśląc o tym , to dobre lakierowanie auta ,to przede wszystkim (oczywiście oprócz umiejętności) dobry kompresor + filtr powietrza, no i jakieś dobrze izolowane od kurzu i pyłków pomieszczenie. Weźmiesz pewnie jakąś starą maskę i na niej potrenujesz, a potem to już będziesz miał kolejkę chętnych .
Powodzenia i pokazuj zdjęcia.
pancerniakp
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: Sedan 2.4d

Post autor: pancerniakp »

Fajna robota, profeska mało ludzi niestety tak robi większość kładzie late na late i potem szpachla. To nie jest dobra metoda, lepiej więcej czasu poświecić na blacharkę a potem zamiast szpachlować tylko podkład i lakier. Można zerwać stary lakier do gołej blachy i potem na nowo polakierować. Nie ma ryzyka, ze pod stara powlaka jest jakieś ognisko korozji. Sam tak robię, niestety po godzinach siedzę przy tym ponad dwa lata. Powodzenia życzę.
Lukaszc123
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 280CE

Post autor: Lukaszc123 »

Hej. Mam mercedesa c123 280ce. Mógłbyś dac mi namiar na czesci blacharskie do coupé? Chodzi mi o progi i reparaturki błotników lub błotniki. Mam zamiar odbudowac moją maszynę. Z góry dziękuję Łukasz
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

Przecież autor pisał na początku,że blachy dorabiał z sedana
ODPOWIEDZ