Wymiana nagrzewnicy
Moderator: Tomek
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 240 D
Wymiana nagrzewnicy
Szukałem i nie znalazłem. Może źle szukałem...
Do wymiany/ naprawy mam nagrzewnicę. Po nagrzaniu silnika i otwarciu zaworu nagrzewnicy na szybę leci para z borygo, oblepiając całą szybą, serwując wrażenia z jazdy we mgle, a woń rozgrzanego borygo unosi się w całym aucie... Tak czy owak, muszę zabrać się za demontaż nagrzewnicy i ocenić, czy da się coś z nią zrobić, czy wstawić nową (inną). Mam zatem do Was prośbę o podpowiedzenie, jak się za tą operację zabrać - chodzi mi głównie o to, czy muszę demontować do tego całą deskę rozdzielczą, czy wystarczy zdjąć tylko konsolę środkową? Czy jest coś, na co wyjątkową mam zwrócić uwagę? I ile czasu na to mniej więcej poświęcić. Z góry wielkie dzięki za porady.
Do wymiany/ naprawy mam nagrzewnicę. Po nagrzaniu silnika i otwarciu zaworu nagrzewnicy na szybę leci para z borygo, oblepiając całą szybą, serwując wrażenia z jazdy we mgle, a woń rozgrzanego borygo unosi się w całym aucie... Tak czy owak, muszę zabrać się za demontaż nagrzewnicy i ocenić, czy da się coś z nią zrobić, czy wstawić nową (inną). Mam zatem do Was prośbę o podpowiedzenie, jak się za tą operację zabrać - chodzi mi głównie o to, czy muszę demontować do tego całą deskę rozdzielczą, czy wystarczy zdjąć tylko konsolę środkową? Czy jest coś, na co wyjątkową mam zwrócić uwagę? I ile czasu na to mniej więcej poświęcić. Z góry wielkie dzięki za porady.
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D sedan
Re: Wymiana nagrzewnicy
Deskę musisz zdjąć.
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: Sedan 1980 300d
Dokładnie decha i tunel musi wylecieć. Czasu dużo + zapas bo zawsze po drodze "coś może wyjść"
Po co moc jak jest STYL...
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Będziesz potrzebował jakiś porad to dzwoń 886 229 803. Zabawy jest ale to nic skomplikowanego.
-
- Beczuszkarz
Wielkie dzięki za podpowiedzi! Jestem już psychicznie przygotowany. Teraz tylko uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż odpuści mróz, bo ogrzewany garaż pod domem mam stanowczo zbyt mały, aby zająć się tą robotą. Znalazłem już inną nagrzewnicę i okazało się, że jest szczelna i mam nadzieję, że się nada. Podpowiedzcie mi jeszcze, dlaczego idą do niej 3 przewody? Rozumiem, że powinny być 2 - doprowadzenie i odprowadzenie wody, ale po co trzeci? maciekpiti - dzięki za namiary - jak na trafie na jakąś trudność to będę się odzywał!
-
- Beczkomistrz
Sprawa jest prosta. W komorze silnika masz zawór. Dochodzi do niego zasilanie z silnika. Zaworem tym regulujesz ciepłe i zimne powietrze. W beczce masz 2 pokrętła regulacji temperatury. Dla kierowcy i pasażera. Dla tego masz 3 węzę. Z jednego zasilającego po przejściu przez zawór robią się 2. 3 wąż to powrót z nagrzewnicy.
-
- Beczuszkarz
No tak, mogłem się domyśleć beczka to przecież nie Syrena...
-
- Beczkomistrz
Jak masz druga nagrzewnice to wymieniaj cala. Sprawdz tylko czy nie rozni sie seriami bo bedzie bida.
-
- Beczuszkarz
A w czym tkwią różnice? Jak rozpoznać która z której serii?
-
- Beczkomistrz
Suwaki sa dwa lub jeden od stref nawiewu