Problem z prądem
Moderator: Tomek
-
- Beczkarz
Problem z prądem
Witam, rano auto odpaliło ładnie , cały dzień robiłem przy aucie ,odpalałem gasiłem wymieniałem żarowki itd. Podczas prac ładowałem aku, lecz nigdy do końca, po pracach odpaliłem ( odpalił ale bez rewelacji ) przejechałem sie kawałek potem auto stało z zapalonym silnikiem z 20 min , zgasiłem i już nie odpalił, aku rozładowane. Czy cośi bierze prąd czy aku do wymiany. Auto to 190 2.0 pb. Chyba mnie tu nikt nie skarci za pytanie nie beczkowe.
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Re: Problem z prądem
Pewnie regulator zdechł. Sprawdź miernikiem ładowanie na klemrach akumulatora przy zapalonym silniku. Powinno byc ok 14V
-
- Beczkarz
Ok dzieki ,mam wrazenie ze szybciej gubi prąd na zapalonym niż na postoju przez noc.
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D sedan
Podłącz multimetr na Volty, prąd stały, załącz światła i będzie wiadomo. Może tylko pasek masz luźny. To pierwszy krok. Tak jak wyżej kolega pisał.
-
- Beczkarz
temat wraca, alternator po regeneracji ,na stole ładuje w aucie nie , pasek jest ok. Są tam trzy kabelki co idą do kostki potem do aku , co za filozofia jednak ładowania brak . Czy aku do d....y ? koleś mierzył ładowanie dotykając aku pokazało mu 12,4 .
-
- Beczkarz
Masę z silnika do budy robiłem nową . sprawdzę tą do aku. Masz kolego jeszcze jakieś pomysły ?
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Gdzieś napięcie ginie w kablach albo elektromechanik dupa. Na stole jakie miał napięcie?
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Sprawdz przewod od alternatora, na kielichu z prawej strony jest mala skrzyneczka gdzie laczy sie przewod alternatora z wiazka elektryczna, dwie nakretki tam sa na klucz 10mm i jedna na 8mm, na dwoch wiekszych srubach w tej skrzyneczce powinno byc caly czas napiecie takie jak na aku a na mniejszej srubce napiecie powinno byc dopiero po przekreceniu kluczyka (nie pamietam jakie powinno byc tam napiecie ale chyba cos kolo 5-6v), jak w skrzyneczce jest napiecie jak nalezy to przewod do alternatora do wymiany, a jak w skrzyneczce nie ma napiecia to musisz szukac w skrzynce bezpiecznikow ale od srodka, jak sciagniesz oslone pod kierownica to bedziesz widzial zatopione w plastiku dwie sruby na klucz 10mm i tam moze byc cos zgnile
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.