200D Białas - Dopieszczanie
Moderator: Tomek
200D Białas - Dopieszczanie
Cześć i czołem wszystkim,
Przedstawiam Wam poniżej Białasa - 200D z 84r. Środek koloru Siena. Szyberdach. Głośniki w tylnej półce. 4 biegi i 60 KM.
Samochód kupiony z myślą o wakacyjnych wojażach - poza tym, że uległem urokowi Beczki, no to jeszcze jej reputacja o niezniszczalności zdecydowanie wpasuje się w klimat dalekich wycieczek. No i jeśli coś się zepsuje, to nawet w Afryce znajdę mechanika, który mi to zrobi
Jest kilka rzeczy do zrobienia i tutaj prosiłbym o pomoc.
W pierwszej kolejności następujące rzeczy:
1) Dorobić klucz (lubią się gubić...) - gdzie dostanę surówkę? Czy taka od W124 będzie pasować?
2) Czy jest szansa na fotel/tapicerkę w rozsądnej cenie? Czy szykować się na czterocyfrowe kwoty?
3) Przy myciu pod ciśnieniem ciekną drzwi pasażera - ale uszczelki można dostać normalnie na allegro za (w miarę) ludzkie pieniądze.
4) Podświetlenie zegarów - nie ma nic, zero, kaput - jak to ugryźć?
5) Silnik gubi olej - bardzo, bardzo powoli ale jednak. Z tego, co mogę zlokalizować, to uszczelka pod pokrywą zaworu i uszczelniacz wału. Nie powinno być problemu z zakupem części i wymianą.
W przypadku długich wypraw, co radzicie zabrać ze sobą (olej to na pewno, jakieś części?)? W tym roku bez przesady, tylko Czarnogóra, ale z czasem możemy się pokusić o Maroko.
Poniżej kilka zdjęć tego cuda:
Przedstawiam Wam poniżej Białasa - 200D z 84r. Środek koloru Siena. Szyberdach. Głośniki w tylnej półce. 4 biegi i 60 KM.
Samochód kupiony z myślą o wakacyjnych wojażach - poza tym, że uległem urokowi Beczki, no to jeszcze jej reputacja o niezniszczalności zdecydowanie wpasuje się w klimat dalekich wycieczek. No i jeśli coś się zepsuje, to nawet w Afryce znajdę mechanika, który mi to zrobi
Jest kilka rzeczy do zrobienia i tutaj prosiłbym o pomoc.
W pierwszej kolejności następujące rzeczy:
1) Dorobić klucz (lubią się gubić...) - gdzie dostanę surówkę? Czy taka od W124 będzie pasować?
2) Czy jest szansa na fotel/tapicerkę w rozsądnej cenie? Czy szykować się na czterocyfrowe kwoty?
3) Przy myciu pod ciśnieniem ciekną drzwi pasażera - ale uszczelki można dostać normalnie na allegro za (w miarę) ludzkie pieniądze.
4) Podświetlenie zegarów - nie ma nic, zero, kaput - jak to ugryźć?
5) Silnik gubi olej - bardzo, bardzo powoli ale jednak. Z tego, co mogę zlokalizować, to uszczelka pod pokrywą zaworu i uszczelniacz wału. Nie powinno być problemu z zakupem części i wymianą.
W przypadku długich wypraw, co radzicie zabrać ze sobą (olej to na pewno, jakieś części?)? W tym roku bez przesady, tylko Czarnogóra, ale z czasem możemy się pokusić o Maroko.
Poniżej kilka zdjęć tego cuda:
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 200D
Re: 200D Białas - Dopieszczanie
Cześć, powodzenia w dopieszczaniu Poka środek
- mroczny
- Beczkarz
1. O ile się nie mylę z 124 nie pasuje, jak auto stare i wymęczone to otwiera się każdym kluczem z beczki
2. Podobno w DE idzie kupić materiał, masz tylko przetarty czy przetarty i załamany fotel? poza tym warto szukać czegoś na OLX czasem coś się trafia w ludzkim pieniądzu ale trzeba być cierpliwym.
3. Turecki z tego co wiem, nie są najlepszej jakości, na używki trzeba uważać
4. Zacznij od tego co wszyscy czyli potencjometr
5. Gubi czy pali? uszczelki nie sa drogie najlepiej je wymienić a przy wymianie uszczelki dekla wyreguluj luz na zaworach, bo pewnie nie był regulowany od dawna
Jak wyprawy to najlepiej póki co przetestować auto, powymieniać co trzeba a potem na autostradę i but w podłogę przez długi czas, trzeba też wiedzieć co było robione w aucie a co nie, jak maja się tak podstawowe rzeczy jak alternator, rozrusznik, klocki tarcze, łożyska to są stare auta i zawsze coś z racji wieku może paść, albo zaniedbań poprzedniego właściciela.
To ta beczka co na tylnej klapie miała napis "pietruszka"?
2. Podobno w DE idzie kupić materiał, masz tylko przetarty czy przetarty i załamany fotel? poza tym warto szukać czegoś na OLX czasem coś się trafia w ludzkim pieniądzu ale trzeba być cierpliwym.
3. Turecki z tego co wiem, nie są najlepszej jakości, na używki trzeba uważać
4. Zacznij od tego co wszyscy czyli potencjometr
5. Gubi czy pali? uszczelki nie sa drogie najlepiej je wymienić a przy wymianie uszczelki dekla wyreguluj luz na zaworach, bo pewnie nie był regulowany od dawna
Jak wyprawy to najlepiej póki co przetestować auto, powymieniać co trzeba a potem na autostradę i but w podłogę przez długi czas, trzeba też wiedzieć co było robione w aucie a co nie, jak maja się tak podstawowe rzeczy jak alternator, rozrusznik, klocki tarcze, łożyska to są stare auta i zawsze coś z racji wieku może paść, albo zaniedbań poprzedniego właściciela.
To ta beczka co na tylnej klapie miała napis "pietruszka"?
W123 200D 82r - Hebel
Cześć mroczny, dzięki wielkie za odpowiedzi.
Jakiś pomysł gdzie kupić surówkę do klucza W123?
Fotel był naprawiany i jest raczej do wymiany (tapicerka znaczy, nie cały fotel) - będę więc przeglądał OLX.
Olej gubi, jest plama oleju po zaparkowaniu na dłużej (mówiąc plama mam na myśli kilka ml, nic wielkiego ale jednak, silnik też dosyć brudny). Przejrzymy też zawory zgodnie z sugestią, dzięki.
Tak, to beczka "pietruszka" - wiesz coś więcej o niej?
Jakiś pomysł gdzie kupić surówkę do klucza W123?
Fotel był naprawiany i jest raczej do wymiany (tapicerka znaczy, nie cały fotel) - będę więc przeglądał OLX.
Olej gubi, jest plama oleju po zaparkowaniu na dłużej (mówiąc plama mam na myśli kilka ml, nic wielkiego ale jednak, silnik też dosyć brudny). Przejrzymy też zawory zgodnie z sugestią, dzięki.
Tak, to beczka "pietruszka" - wiesz coś więcej o niej?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2017, 11:33 przez FilipK, łącznie zmieniany 1 raz.
- mroczny
- Beczkarz
kojarzę ją z OLX, szału nie było, ale cena też nie była z tego co pamiętam wysoka, jak olej gubi, to trzeba zlokalizować i uszczelnić, fotel możesz zawsze kupić np od pasażera i bawić się w przekładanie poszycia. Klucz nie wiem gdzie dostać surowy, ale najczęściej takie beczki otwierają się przy pomocy patyka od loda, moją otwarło już chyba z 5 kluczy, więc może wystarczy jakiś klucz ze złomu a jak bardzo się martwisz to szukaj czy gdzieś nie idzie kupić całych wkładów do zamka wraz z kluczykiem.
https://drive.google.com/file/d/0B5sJ-j ... hhTUk/view tu masz wszystko co Ci będzie potrzebne, oraz wartości luzu zaworowego
https://drive.google.com/file/d/0B5sJ-j ... hhTUk/view tu masz wszystko co Ci będzie potrzebne, oraz wartości luzu zaworowego
W123 200D 82r - Hebel
z kluczem podjedz do dobrego zakladu dorabiajacego klucze... ja do swojej dostałem nowe oryginalne huff'y...
Dokładnie o to nam chodziło - nie o auto, które skończy w muzeum ale o takie, które dojedzie w każdy zakątek. Owszem, będzie dopieszczane ale nie z muzealnym zacięciem. Cena była bardzo przyzwoita no i auto śmiga jak na razie bez zarzutu. Dzięki wielkie za link też.
Co do kluczyka znalazłem coś takiego - http://www.ebay.pl/itm/Mercedes-Key-Bla ... ZE6OrzbZ0A - będzie dobry? Chyba, e280te, że masz namiary na jakiś zakład?
Co do kluczyka znalazłem coś takiego - http://www.ebay.pl/itm/Mercedes-Key-Bla ... ZE6OrzbZ0A - będzie dobry? Chyba, e280te, że masz namiary na jakiś zakład?
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Na giełdzie w Słomczynie dorabiali mi kiedyś za 40 zł i mieli swój kluczyk z cechami mercedesa niczym nie różniący się od oryginału.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
daj kolego foty wnętrza. sienna to moja pasja ze znalezieniem nie będzie łatwo ale czasem fart się trafia. ja do siebie byłem już gotów ze stanów zamawiać (koszt pewnie połowy remontu by wyszedł) a znalazłem dwa fotele za 150zł 200km od domu. coś Ci postaram się pomóc zaradźić bo mam jeszcze cynki gdzie ktoś coś ma pokitrane. ale pierw musimy zobaczyć jaki rodzaj tej sienny masz.
Hej, dzięki wielkie za odpowiedź - będę się więc rozglądał za surówką do klucza.
Co do zdjęć wnętrza to wrzucę na dniach - jak już wspomniałem mnie wywiało za granicę więc póki co dostęp do samochodu ma współwłaściciel Wydaje mi się, że jest to bodaj http://www.astralsilber.de/polsterungen/037.jpg .
Dzięki za pomoc!
Co do zdjęć wnętrza to wrzucę na dniach - jak już wspomniałem mnie wywiało za granicę więc póki co dostęp do samochodu ma współwłaściciel Wydaje mi się, że jest to bodaj http://www.astralsilber.de/polsterungen/037.jpg .
Dzięki za pomoc!