Odpalanie 200D w skrajne mrozy, po kilku dniach postoju

Moderator: Tomek

tenuzytkownik
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Odpalanie 200D w skrajne mrozy, po kilku dniach postoju

Post autor: tenuzytkownik »

Jakie macie doświadczenia z odpalaniem Beczek na mrozie poniżej -20? Dodajecie jakieś depresatory,domieszki E95, bądź denaturatu, czy bez obaw odpalacie bez niczego? Nic się nie stanie z filtrem paliwa, ani pompą wtryskową? Gdzie najlepiej tankować olej napędowy?
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Re: Odpalanie 200D w skrajne mrozy, po kilku dniach postoju

Post autor: kazios »

Kiedyś problemu nie było, parę lat temu zaczęli mieszać paliwa z jakimiś biokomponentami i zaczęły się cyrki. Z odpalaniem nie było problemu ale w czasie jazdy max 80kmh, po wciśnięciu mocniej gazu zwalniał zamiast przyspieszać. Dodawałem benzyny i dynksu nic to nie dało bo na drugi dzień to samo. Nie było znaczenia gdzie tankowałem, na każdej stacji w moim mieście ten sam syf. Wszystkie filtry miałem wtedy nowe, nawet w baku wstępny sprawdzałem. Znajomi leją jakieś dodatki i sobie chwalą. Ja zacząłem tankować ruskie paliwo i nie dość, że nie zamarza to silnik rowniej pracuje i mniej pali no i cena fajna :)
Kolega z 5 lat temu kupił po litrze ON na każdej stacji do butelki i postawil na parapet. Paliwa do - 20 i chyba - 30 na statoil. We wszystkich butelkach przy - 15 już były grudy parafiny wielkości jajka.
Może coś się zmieniło, od 2 lat beczką w zimę nie jeżdżę a lpg w audi ma się dobrze
done666
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E 102.980

Post autor: done666 »

Do diesli polecam jako dodatek olej 2T, 200ml na zbiornik. Efekt to cichsza praca silnika i zdecydowanie bardziej miekki rozruch, w w124 250d tym sposobem po paru dolewkach ustalo u mnie stukanie szklanki ktora czasami odzywala sie na chwile przy nizszych temperaturach, sprawdzony dodatek od lat działa w starszych dieslach jak rowniez w cdi. Ja osobiscie leje liquy moli połsyntetyk 2T, troszke drozszy miz mixol ale odrobine lepszy pod wzgledem wlasciwosci smarnych a przeciez o to wlasnie chodzi w przypadku tego rodzaju dodatku. Na zamarzanie polecam Skyda, miesza sie z 2T i skuteczny rowniez. Pzdr
done666
Beczkofan
Beczkofan

W kwestii odpalania w silny mróz to dobry akumulator, dobrze zagrzane(sprawne) świece i jesli paliwo nie zamarzło, musi odpalić. ;)
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

Ja nie dolewałem nigdy nic. Jak Ci ropa nie zamarznie i masz zdrowy silnik to musi chodzić. Wszystkie ulepszacze i dodatki do paliwa lepiej sobie odpuść.
Arku
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Post autor: Arku »

W 124 zamarzło mi paliwo i na pół baku ON dodałem około 1,5l pb95- pomogło. Pośredni filtr mam nowy i widziałem, że przy -20, ON był gęsty.
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Co do pb95 gdzieś kiedyś czytałem że przy - 30 to ponad 5l bezołowiowej na bak żeby lać. To była jakaś sensowna literatura.
done666
Beczkofan
Beczkofan

maciekpiti pisze:Co do pb95 gdzieś kiedyś czytałem że przy - 30 to ponad 5l bezołowiowej na bak żeby lać. To była jakaś sensowna literatura.
Zapomniales dodac kolego ze ta sensowna literatura pochodzila chyba z lat 60tych, proponuje uzupelnic wiedze w zakresie dodatkow do paliwa, bo rady w stylu lepiej nic nie dolewac to zadne rady, czasami jak nie ma sie nic sensownego do dodania w temacie lepiej przemilczec niz pleść3po3.
Paliwo na przestrzeni lat a raczej jego sklad ulegl zmianie i teraz plaiwo ma znacznie wiecej siarki, czytaj ma nizszy wspolczynnik smarowania niz w latach kiedy nasze beczki zostały wyprodukowane wiec warto czyms to zastapic. I po co lac benzyne do diesla skoro sa specjalne przeznaczone i sprawdzone preparaty do tego celu?
A i jeszcze jedno, paliwa na roznych stacjach benzynowych sa brane czesto z jednej rozlewni a roznica polega na wlewaniu DODATKOW charakterystycznych dla danej korporacji paliwowej, wiec dodatki w paliwie masz czy tego chcesz czy nie, chyba ze bedziesz jezdzil na fryturze.
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Powiem Ci tak. Te wszystkie dodatki są tak samo dobre jak wszystkie ceramizery uszczelniacze do silników itp. Do 1.9 TDI lałem paliwo z Orlenu, był ostry minus i wszytko było ok. Podkusiło mnie na stacji żeby dolać jednego z tych magicznych środków. Na drugi dzień dupa. Może i plotę głupoty zapewne wiesz lepiej, ale zapraszam Ci do mojej Wsi zabitej dechami. 40 % aut jakie tu jeżdzą to Mercedesy w dieslu. Myślę że jest ich u mnie w gminie minimum z 300 sztuk. Idąc na co 3 posesji stoi jakiś diesel z gwiazdą na masce. Więc daj na wstrzymanie, że nie mam pojęci. Bo ludzie od lat radzą sobie i były gorsze zimy niż ta a jednak jeździli. I od lat dolewają tą 95. Jak chcesz to lej te specyfiki, śmieci do baku. Na pewno dla silnika to dobre. Wydłuży jego żywotność bardzo:) Wręcz świetne. Literatura dotyczy się W124, a z tego co mi wiadomo była produkowana od 86 roku więc to nie lata 60. Zapomniałeś chyba Przyjacielu że mówimy o beczce. Dieslu który chodzi na każdym gównie posiadającym w sobie co kolwiek co się zapala. 30 grudnia na Słowacji było - 18. I 300D które od 17 lat u Słowaka jeździ na oleju transformatorowym z dodatkiem benzyny nie wiem jakiej. Jakiejś, paliło.

Nie rozumiem trochę Twojej wypowiedzi bo piszesz coś o smarowności, a kwestia naszej rozmowy tyczy się tego co zrobić żeby ropa nie zamarzła a nie jak wpłynąć na lepsze smarowanie silnika w zimę.
Julek
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: s123 300tdt

Post autor: Julek »

done666 pisze: sklad ulegl zmianie i teraz plaiwo ma znacznie wiecej siarki
'odwrotnie, siarki jest tyle co kot napłakał a właśnie ona odpowiadała w dużej mierze za smarowanie.
done666 pisze:w w124 250d tym sposobem po paru dolewkach ustalo u mnie stukanie szklanki
Z ciekawości zapytam bo chyba nie rozumiem, co ma układ paliwowy do sterowania klawiaturą??
Jakiś czas temu czytałem fajne opracowanie z którego wynikało że dolewanie oleju 2t niestety ale wpływa tylko na nasze uszy i bez wątpienia na żywotność pompy i wtrysków natomiast znacząco obniża liczbę cetanową i nie wypływa na nie krzepnięcie ropy. Benzyna dolana do ropy utrudni jej krzepnięcie i ułatwi rozruch (wiadomo, bombowa jest:)) ale dość znacząco obniza liczbę cetanową ropy (spróbuje odszukać to w necie bo było naprawde fajnie uzasadnione i logiczne). Osobiście uważam, że oleju owszem można kapnąć od czasu do czasu dla lepszego samopoczucia, natomiast zimą tylko zdrowy silnik, mocna bateria, paliwo dobrej jakości, ewentualnie troche benzyny.
ODPOWIEDZ