dyfer półosie wymiana uszczelniaczy

Moderator: Tomek

piotrjarocin
Beczkarz
Beczkarz

dyfer półosie wymiana uszczelniaczy

Post autor: piotrjarocin »

Witam , zabrałem się za wyczyszczenie oraz wymianę uszczelniaczy w moście , w tej kwestii kilka podpowiedzi, pytań, obserwacji.
Dyfer wraz z półosiami i belką mam na warsztacie , odkręcam dyfer od belki, cztery nakrętki, jeden gwint zostaje w moście . Pierwsze pytanie związane z tymi gwintami , czy można zastąpić je zwykłymi śrubami ? ( uszkodziłem gwinty) . odkręcam ( jak to nazwać :? ) element mostu w której jest uszczelniacz , oring i podkładka dystansowa , z prawej jedna z lewej dwie .Oring 90x2 kupiony w sklepie przemysłowym za 0.95 gr za szt. uszczelniacz w inter carsie ( nr. katalogowy w inter cars CO01019154) cena 22zł za szt. Osłony przegubów gumowe oryginalne , trochę popękane na zewnątrz ale w środku idealne ponieważ były zalane olejem ( nic nie przeciekało z tych gum ) i chyba tak auta wychodziły z fabryki. Półosie SĄ ZABEZPIECZONE PIERŚCIENIAMI ZABEZPIECZAJĄCYMI. Wypłukałem obie gruszki, natkałem do bólu smaru w przeguby ,dałem nowe opaski ( stare musiałem uciąć ). Nie wymieniałem łożysk bo te stare na moje oko są dobre , druga sprawa nigdy nie nabijałem łożysk :oops: ,nie ruszałem uszczelniacza wałka ataku ponieważ nie zauważyłem żadnych wycieków . Obudowę wyczyściłem i wypłukałem ze szlamu rozpuszczalnikiem, po płukaniu wałek ataku ciężko chodzi ( wcześniej było ok) myślę że po nalaniu nowego oleju dojdzie do siebie ( olej ATF 220)
Kilka pytań : czy podkładki dystansowe mogę zamienić stronami aby uszczelniacz chodził w innym miejscu na półosi ,bo jest ślad po starym uszczelniaczu ? Czym uszczelnić pokrywę amelinową dyfra, pewnie silikonem , ale jakim? Jakieś uwagi ? podpowiedzi ? śmiało proszę pisać ....
Załączniki
zawleczki
zawleczki
zabezpieczenie (2).jpg (32.07 KiB) Przejrzano 1867 razy
zabezpieczenie
zabezpieczenie
zabezpieczenie.jpg (49.04 KiB) Przejrzano 1867 razy
uszczelniacz
uszczelniacz
uszczelka mały.jpg (40.38 KiB) Przejrzano 1867 razy
guma m.jpg
guma m.jpg (35.79 KiB) Przejrzano 1867 razy
dyfer mały.jpg
dyfer mały.jpg (75.64 KiB) Przejrzano 1867 razy
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Re: dyfer półosie wymiana uszczelniaczy

Post autor: maciekpiti »

Ja bym dał uszczelkę z klingierytu. Tak jak było w oryginale. Silikon pewnie też da rade chodź ja jestem antysilikonowy
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Post autor: Oskar-123 »

Podkladki lepiej zostaw tak jak byly, silikon jaki bym użył to Dirco firmy Elring albo Victora-Reinza
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200T

Post autor: tatarak »

Po jaką cholerę rozebrałeś ten most na drobne? Ty się lepiej zapytaj czy coś z tego będzie,bo wydaje mi się że niedługo będziesz szukał nowego dyfra.
piotrjarocin
Beczkarz
Beczkarz

Rozebrałem go aby wyczyścić z tego szlamu, nalać nalać nowy olej , nasmarować i wymienić uszczelniacze . w moście był syf , nalewając tylko nowy olej bez wypłukania tego syfu , moim zdaniem jest to naprawa pyprusa w stodole. Most jest mój i do mojego auta więc zrobiłem to tak jak napisałem przykładając się do tego należycie. Dlaczego mam szukać innego dyfra??
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Jak nawet zmienisz grubosc uszczelki pod lozyskiem kosza dyferencjalu to zęby nie trafia w stare wypracowane miejsce i odparzy nawęglenie na zebach albo bedzie zmieniony luz miedzyzebny i walek ataku wysypiesz, obudowy lozysk jak pomylisz to odrazu jest kaplica, jak nie pomylisz to i tak musisz trafic w stare miejsce, tj zebys nie przestawil np o 180'
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200T

Post autor: tatarak »

Brawo Oskar ,że naświetliłeś koledze na co się porwał.Ja wolę wysyłać dyfer do firmy zajmującej się takimi rzeczami niż sam grzebać z nie wiadomo jakim skutkiem.Po regeneracji dyfer jest jak nówka i co najważniejsze z gwarancją.
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

Całą beczkę oddaj niech ktoś Ci zrobi.
piotrjarocin
Beczkarz
Beczkarz

Chyba nie o to chodzi w całej tej zabawie , aby wszystko robił mi KTOŚ. Jak sie okaże że spiepszyłem dyfer ,walić to mam jeszcze chyba trzy szt. Kiedyś sie naucze i bedzie ok. Zresztą nikt nie urodził sie z kluczem , czy manometrem w dłoni.
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Mozna robic samemu jak najbardziej, tylko zobacz najpierw w serwisowce jakie wartosci powinny byc zachowane, jak ze schematu nie kumasz to pusc sobie nawet na youtubie filmik, ostatnio robilem mosty u siebie w nivie i tez posilalem sie filmikami jak jakis Wania u ruskich robil remont dyfru, wtedy bedziesz wiedzial na co zwracac uwage zeby nie dac du...
https://www.youtube.com/watch?v=YCdxrtX_M8o
https://www.youtube.com/watch?v=oC69jafovuw
ODPOWIEDZ