Brak sprzęgła
Moderator: Tomek
-
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 200D
Brak sprzęgła
Witam
Jestem nowy na tym forum. Kupiłem swoją beczkę 1983 200D jakieś 2 miesiące temu.
W zeszłym tygodniu zaczęły się problemy ze zmianą biegów. Biegi 1,2,3,4 wchodziły po mocniejszym wciśnięciu sprzęgła, a wsteczny niestety nie chciał wchodzić, musiałem wbijać go na zgaszonym silniku. Później nie mogłem wbić żadnego biegu i od tamtej pory weteran stoi uziemiony pod domem z nieodbijającym sprzęgłem.
Co zrobiłem?
Po przeglądnięciu internetu wymieniłem pompkę sprzęgła, dorobiłem nowy przewód i odpowietrzyłem układ. Układ jest szczelny nie cieknie z żadnego połączenia, ale sprzęgła nadal nie ma. Opór czuje dopiero pod koniec i odbija tylko na kila cm.
Może macie jakieś sugestie w tym temacie
Jestem nowy na tym forum. Kupiłem swoją beczkę 1983 200D jakieś 2 miesiące temu.
W zeszłym tygodniu zaczęły się problemy ze zmianą biegów. Biegi 1,2,3,4 wchodziły po mocniejszym wciśnięciu sprzęgła, a wsteczny niestety nie chciał wchodzić, musiałem wbijać go na zgaszonym silniku. Później nie mogłem wbić żadnego biegu i od tamtej pory weteran stoi uziemiony pod domem z nieodbijającym sprzęgłem.
Co zrobiłem?
Po przeglądnięciu internetu wymieniłem pompkę sprzęgła, dorobiłem nowy przewód i odpowietrzyłem układ. Układ jest szczelny nie cieknie z żadnego połączenia, ale sprzęgła nadal nie ma. Opór czuje dopiero pod koniec i odbija tylko na kila cm.
Może macie jakieś sugestie w tym temacie
Re: Brak sprzęgła
Sprawdź czy dobrze odpowietrzyłeś układ bo jego odpowietrza się w specyficzny sposób - najłatwiej pneumatycznie poprzez dmuchniecie w zbiornik R3. Jeśli rzeczywiście jest dobrze odpowietrzony to dorabiasz sobie przymiar i robisz pomiar grubości tarczy sprzęgła.
-
- Beczkolak
Wszystko zrobiłem tak jak mówisz. Po dmuchnięciu w zbiornik z odpowietrzników wylatuje płyn
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: s123 300tdt
Czyli masz dalej powietrze w układzie. Odpowietrzaj w ten sposób (wiadomo dwie osoby potrzebne) - podpompuj i puść pedał, druga osoba odkręca odpowietrznik, wciskasz pedał do podłogi i go trzymasz, drugi zakręca odpowietrznik, puszczasz pedał czekasz parę sekund żeby płyn naleciał do pompy i od nowa procedura.Rafcio91 pisze: i odbija tylko na kila cm.
W podany sposób nigdy nie odpowietrzy sprzęgła.Albo robimy to pomagając sobie zaciskiem ham. prawym w dwie osoby albo z pomocą dużej strzykawki i ciasnej rurki (jeden koniec na dzióbek strzykawki a drugi na odpowietrznik i pchamy płyn od dołu )
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: s123 300tdt
Każdy ma swój sposób, nie będę się upierał , robię jak napisałem od 10lat, dosłownie wczoraj w w202 wymieniałem pompę sprzęgła i wysprzęglik, odpowietrzenie - 10minut. I nigdy do odpowietrzenia nie używałem jakiś strzykawek, sprężonego powietrza czy zacisków...to już szybciej odsunąć wysprzęglik od skrzyni, pozwolić mu zwyczajnie bez pompowania, grawitacyjnie, wypełnić się płynem i przykręcić. Ot cała filozofia
U mnie był przytarty tłoczek od wysprzęglika. Na początku nie wiedząc co się dzieje wymieniłem w pompie gumowe uszczelniacze. Nic nie dało !. Dopiero wymiana wysprzelika pomogła. .
-
- Beczkolak
Dzięki chłopaki za zainteresowanie.
Teraz mam trochę wolnego to ogarnę to i dam znać co i jak
Teraz mam trochę wolnego to ogarnę to i dam znać co i jak
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Prawidlowo da sie odpowietrzyc tylko strzykawka od strony wysprzeglika, strzykawke ok 100ml, popuszczasz odpowietrznik i przepychasz plyn od dolu, jak nie pomoze to trzeba bedzie wymienic pompke wysprzeglika (ta przy pedale sprzegla) chociaz osobiscie polecal bym odrazu wymienic pompke wysprzeglika i wysprzeglik bo pewnie nigdy plyn nie byl zmieniany i jak go odpowietrzysz swierzym plynem to rozszelnia sie po czasie, pompka i wysprzeglik srednio dobrych firm kosztuja po ok 100zl
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.