Dylemat przy doborze felg
Moderator: Tomek
Dylemat przy doborze felg
Witam wszystkich, szukałem na forum takiego tematu, ale nie znalazłem. Więc zapytam tutaj. Mam możliwość kupienia felg 16 cali 7,5 J i ET 51. Pytanie brzmi czy zmieszczę to do beczki? czy ET będzie za duże?
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
Re: Dylemat przy doborze felg
nawet jak nie oprą się o zawieszenie/karoserię to i tak wg. mnie będą bardzo schowane. Ale - jeżeli Ci się bardzo podobają, to bierz, a jak nie podejdą, to zawsze możesz założyć dystanse i koła wypchnąć na zewnątrz żeby było ok. Ja miałem kiedyś w aucie felgi z ET 55 i do tego 23 mm dystanse na ET32 (które tam było optymalne)
Dzięki za odpowiedź.
1.W sprawie felg nie jestem super znawcą. Rozumiem to w ten sposób że te felgi będą głęboko w nadkolach i aby to lepiej wyglądało można dać dystanse tak? felgi bardzo mi się podobają i chcę je założyć z całą pewnością, tylko chciałem się upewnić że nie będzie nic przeszkadzać przy skręcaniu itp.
2.Chciałem się jeszcze dowiedzieć co z tym zaniżaniem prędkości przez licznik w momencie gdy założy się większe koła, ( wiem, że można niższe opony założyć) ale może reguluje się jakoś u kogoś liczniki? Jest coś takiego czy przegiąłem trochę?
1.W sprawie felg nie jestem super znawcą. Rozumiem to w ten sposób że te felgi będą głęboko w nadkolach i aby to lepiej wyglądało można dać dystanse tak? felgi bardzo mi się podobają i chcę je założyć z całą pewnością, tylko chciałem się upewnić że nie będzie nic przeszkadzać przy skręcaniu itp.
2.Chciałem się jeszcze dowiedzieć co z tym zaniżaniem prędkości przez licznik w momencie gdy założy się większe koła, ( wiem, że można niższe opony założyć) ale może reguluje się jakoś u kogoś liczniki? Jest coś takiego czy przegiąłem trochę?
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Dobierasz oponę aby średnica felgi z oponą była zbliżona do oryginału i z prędkością będzie ok. Jest sporo różnych tabelek i kalkulatorów w googlach. Regulacji licznika jakotakiej nie ma.
-
- Beczkomistrz
Będą głęboko schowane i może być tak, że przez to będą obcierać. Ale jeżeli tak się okaże, to można założyć dystanseGardzin pisze:Dzięki za odpowiedź.
Co do drugiego, to ja bym jednak dobrał opony pod fabryczny rozmiar
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: 240D '80
Te kalkulatory o których pisze Kazios to dobra sprawa, warto sobie sprawdzić. Bo jeśli różnice wychodzą np ok 2% po obwodzie po zmianie profilu opony (zwłaszcza z przodu) , a et różnica np 10mm (zwłaszcza z tyłu) to nie trzeba się przejmować
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
w zeszłym roku przymierzalem seryjne alu z w124 i już bez opony sama felga opierała się o drążek z przodu
ok wszystko jasne. Znalazłem fajny kalkulator, procenty pokazuje itd. http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamie ... 195/70r14/
-
- Beczkomistrz
http://www.willtheyfit.com/
wg mnie najlepsze urządzenie tego typu. Pokazuje jak będzie układała się opona na feldze, jak będzie zorientowana nowa felga względem starej itp
wg mnie najlepsze urządzenie tego typu. Pokazuje jak będzie układała się opona na feldze, jak będzie zorientowana nowa felga względem starej itp
-
- Beczkolak
- Posiadany model W123: w210
- Kontakt:
to ostatnie narzędzie faktycznie bardzo fajne. można jeszcze zerknąć tu http://www.rimsntires.com/specspro.jsp
pokazuje wprowadzone parametry także graficznie
pokazuje wprowadzone parametry także graficznie