Dylemat przy doborze felg

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
Gardzin
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 300 TD 85r

Dylemat przy doborze felg

Post autor: Gardzin »

Witam wszystkich, szukałem na forum takiego tematu, ale nie znalazłem. Więc zapytam tutaj. Mam możliwość kupienia felg 16 cali 7,5 J i ET 51. Pytanie brzmi czy zmieszczę to do beczki? czy ET będzie za duże?
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Re: Dylemat przy doborze felg

Post autor: Wojtek »

nawet jak nie oprą się o zawieszenie/karoserię to i tak wg. mnie będą bardzo schowane. Ale - jeżeli Ci się bardzo podobają, to bierz, a jak nie podejdą, to zawsze możesz założyć dystanse i koła wypchnąć na zewnątrz żeby było ok. Ja miałem kiedyś w aucie felgi z ET 55 i do tego 23 mm dystanse na ET32 (które tam było optymalne)
Awatar użytkownika
Gardzin
Beczkolak
Beczkolak

Dzięki za odpowiedź.
1.W sprawie felg nie jestem super znawcą. Rozumiem to w ten sposób że te felgi będą głęboko w nadkolach i aby to lepiej wyglądało można dać dystanse tak? felgi bardzo mi się podobają i chcę je założyć z całą pewnością, tylko chciałem się upewnić że nie będzie nic przeszkadzać przy skręcaniu itp.

2.Chciałem się jeszcze dowiedzieć co z tym zaniżaniem prędkości przez licznik w momencie gdy założy się większe koła, ( wiem, że można niższe opony założyć) ale może reguluje się jakoś u kogoś liczniki? Jest coś takiego czy przegiąłem trochę?
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Dobierasz oponę aby średnica felgi z oponą była zbliżona do oryginału i z prędkością będzie ok. Jest sporo różnych tabelek i kalkulatorów w googlach. Regulacji licznika jakotakiej nie ma.
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Gardzin pisze:Dzięki za odpowiedź.
1.W sprawie felg nie jestem super znawcą. Rozumiem to w ten sposób że te felgi będą głęboko w nadkolach i aby to lepiej wyglądało można dać dystanse tak? felgi bardzo mi się podobają i chcę je założyć z całą pewnością, tylko chciałem się upewnić że nie będzie nic przeszkadzać przy skręcaniu itp.

2.Chciałem się jeszcze dowiedzieć co z tym zaniżaniem prędkości przez licznik w momencie gdy założy się większe koła, ( wiem, że można niższe opony założyć) ale może reguluje się jakoś u kogoś liczniki? Jest coś takiego czy przegiąłem trochę?
Będą głęboko schowane i może być tak, że przez to będą obcierać. Ale jeżeli tak się okaże, to można założyć dystanse :)
Co do drugiego, to ja bym jednak dobrał opony pod fabryczny rozmiar
Zdzisiek
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 240D '80

Post autor: Zdzisiek »

Te kalkulatory o których pisze Kazios to dobra sprawa, warto sobie sprawdzić. Bo jeśli różnice wychodzą np ok 2% po obwodzie po zmianie profilu opony (zwłaszcza z przodu) , a et różnica np 10mm (zwłaszcza z tyłu) to nie trzeba się przejmować
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

w zeszłym roku przymierzalem seryjne alu z w124 i już bez opony sama felga opierała się o drążek z przodu :)
Awatar użytkownika
Gardzin
Beczkolak
Beczkolak

ok wszystko jasne. Znalazłem fajny kalkulator, procenty pokazuje itd. http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamie ... 195/70r14/
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

http://www.willtheyfit.com/
wg mnie najlepsze urządzenie tego typu. Pokazuje jak będzie układała się opona na feldze, jak będzie zorientowana nowa felga względem starej itp :)
adi0
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: w210
Kontakt:

Post autor: adi0 »

to ostatnie narzędzie faktycznie bardzo fajne. można jeszcze zerknąć tu http://www.rimsntires.com/specspro.jsp
pokazuje wprowadzone parametry także graficznie
ODPOWIEDZ