Nowy oddech królowej 300d/81r

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

gandalf22
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 300d

Nowy oddech królowej 300d/81r

Post autor: gandalf22 »

Witam, wszystkich.. rok temu kupiłem lalke z 1981roku, chcę ją odrestaurować w nieco tuningowym stylu i dlatego bd potrzebował także waszej pomocy. Lakiernik i blacharz już umówiony.. w tej chwili szukam kogoś kto chromy mi odnowi. W tej chwili wygląda tak.. (później dodam zdjęcia problemy z internetem :x )

Docelowo chciałbym aby wyglądała takhttps://www.google.pl/search?newwindow= ... lrvHKFM%3A na pewno przewineło się to zdjęcie przez te forum ale nie mogę go w tej chwili znaleść..
surf blue w123
surf blue w123
w123 surf blue.jpg (52.12 KiB) Przejrzano 1472 razy
Pytanie do was jako ekspertów:
1. Co to za lampy?Bo wyglądają nieco inaczej.
2. Co to za felgi?BBS ale jaki rozmiar szerokość itd
3. W jaki sposób najlepiej obniżyć bekę aby fele pasowały
4. W jaki sposób wydłubać taki grill? (Mój jest cały srebrny chciałbym mieć taki sam jak na zdjęciu)

Na bierząco postaram się wrzucać zdjęcia beczki z remontu. Przepraszam że bd się trochę ociągał z tematem ale praca mi nie pozwala siedzieć non-stop przy komputerze.
Za odpowiedzi bd bardzo wdzięczny. Życzcie mi wytrwałości :)

-----------------------------------------------------------
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2016, 17:41 przez gandalf22, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Teigrek
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 200D, 300D

Re: Nowy oddech królowej 300d/81r

Post autor: Teigrek »

Lampy i grill są normalne, tylko plastikowe elementy są pomalowane na czarno. Białe kierunkowskazy są do dostania. Nawet miałem parę, ale się ich pozbyłem, bo wolę klasyczne pomarańczowe :)
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Post autor: Tomek »

to nie biale tylko dymione
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

1. Jak chłopaki pisali, aczkolwiek kontrast tak podciągnięty jest, że to i dymione i zwykłe białe mogą być
2. Raczej BBS RS, ale jaki model dokładnie to nie wiadomo. Rozmiar można wróżyć z fusów, ale na oko 8-9'przód i odpowiednio 9-10' tył, raczej jak 16' średnicy wygląda. ET itd również można wymyślać.
3. Co to znaczy najlepiej ?
Najlepiej = najtaniej: boschem uciąć sprężyny.
Najlepiej = najdrożej+najwyższa jakość: kupić dedykowany gwint np. KW, ale cena tutaj może bardzo zaskoczyć (kiedyś jak pytałem to kilka tys. euro), bo nie ma nikt w standardowej ofercie.
Najlepiej=najefektowniej: założyć airride.

nie masz sposobu innego niż w/w na aż takie obniżenie beczki jak na fotce. Jak chcesz obniżyć, ale nie tak spektakularnie, to
Najlepiej=w miarę tanio, ale nie tak spektakularnie: niższe sprężyny + krótsze amortyzatory (ew. standard amory, jak sprężyny mają -40 mm lub mniej- dla H&R -50)

Pasowanie felg nie zależy od sposobu w jaki obniżysz samochód
4. Ściągasz grill, ściągasz z niego ramkę, malujesz ją na czarno

I tak czysto po ludzku proszę Cię, pisz będę zamiast bd, bo to ani "fajnie", ani się dobrze nie czyta.
kalambur
Beczkolak
Beczkolak

Post autor: kalambur »

Mam pytanie jaki koszt bedzie zabawy z lakierem czy możesz go podać i jakie prace bedą wykonywane jestem przed zakupem i nie orientowałem sie ile moze kosztowała mnie malowanie całości plus pewnie spawanie itp...
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Post autor: Tomek »

Odpowiedź na koszt lakierowania jest taka: od 1tys zł do ok. 15tys zł. a pewnie może być i więcej
Wszystko zależy od wielu czynników m.in.:
1) stan samochodu
2) czy sam przygotowujesz elementy pod lakier
3) czy kupisz lakier lakiernikowi i wiadomo - ile litrów będzie potrzebować i czy akryl czy metalik
4) czy malowane będzie w komorze czy na podwórku :D
5) czy zdemontujesz wszystko lakiernikowi
6) umiejętności lakiernika oraz tego czy się przykłada czy olewa (aby było mówione że zrobilim)
7) co chcesz lakierować, czy całe auto łącznie z komorami silnika pasażerską i bagażnika, czy tylko z zewnątrz itd.

No i tak to wygląda
Jeśli chcesz jeszcze robić blacharkę to koszt też może być bardzo różny. A nie oszukujmy się, w beczkach jest zazwyczaj co robić.
kalambur
Beczkolak
Beczkolak

Post autor: kalambur »

Mam wrażenie ze ciagle jestem zniechęcany do kupienia beczki :)
Arku
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Post autor: Arku »

kalambur pisze:Mam wrażenie ze ciagle jestem zniechęcany do kupienia beczki :)
Doradzamy Ci żebyś gniota nie kupił i kasy nie utopił. Przy takich zakupach łatwo można stracić rozum, czasem wiadro zimnej wody się przyda :D :D :D
Julek
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: s123 300tdt

Post autor: Julek »

Arku pisze:
kalambur pisze:Mam wrażenie ze ciagle jestem zniechęcany do kupienia beczki :)
Doradzamy Ci żebyś gniota nie kupił i kasy nie utopił. Przy takich zakupach łatwo można stracić rozum, czasem wiadro zimnej wody się przyda :D :D :D
Dokładnie, a po drugie to myślisz ze z jakimkolwiek klasykiem będzie inaczej?? Kwestia dostępności i cen części, reszta procedury jak wyżej :)
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

Wprost przeciwnie. Ale możesz kupić i się cieszyć, albo kupić i się złościć
ODPOWIEDZ