Nowy nabytek, czy warto remontować ?

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Wrona
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: W123 200d

Nowy nabytek, czy warto remontować ?

Post autor: Wrona »

Witam! Jestem nowy na forum, więc witam wszystkich. Mianowicie od kilku dni jestem posiadaczem mercedesa w123... Ogólnie fascynowały mnie w124 ze względu na to iż jak dla mnie są bardziej komfortowe i nie gniją aż tak jak w123, a tym bardziej, że posiadam takiego w bordowych oryginalnych skórach wraz z boczkami, słupkami i całym dywanem. Przez przypadek napotkałem "okazję", no bo w sumie za śmiesznie pieniądze beczkę 200d 84rok, sprawną nie całe 200km ode mnie. Wróciła na kołach :). Podłoga jest wspawana nowa jak i progi. Silnik suchutki, pracuje cicho i nie kopci. Środek po za fotelami jest ok, bo fotele nie nadają się do niczego, są połamane, w tylnej kanapie brak sprężyn, a czas jeszcze swoje zrobił... Największym problemem jaki zauważyłem są przecieki wody do auta. Bagażnik non stop mokry, na tylnej półce pod szybą w dziurach po głośnikach aż mech zaczyna rosnąć i nie mam pojęcia skąd to leci. Tylna szyba i tak z uszczelką jest do wymiany, więc pojechałem od zewnątrz silikonem po całej uszczelce i nic nie dało. Przy drzwiach uszczelki mocno popękane i na dodatek w aucie uszkodzona jest pompa vacum, co myślałem, że chociażby na allegro dostanę lekko, a tu nic takiego. Są oczywiście od 2.4, 3.0, ale nie takie jak moja, nie mogę takiej dostać jaką posiadam, nowa 1300zł, to jest jakaś kpina... Z uszczelkami kłopot, a jak są to nie chce mi się wierzyć jak patrzę na cenę. Moje byłe audi a8 4.2 v8 by było chyba tańsze w utrzymaniu niż ten dziadek :). Fajne autko, ale szukam jakiejś porady. Wiadomo, że nie spytam ludzi, którzy mnie otaczają, bo dla każdego to stary grat, który powinien być sprasowany już kilkanaście lat temu :) Dorzucam zdjęcia autka, auto mokre, więc dlatego się świeci, a w rzeczywistości nosi na sobie sporo szpachli, najgorsze jest to, że i dach jest szpachlowany (mierzone miernikiem). Co do pytań :
-Warto się w to pchać?
-Czy fotele od w124 podejdą do w123 (jak dla mnie nie ma lepszej wygody, a mam dwa merole w124, więc któryś może się przydać)
-Ma ktoś może taką pompę vacum? (nie wiem czy na zdjęciu widać na tyle)
-Czy są może jakieś zamienniki uszczelek w normalnych cenach i jeżeli tak to gdzie ?
Załączniki
7_Mercedes-W123-1984rok-KLASYK-2-0-Diesel-nowa-podloga-i-progi-jezdzi_900x700.jpg
5_Mercedes-W123-1984rok-KLASYK-2-0-Diesel-nowa-podloga-i-progi-jezdzi_900x700.jpg
4_Mercedes-W123-1984rok-KLASYK-2-0-Diesel-nowa-podloga-i-progi-jezdzi_900x700.jpg
2_Mercedes-W123-1984rok-KLASYK-2-0-Diesel-nowa-podloga-i-progi-jezdzi_900x700.jpg
1_Mercedes-W123-1984rok-KLASYK-2-0-Diesel-nowa-podloga-i-progi-jezdzi_900x700.jpg
Awatar użytkownika
Rafako
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200 D III seria
Kontakt:

Re: Nowy nabytek, czy warto remontować ?

Post autor: Rafako »

Szału nie robi wyglądem i zaczyna się mu łamać dupka :D Po Twoim opisie, to ja bym pojeździł bez dokładania kasy, a później przeznaczył go na magazyn części do jakiegoś innego - lepszego egzemplarza.
Ty zaś zrobisz jak zechcesz ;)
Serdecznie pozdrawiam.
Obecnie na stanie: Mercedes W123 200D '83 , Skodilak octavia III kombi 1.4 TSi '18 , C124 230E '89...
Arku
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Post autor: Arku »

Odpowiadam na pytania:
-Nie.
-Ostatnio jechałem 124 z fotelami z Beczki, więc chyba się da. Czasem widać w ogłoszeniach podmianki.
-Pompy nie posiadam.
-Kolega Teigerek z tematu niżej kupował ostatnio.

Według mnie auto bez potencjału. Nie robi czegokolwiek na mojej skromniej osobie. Najgorsza ta dupka opadająca.
Awatar użytkownika
Teigrek
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 200D, 300D

Post autor: Teigrek »

Jeśli chcesz sprawdzić swoją cierpliwość, nadwyrężyć finanse i stracić jakikolwiek czas wolny to warto ;) Ale może lepiej dokupić drugą, lepszą beczkę, jak radzi kolega wyżej a tą wykorzystać jako dawcę i wzorzec podszas składania drugiej. Bo z doświadczenia już wiem, że te auta wciągają i na jednej beczce się nie kończy. Chociaż pierwszą kupiliśmy z bratem jakoś tak przypadkowo ;)

Uszczelki drzwi zamienniki kupiłem ostatnio na allegro i na razie są w fazie testowej, więc jeszcze nie będę ich oceniać. Ładnie pasują i wyglądają jak oryginalne, ale muszą się ułożyć żeby drzwi się lekko zamykały. Moje jeszcze nie do końca się ułożyły i czas pokaże co będzie dalej.
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

to chyba Ty Kolego dzwoniłeś do mnie w pon o pompe vacum i zielone siedzenia,tak? tak jak mówiłem,w tym tyg będe objeżdżał pare szrotów gdzie kiedyś były beczki. może akurat uda się coś Ci pomóc. a i tak będe leciał do Luzina więc i do Ciebie wdepne.
a pompy vacum nie są jakoś regenerowane? jakimiś zestawami naprawczymi?
fotele od 124 podejdą p&p. ale musisz mieć swiadomość,że pare osób może chcieć Cie za to zastrzelić ;) chyba że faktycznie miałbyś tą beczką polatać tylko chwile.
Wrona
Beczkolak
Beczkolak

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Kolego rafako... Poniekąd masz rację, dziś przemyślałem sobie ten temat, wziąłem pod uwagę wasze opinie i odpuszczę sobie tą zabawę. Faktycznie ta dupa jakby trochę opadła, a że nie miałem z beczką styczności i nie wiedziałem jakie ma słabe punkty to nie ingerowałem w to myśląc, że jest ok. Do codziennej jazdy nie potrzebny mi, mam auta współczesne, więc pójdzie na sprzedaż.

Kowal_80, bardzo możliwe, bo rozglądałem się za częściami. Z tą pompą to jest co innego, załączam zdjęcie (ostatnie). Co do foteli z w124 to powiem szczerze, że mało co interesuje mnie co komu nie pasuje w moim samochodzie. Mi te fotele by się widziały, a po drugie z pewnością były by wygodniejsze, ale już odpuściłem temat. Raczej pójdzie w całości do kogoś, bo zainteresowanie na części słabe chyba będzie, a sprzedam kilka detali, reszta będzie stała lata i będę chodził wściekły, że mogłem dać w całości.

Teraz takie osobne pytanko, co prawda nie na temat w123, a w124... Posiadam też w124, które zaczyna powoli się odbudowywać i mam pytanie odnośnie tapicerek. Są oryginalne, skórzane w kolorze ciemnym czerwonym (załączam zdjęcia pod spodem), dywany oraz słupki, boczki, tunel, tylna półka, słoneczniki jak i pół kokpitu w tym kolorze i tak wyszedł oryginalnie. Interesuje mnie to czy ktoś posiada informacje na temat jakie tapicerki wychodziły i chciałbym też orientacyjnie wiedzieć jaka ilość wyszła z takimi jak ja posiadam, ponieważ przeglądałem już mnóstwo ofert w124 w całej polsce i nie znalazłem nic takiego, przeszukałem internet, wszystkie portale aukcyjne itp. nie znalazłem takiej tapicerki, a nawet żadnej części tej tapicerki.
Załączniki
IMG_20160522_173116.jpg
IMG_20160522_173302.jpg
IMG_20160830_161026.jpg
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

no to pompa vacum już i tak chyba z głowy
co do tapicerki w124 to szczegółów nie znam ale 2 razy w ogłoszeniu widziałem taką w autach. na szrocie była też ostatnio kanapa w tym kolorze,ale dziurkowana,czy jak tam to się fachowo nazywa
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

Mam takich Vacumpomp z 5. Tapicerka to zwykła skóra bordowa. Mój kumpel który rozkręca 124 na graty, pali takie tapicerki w piecu. Nie obraź się ale jeśli twierdzisz że w baleronie są wygodniejsze fotele niż w beczce to mało miałeś baleronów i beczek.
Wrona
Beczkolak
Beczkolak

Dzięki za odpowiedzi. Pompa vacum już zrobiona, działa bez zarzutu, także ten temat z głowy. Maciekpiti - Nie rusza mnie twoja wypowiedź, bo mam swoje zdanie na ten temat. Po prostu jestem zniesmaczony jazdą beczkami, oczywiście prowadzi się je bardzo fajnie, ale jeśli chodzi o wygodę, a konkretnie fotele to podkreślam JAK DLA MNIE nie ma co porównywać do W124 i powie to każdy znajomy, który jeździł ze mną beczkami i baleronami. W dniu dzisiejszym mam tą oto beczkę, w124 z fotelami jak wyżej i W123 E klasse 95rok z fotelami materiałowymi. Czy wsiądę w jednego balerona czy w drugiego to od razu przyjemniej się jeździ. Każdy ma inne zdanie na ten temat, to jest moje zdanie. Każdy ma inne upodobania. Co do tapicerek, które twój kolega pali w piecu to muszę powiedzieć, że ładne pieniążki przelatują mu koło nosa, bo ta tapicerka, bynajmniej wśród osób z mojego otoczenia jest bardzo poszukiwana, lecz bezskutecznie, na internecie nie ma nic... Pozdrawiam :). Co do beczki, mam zamiar pojeździć z miesiąc, a potem mam zamiar ją oddać na wagę, bo faktycznie nie ma sensu robić.
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Post autor: Oskar-123 »

Z tydzien temu sprzedalem 124 z takim wnetrzem tylko ze materialowym 88r, szkoda ze wczesniej sie nie odzywales bo mialem go na czesci, na temat ktore siedzenia sa wygodniejsze czy cos w tym stylu, nie ma sensu dyskutowac bo kazdy ma inny gust i rozne wnetrza maja swoje zalety pod pewnymi wzgledami, np jak bym mial jezdzic autem tylko do sklepu po bulki, czesto wsiadac wysiadac to wybral bym kudlate-materialowe wnetrze ze 124 (cos kolo 91-92r taka czarno biala krata) bardzo przyjemne, nie czyc na nich temperatur otoczenia itd ale jak bym mial przejechac na raz 1000km to tylko beczkowe taxiarskie fotele, wszystko jest zaprojektowane pod pewnym kontem i ma swoje wady i zalety
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
ODPOWIEDZ