LPG do 2.3 na wtrysku
Moderator: Tomek
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230 CE
LPG do 2.3 na wtrysku
Hey,
Zastanawiałem się nad założeniem instalacji LPG do silnika 2.3 na wtrysku KE jetronic. Tutaj pojawia się pytanie, ładować się w próbę założenia gazu w takiej konfiguracji? Słyszałem, że można zamienić wtrysk na gaźnik i wtedy znika problem z ciągłym dopływem paliwa Jak to wygląda na prawdę? Może mi rozjaśnicie trochę temat?
Zastanawiałem się nad założeniem instalacji LPG do silnika 2.3 na wtrysku KE jetronic. Tutaj pojawia się pytanie, ładować się w próbę założenia gazu w takiej konfiguracji? Słyszałem, że można zamienić wtrysk na gaźnik i wtedy znika problem z ciągłym dopływem paliwa Jak to wygląda na prawdę? Może mi rozjaśnicie trochę temat?
Re: LPG do 2.3 na wtrysku
Z tego co pamietam to kjety nie toleruja lpg zbyt dobrze, ja juz sie pogodzilem z 12/100
-
- Beczuszkarz
Na razie też jestem pogodzony z tym, tylko chciałbym pojechać nim w trip po europie i to już mi się nie kalkuluje
KE-Jetronic nie toleruje gazu jeden strzał i klapa do śmietnika.K-Jet toleruje i będzie chodził na zwykłej prostej instalacji chociaż mam jednego k-jeta na pełnym wtrysku gazu i chodzi bajecznie.
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Można wywalić k-jet i wstawić wtrysk benzyny elektroniczny, koszt ok 1000zl. Zakładasz sekwencje i cieszysz się z jazdy, nie ma mowy o strzałach. Istanieje też sekwencja dedykowana do wtrysków mechanicznych OMVL dream XXI C (do kupienia na forum-lpg) i instalacja ciągłego wtrysku gazu III generacji Landi Renzo IGS ale praktycznie jest nieosiągalna jako nowa. Zwykła też będzie działać tylko trzeba dbać o układ WN
-
- Beczuszkarz
Hmm, kto potrafiłby mi to ogarnąć?
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Zależy ile chcesz wydać kasy. Każdy dobry gazownik sobie poradzi ale musi mieć pojęcie co montuje pod maskę.
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: s123 300tdt
Musisz spełnić kilka warunków. Jak przedmówcy wspomnieli cały układ zapłonowy musi być idealny (koniecznie markowe przewody wn: beru, ngk, bosch). Do tego k-jet 100% szczelny. Parownik brc at90e (przerobiłem tego multum i ten jest moim zdaniem najlepszy, ma dużą zdolność odparowywania gazu dzieki wielkiej komorze wodnej, poza tym jest precyzyjny i bardzo czuły na podciśnienie, czyli "dodawanie gazu", dzięki bardzo dużej membranie gazowej a to jest istotne bo przy gwałtownym kopnięciu w pedał "gazu" czy też przy odpalaniu na lpg itp nie powstaje zubożona mieszanka powietrze-lpg czyli znacznie maleje ryzyko strzału). Mikser - koniecznie takiego rodzaju jak na foto np: https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8
Jesli spełnisz te warunki, instalacja będzie odpowiednio wyregulowana to gwarantuje że będziesz cieszył się jazdą na gazie a nie męczył. Wiem co mówię, z doswiadczenia na moich mercedesach i na autach klientów, inaczej bym się nie wypowiadał.
Jesli spełnisz te warunki, instalacja będzie odpowiednio wyregulowana to gwarantuje że będziesz cieszył się jazdą na gazie a nie męczył. Wiem co mówię, z doswiadczenia na moich mercedesach i na autach klientów, inaczej bym się nie wypowiadał.
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: c123
jezeli bys byl zainteresowany do mam cala instalacje gazowa wyjeta z mojego mercedesa w 123 230CE82r, auto z holandii. butla 80 l parownik za jakies grosze sie tego pozbede
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: c123
instalacja z 2013 r uzytkowana do marca 2016