Siema
Tak jak w temacie , mam pomysł aby uspawać sobie wydech przelotowy do beczki 300D . Czy ma to sens ? Jakoś mega dużo mocy pewnie nie przybędzie ale silniczek bedzie swobodniej oddychać. Czy ktoś już podjął sie takiego zabiegu .... ?
wydech przelotowy do 300D jest sens ???
Moderator: Tomek
Re: wydech przelotowy do 300D jest sens ???
Według mnie, to będzie głośno, bardziej zakopci, milicja dowód zatrzyma, kasę trzeba wydać a mocy nie przybędzie, W123 to limuzyna a nie E36 LPG z naklejką "em". Ale to moja skromna opinia.
- olsztyniak
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230E
Jeżeli chcesz poznać bliżej dzielnicowego, to jak najbardziej. Ale tak serio, to będzie porażka. Nasze Mercedesy robią dobre wrażenie na innych tylko pod warunkiem, że wyglądają na zadbane i pracują cicho, a jak wsadzisz głośniejszy wydech, to sąsiedzi będą myśleć, że jakiś złom przyjechał. Mocy nie uzyskasz, a nawet jeśli, to niewiele. Kombinowanie z wydechem ma sens tylko w benzynie i to nie w tego typu aucie, no może w coupe jeszcze by coś z tego było. Pamiętajmy, że inżynierowie, którzy projektowali sprzęt nie byli głupi i wiedzieli co robią. Ja w wiosną zmieniałem wydech w motocyklu na głośniejszy, mocy nie przybyło nawet ułamek konia (wyjściowo było 10KM - yamaha ybr125). Na tą przeróbkę przyszedł mój kolega, który ukończył studia w specjalizacji budowa silników, szybko na kalkulatorze przeliczył parametry silnika (obr przy mocy max, średnicę i skok zawora i chyba coś tam jeszcze) i z tych wyliczeń wyszło, że żeby żarło, wydech ma mieć co do centymetra taką długość, jak miał fabrycznie i taką średnicę końcówki, jaka była. A największe pole do popisu dla tunerów to jest w kolektorze wydechowym i w głowicy przy zaworach.
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: F123
ja zastanawiam się czy nie wywalic ostatniego tłumika z mojego 300d. mocy nie dostanie ale licze że dzwięk zmieni się na bardziej basowy i głęboki