Amortyzatory pneumatyczne?

Moderator: Tomek

onlyw123
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: Sedan 1980 300d

Amortyzatory pneumatyczne?

Post autor: onlyw123 »

Cześć. Dzisiaj właśnie rozebrałem beczke na części ( aby wziac cześci do mojej remontowanej ). I mam pytanie bo mnie zaskoczyło jedno. Widziałęm na panelu przy lewarku do zmiany biegów podciśnienie, ale gdy rozebrałem tapicerke i zdjąłem dywany ździwiłem sie że te przewody ida do tylu a dokładnie do amortyzatorów... Zobaczcie zdjecia:
http://postimg.org/gallery/10guto18i/

Mam pytanie do osób które wiedzą, czy to jest "coś" warte, mało spotykane, czy to działa czy wogóle coś o tym wiadomo. Jutro zobacze jakiej formy są te amortyzatory.
Po co moc jak jest STYL...
myagi
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 200

Re: Amortyzatory pneumatyczne?

Post autor: myagi »

Kiedyś słyszałem że niektóre beczki i w115 miały taki bajer lecz nigdy na oczy takiego czegoś nie widziałem. Nie wiem też czy to jest oryginalne czy też nie.
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Post autor: Oskar-123 »

Pompowane byly w niektorych autach, w 124 tez, taki prostszy odpowiednik nivo, sam sobie ustalasz jak twarde zawieszenie masz
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
karfowicz
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Post autor: karfowicz »

Takie zawieszenia tylne z regulowaną twardością występowały w 2 wersjach "wypasionej" z regulacją twardości za pomocą kompresora powietrza, gdzie regulacji można było dokonywać podczas jazdy. I częściej spotykanej z wentylem zazwyczaj umieszczonym w bagażniku. Instalacje te ze względu na sporą dopłatę jakiej za nią trzeba było dokonać przy zakupie auta rzadko były zamawiane.
ODPOWIEDZ