Sprawdzenie talerzyków, tył krzywo stoi
Moderator: Tomek
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
Sprawdzenie talerzyków, tył krzywo stoi
Mam pytanie- czy da się sprawdzić bez wyjmowania sprężyn jakie są talerzyki na sprężynach z tyłu? Wymieniłem sprężyny i amory na nowe , a tył jest lekko pochylony w lewo. Auto miało gaz i zastanawiam się, czy poprzedni właściciel nie dał różnych gum, żeby wyrównać auto
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
Re: Sprawdzenie talerzyków, tył krzywo stoi
jak zwalisz koło to nie powinno być problemu o ile dobrze pamiętam
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
A powinna być guma na równo w kielichu, czy schowana w nim ?
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Powinna byc troche schowana, i sprezyna zazwyczaj siedzi ok 1cm W talezyku, spora grupa osob zamiast wymienic stare sprezyny zmieniala gumy na grubsze i orali dalej, nie jestem pewien czy w beczkach tez byla taka sama historia jak w 124 z rożną gruboscia gum, w 124 byly oznaczane np niebieska czy zolta kropka gumy o roznej grubosci dzieki czemu nie bylo potrzeby robic 5-ciu sprężyn o roznych wysokosciach tylko byla jedna i regulowali wysokosc guma np w zaleznosci od wyposazenia, a sprawdz jeszcze jedna rzecz, w wahaczu z tylu miejsce na sprezyne jest w formie takiego jakby "slimaka", zwroc uwage czy sprezyna "dokrecona" jest az do ogranicznika
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
gumy maja wypustki. Najciensza ma jeden a kazda kolejna jest o 5 mm grubsza. Sa cztery grubosci. Wypustki na gumach widac. Moge wkleic fotke nowych gum.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
jakWojtas i tak się bawisz w obniżanie to radze zmienić wszystkie 4 gumy na jedno cyckowe. to też pare mm w dół. ja tak dałem u siebie. ale ostrzegam że znalezienie 1cyckowych na przód lub tył (teraz nie pamiętam z którymi miałem problem) graniczy z cudem. nawet z serwisu mnie wyganiali. wkońcu w setnym sklepie dostałem takie za bezcen,gość się śmiał,że wziąłem ostatnią pare na świecie. jeden z forumowych handlarzy chciał mi takie wcisnąć za 3krotność nowych,oczywiście używki. natomiast druga para (przypominam - nie pamiętam czy przód czy tył) są dostępne w każdym sklepie "wędkarskim".