przebarwienia

Moderator: Tomek

piotrjarocin
Beczkarz
Beczkarz

przebarwienia

Post autor: piotrjarocin »

Witam , czy można coś zrobić z takim przebarwieniem widocznym na zdjęciu
Załączniki
boczek zielony mały.jpg
boczek zielony mały.jpg (69.7 KiB) Przejrzano 1379 razy
Hrehor
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 230 ce

Re: przebarwienia

Post autor: Hrehor »

Jesli to bród to wyczyścić, jeśli do odratowania to ściągnąć i szeklować na przykład.
piotrjarocin
Beczkarz
Beczkarz

To sa przebarwienia, bo auto stało kilka lat pod chmurka . Co to jest za metoda szeklowanie?
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Post autor: Oskar-123 »

Musisz to zabarwic, zamówić dany odcien i barwic, jest z tym troche roboty ale jak zrobisz to dobrze to efekt jest zaje..., ja uzywam barwnikow z firmy "guzik" i daja rady
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
piotrjarocin
Beczkarz
Beczkarz

Napisz mi kolego kontakt na ta firme , albo gdzie mozna kupic ten barwnik.
Hrehor
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 230 ce

Post autor: Hrehor »

Przepraszam, tak to jest jak się na telefonie pisze. Szelakowanie oczywiście. Sprawdź w googlu, jest trochę roboty, ale ładnie podkreśla kolory. Szelak to barwnik pochodzenia zwierzęcego (z małych czerwonych robaczkow), który po rozcieńczeniu z rozpuszczalnikiem ładnie się rozprowadza po skórach i podobnych materialach. Szelakowanie jest bardzo popularne i w sumie chyba wszechobecne.
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 280C 1977

Post autor: Luszi »

Niby jak szelak miałby z czarnego zrobić zielony? Szelak fajnie wydobywa czy pogłębia kolory, ale ich nie zmienia na zupełnie inne.

To czasem nie jest po prostu wytarty barwnik? Nie wiem jak było w tych zielonych tapicerkach, ale u mnie (pergament) niektóre części były w oryginale malowane i ta farba się zwyczajnie ściera od używania. A w takim wypadku faktycznie trzeba dorobić kolor i pomalować. Oskar, też jestem ciekaw, co to za Guzik.
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Post autor: Oskar-123 »

Tak jak pisze kolega Luszi, to jest starty barwnik, firma guzik ma duzo fajnych produktów http://allegro.pl/farba-szpachla-do-pla ... 67678.html naprawa nie jest trudna ale pracochlonna, najpierw wszystko myje sie takim jakby mydelkiem w plynie, przeciera papierem sciernym (ok 600-800) jak trzeba to ubytki wypelnia sie elastyczna szpachla tez z tej firmy, ona schnie 24h, rowna sie ja, tez papierkiem 600-800, naklada sie barwnik, 5 cieniutkich warstw w odstepie czasowym ok 30min i na koncu klar, sa dostepne : mat, polmat i polysk, osobiscie polecam polmat bo wyglada najbardziej estetycznie, pozdrawiam
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
ODPOWIEDZ