Zakup w124
Moderator: Tomek
Zakup w124
Witam. Chcę kupić w124 do jazdy na co dzień najchętniej diesla ale ostatnio znalazłem ciekawy egzemplarz z dobrym wyposażenie 200e + gaz 122km 1991r tylko pytanie teraz czy on na tym gazie będzie chodził bo z tego co się orientuję to jest on na mechanicznym wtrysku a te ponoć z gazem nie za bardzo chodzą. Pozdrawiam.
Re: Zakup w124
Będzie chodził do pierwszego strzału gazu we wtrysk
jak gazownik ma być to tylko na gaźniku
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Mój tata ma 124 z gazem i mechanicznym wtryskiem, porażka. Nie dość, że mikser lpg strasznie go zmulił to w moim mieście żaden z gazoników nie potrafi prawidłowo ustawić instalacji a na dodatek coś zaczęło się dziać z wtryskiem i na benzynie przestał dobrze chodzić. Turla się tak już 10 lat, często gaśnie na jałowym. Jedyna działająca instalacja LPG w ogóle z mechanicznymi wtryskami to instalacja wtrysku gazu 3 generacji Landi Renzo IGS, taki poprzednik popularnej dziś sekwencji jednak jako nowa już niedostępna w sprzedaży. Używana instalacja to koszt ok 1600zł. Mieszlanikowa instalacja tylko z gaźnikiem.
Jest jeszcze jedna opcja. w warszawie jest jeden magik, który zakłada wtrysk elektroniczny jednopunkt. 1200zł i zero problemów z mechanicznym wtryskiem, mniejsze spalanie i na gazie chodzi bez problemów.
Jest jeszcze jedna opcja. w warszawie jest jeden magik, który zakłada wtrysk elektroniczny jednopunkt. 1200zł i zero problemów z mechanicznym wtryskiem, mniejsze spalanie i na gazie chodzi bez problemów.
Poszukałem trochę po necie i z tego co znalazłem to wtrysk mechaniczny KE-Jetronic był stosowany do końca 92r czyli tego co mam na oku z 91r ma wtrysk mechaniczny. Ale znalazłem też pewien sposób aby za pobiedź uszkodzeniom tego wtrysk KE-Jetronic przez strzelanie LPG w filtr, otóż zakłada się gaźnik gazowy BLOS zamiast standardowego miksera lpg i do tego jeszcze EMULATOR ODCIĘCIE BENZYNY BOSCH KE-JETRONIC AEB aby podczas zasilania silnika gazem rozdzielacz paliwa miał cały czas podawane paliwo krótko mówiąc pompa paliwa pracuje cały czas i tłoczy paliwo co zapobiega niby zacieraniu się rozdzielacza wtryskowego. Tutaj jest filmik z zainstalowanym blosem w w124 https://www.youtube.com/watch?v=08lBuiPchkc.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Jak chcesz zeby jezdzil normalnie to musi byc bez gazu, inaczej to bedziesz jezdzil ale po mechanikach, 200e i 230e pala praktycznie tyle samo 7-10l/100km albo 250d pali 5,5l a jezdzi troche lepiej niz 200e ale jednak slabszy od 230e
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Aha a do tego gaz niszczy "kalosz" ja cholera, a ten kosztuje ponad 200zl
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
Czyli krotko mówiąc szukam diesla ale tylko i wyłącznie powyżej 2,5 litra.
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Ten emulator to tez o kant dupy rozbić. Strzał gazu wygina klapkę przeplywki, rozdzielacza nie uszkodzi. Z blosem roznie bywa, kumaty diagnosta nie podbije przeglądu bo w Polsce nie ma homologacji. Według naszego prawa w silnikach z sądą lambda musi być instalacja z automatyczną regulacją dawki paliwa czyli 2 generacja wzwyż.
-
- Beczkolak
- Posiadany model W123: W124
Witam. Czy ma pan jakis kontakt do tego magika co przerabia mechaniczny wtrysk na jednopunktowy?
kazios pisze:Mój tata ma 124 z gazem i mechanicznym wtryskiem, porażka. Nie dość, że mikser lpg strasznie go zmulił to w moim mieście żaden z gazoników nie potrafi prawidłowo ustawić instalacji a na dodatek coś zaczęło się dziać z wtryskiem i na benzynie przestał dobrze chodzić. Turla się tak już 10 lat, często gaśnie na jałowym. Jedyna działająca instalacja LPG w ogóle z mechanicznymi wtryskami to instalacja wtrysku gazu 3 generacji Landi Renzo IGS, taki poprzednik popularnej dziś sekwencji jednak jako nowa już niedostępna w sprzedaży. Używana instalacja to koszt ok 1600zł. Mieszlanikowa instalacja tylko z gaźnikiem.