dziwne trzęsienie budą po wymianie zawieszenia

Moderator: Tomek

antoni6694
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 200D "82

dziwne trzęsienie budą po wymianie zawieszenia

Post autor: antoni6694 »

Witam was.
mam dosyć dziwny problem. odebrałem wczoraj moją beczkę od mechanika. miałem wymieniane amortyzatory i sprężyny z tyłu. o ile na starym zawieszeniu wszystko się tylko tłukło, to na nowym pojawiły się dziwne drgania całej budy. zaczynają się pojawiać około 70 km/h. nie mam zielonego pojęcia skąd to się wzięło, a nie ukrywam że mnie to wnerwia. nie sądzę żeby mechanik spaprał robotę bo wiele osób mi go polecało. drgania przypominają takie jakie wytwarza pralka pracująca na najwyższych obrotach :/ proszę was o jakieś porady albo sugestie co to może być?
Awatar użytkownika
tranzystor
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: na razie żaden :(

Re: dziwne trzęsienie budą po wymianie zawieszenia

Post autor: tranzystor »

a rozpinał wał napędowy?
antoni6694 pisze:Witam was.
mam dosyć dziwny problem. odebrałem wczoraj moją beczkę od mechanika. miałem wymieniane amortyzatory i sprężyny z tyłu. o ile na starym zawieszeniu wszystko się tylko tłukło, to na nowym pojawiły się dziwne drgania całej budy. zaczynają się pojawiać około 70 km/h. nie mam zielonego pojęcia skąd to się wzięło, a nie ukrywam że mnie to wnerwia. nie sądzę żeby mechanik spaprał robotę bo wiele osób mi go polecało. drgania przypominają takie jakie wytwarza pralka pracująca na najwyższych obrotach :/ proszę was o jakieś porady albo sugestie co to może być?
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: LohrSith »

ciekaw jestem do czego miałby rozpinać wał :P ? Coś koła zamienił lub źle przykręcił, choć nie wiem jak...
Awatar użytkownika
tranzystor
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: na razie żaden :(

Post autor: tranzystor »

Też nie wiem po co miałby wał zrzucać ale pytam profilaktycznie..
LohrSith pisze:ciekaw jestem do czego miałby rozpinać wał :P ? Coś koła zamienił lub źle przykręcił, choć nie wiem jak...
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Podporę wału sprawdź. Może guma sie rozpadła.
antoni6694
Beczkofan
Beczkofan

mówił coś o podporze wału że jest kiepska. ale to by od tego było? czemu w takim razie zaczyna dopiero przy 70 km/h?
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Kontakt:

Bo przy mniejszych obrotach wału nie wpada on w drgania. Czasem bywa tak, że zaczyna drgać w pewnych przedziałach prędkości np od 80 do 100km/h jadąc szybciej lub wolniej jest ok. Guma wieczna nie jest
antoni6694
Beczkofan
Beczkofan

no to będę próbował z tą podporą. międzyczasie zadam jeszcze dwa pytania:
1. czy po wymianie sprężyn i amorów z tyłu trzeba robić zbierzność?
2. miałem problemy z półośką. tłukła się jak przyśpieszałem. po wymianie zawiechy przestało, ale po zrobieniu jakichś 200km znów coś się tłucze, ale trochę inaczej. teraz bardziej przy hamowaniu na luzie niż przy przyśpieszaniu. czy oprócz półosi mogło jeszcze się coś stać?
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Kontakt:

W beczce zbieżności z tyłu się nie ustawia dopiero w 190 i 124

półoś jest przykręcana śrubą do piasty czasem się luzuje i następuje stuk przy np hamowaniu, zmianie biegów. Spróbuj dokręcić
antoni6694
Beczkofan
Beczkofan

dokręcałem tą śrubę wielokrotnie. znaczy próbowałem ale nic nie dgnęła. wiem że mam uszkodzoną gumę na przegubie przy dyfrze. jak jeszcze było ciepło to nawaliłem tam smaru grafitowego i towotu, a następnie zabezpieczyłem folią jako doraźne rozwiązanie. pomogło na tydzień potem znów zaczęło. przymierzam się do wymiany tej półosi, ale z braku nadmiernej ilości środków finansowych zależy mi żeby tymczasowo zrobić to tanio. wiem że nowa półoś do beczki kosztuje u mnie 270 zł. co prawda wolał bym zrobić to na jakiejś używanej, ale nie wiem czy w beczce były inne rozmiary w zależności od silnika jaki był w aucie. ewentualnie jakby ktoś miał jakieś wymiary albo potrafił mi powiedzieć czy np. z w124 albo w201 by pasowała. byłbym bardzo wdzięczny za takie informacje. parę osób mi mówiło że to drganie może być od tej półosi, ale nie wiem ile w tym prawdy.
ODPOWIEDZ