średnica tarczy sprzęgła
Moderator: Tomek
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D "82
średnica tarczy sprzęgła
Witam.
Mam problem, ponieważ posypało mi się sprzęgło, a konkretnie docisk. szukałem na allegro sprzęgła ale nie wiem jakie ma być. są niby do 200 i 240D o średnicy tarczy 215mm i do benzyniaków o średnicy 228mm. niestety nie mogę znaleźć sprzęgła do 300D, a w sklepie motoryzacyjnym zaśpiewali mi ponad 900zł. wie ktoś może jaka tarcza ma być? czy dociski są wszędzie takie same czy się czymś różnią?
Pozdrawiam
Mam problem, ponieważ posypało mi się sprzęgło, a konkretnie docisk. szukałem na allegro sprzęgła ale nie wiem jakie ma być. są niby do 200 i 240D o średnicy tarczy 215mm i do benzyniaków o średnicy 228mm. niestety nie mogę znaleźć sprzęgła do 300D, a w sklepie motoryzacyjnym zaśpiewali mi ponad 900zł. wie ktoś może jaka tarcza ma być? czy dociski są wszędzie takie same czy się czymś różnią?
Pozdrawiam
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Re: średnica tarczy sprzęgła
Mam wyjete od 300D moge Ci zmierzyc, tylko ktory wymiar chcesz?
-
- Beczkofan
szczerze to pojęcia nie mam. nigdy nie bawiłem się w mierzenie tarcz sprzęgła. ale wydaje mi się że to chyba jest wymiar między krawędziami. no po porostu średnica.
mógłbyś mi jeszcze powiedzieć ile zębów ma docisk?
mógłbyś mi jeszcze powiedzieć ile zębów ma docisk?
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Mierzysz srednice zewnetrzna tarczy, a konkretnie okladzin, raczej nie bedzie problemu z doborem tarczy ale lepiej by bylo jak bys ja mial w rece i dopiero wtedy poszedl do motoryzacyjnego, jak bys mial jednak problem z doborem to poszukaj firm ktore zajmuja sie nabijaniem okladzin, kosztuje to ok 100zl i jak jest to zrobione dobrze to naprawde jezdzi dluuuugo
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
-
- Beczkofan
nie wiem w jakim stanie mam tą okładzinę i nie wiem czy opłaca mi się zabawa w takie rzeczy, tym bardziej że mam padnięty docisk a na allegro idzie kupić kompletne docisk + tarcza + ten uchwyt wyciskowy za około 450 zł w dodatku sachs. miałem na myśli czy jeśli na przykład mam tarczę sachs to czy jak założę nowy docisk valeo to będzie to współpracować. wiem że wiele informacji w necie jest o kant dupy rozbić ale czytałem że jak się dobiera osobno części to mogą potem nie chcieć pasować do siebie i potem i tak trzeba kupować komplet i zakładać od nowa.
-
- Beczkomistrz
Znam te sachs-y z allegro, na wlasne oczy widzialem jak sie to robi, max-gear albo hart w pudełku sachs , TRW , lamforder, i na allegro, lepiej dac 600 i miec pewniaka z hurtowni, ja osobiscie radzil bym ci kupic komplet ale odradzam valeo, maja jakies felerne dociski, potrafia sie zablokowac albo z czasem szarpia przy ruszaniu, LUK-a bedziesz mial pewnie w tej samej cenie a duzo lepszy
-
- Beczkofan
no właśnie cały problem u mnie polega na tym że w sklepie w krk najtaniej było za 900 zł sachs. co więcej facet mi powiedział że do skrzyni 5b kompletne sprzęgło idzie kupić za 500 zł. nie wiem za bardzo jak się kierować przy kupnie sprzęgła bo jest to dosyć kosztowny element a ja jestem dosyć mocno ograniczony finansowo. o ile taki "sachs" za 420zł jeszcze by uszedł to już luk za 600zł jest poza granicą moich finansów.
-
- Beczkomistrz
Mi chodzi tylko o to ze na allegro jest w chu.... albo i jeszcze wiecej oszustow i zebys gowna nie kupil, bo jak wpakuja ci najtanszego chinola w pudełko to lepiej zebys za taka cene albo nawet niższą chociaz jakiegos STATIM-a kupil
-
- Beczkofan
co racja to racja, ale jednak dawanie 900 zł za sprzęgło to nie jest mało, biorąc pod uwagę że to jakieś 3/5 mojej wypłaty ;/
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Też jestem bidnym studentem. Ale pamiętaj kto mało płaci ten dużo płaci. Może lepiej sobie poczekać te 2-3 miesiące i kupić coś lepszego niż po roku pluć sobie w brodę i wydawać ponownie na to samo. Twoje stare sprzęgło już jest całkiem padnięte ?