EXPRESOWE PYTANIE - OSADZANIE LISTEW W USZCZELKACH

Moderator: Tomek

MihNwr
Beczuszkarz
Beczuszkarz

EXPRESOWE PYTANIE - OSADZANIE LISTEW W USZCZELKACH

Post autor: MihNwr »

Witam serdecznie!
Zwracam się z ogromną prośbą!
Mam śmieszny, ale bardzo wielki problem. Wymieniłem uszczelki szyby przód i tył w beczce, i teraz przyszedł czas na osadzenie chromowanych listew w uszczelce.
I rozkładam już ręce. Kanaliki nie dają za wygraną. Sypałem mąką dla lepszego tarcia, jak to nie pomogło wydmuchałem całą mąkę i nasmarowałem porządnie wazeliną, i kompletnie nic. Listwy nie chcą się poddać. Nabijam je gumowym młotkiem, oczywiście z umiarem, i nie chcą się wcisnąć, jedynie wyskakują odcinki, które w desperackich rozwiązaniach siłowych udało się zakotwiczyć. Nawet drastyczna próba podważania uszczelki śrubokrętem i wkładania listwy krok po kroku nie daje rady. Listewki nawet nie myślą się osadzić. W górej części gdzie zostały wsunięte trzymają, ale boków nie da się nasunąć, trzeba je jakoś inaczej dobić.
Beczka stoi w garażu, może nie najcieplejszym, ale dogrzewałem uszczelki farelką oraz suszarką do włosów, żeby były bardziej plastyczne.

PROSZĘ, NIE PRZECHODŹ KOŁO TEGO POSTU OBOJĘTNIE! :) JEŻELI MASZ JAKIKOLWIEK WŁASNY SPOSÓB, LUB PO PROSTU WPADŁEŚ NA JAKIEŚ DOBRE ROZWIĄZANIE, PROSZĘ PODZIEL SIĘ NIM!
Dziękuję z góry za pomoc!
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Re: EXPRESOWE PYTANIE - OSADZANIE LISTEW W USZCZELKACH

Post autor: Wojtek »

Ehhhh....

to nie są kliny, a beczka to nie maluch :) Listwy zakłada się tylko i wyłącznie przed założeniem szyb w aucie - i nie da się inaczej
MihNwr
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Post autor: MihNwr »

Domyslam się, że jako admin masz spore doświadczenie i wiesz co piszesz :) No cóż, uszczesliwila mnie ta wiadomość, bo wiem teraz co robić, ale z drugiej zasmuciła, bo kawał nikomu nie potrzebnej roboty nastepny raz do przerobu... Trudno, nastepnym razem będę pytał przed ruszeniem czegokolwiek bez wiedzy!
Dziękuję :)
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

wiem trochę, na pewno na forum są ludzie o wielokrotnie większej wiedzy i doświadczeniu w zakresie tych samochodów...

http://mb.bolinko.org/wis/w123/CD01/Chassis/67-100.pdf
http://mb.bolinko.org/wis/w123/CD01/Chassis/67-120.pdf
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Post autor: Oskar-123 »

Dobrze gada dac mu wodki, zloz caly komplet- szybe, uszczelke i listwy, i montuj na sznurek, tylko nie zapomnij dac pasty pod uszczelki do bedzie gnilo i padalo w srodku ( http://www.boll.pl/masy-uszczelniajace- ... odowych-91 ) Sam ostatnio padlem ofiara arcykombinatorstwa bo wyczytalem na super madrym forum ze do W201 tylna szybe montuje sie- uszczelka na auto, szyba i dobijanie gumowym mlotkiem klinow, taki chu.... jak slonia traba, zmasakrowalem uszczelke i rozbilem dwie szyby, a najwieksza glupota z mojej strony bylo to ze zawsze montowalem na sznurek i bylo git a teraz chcialem pobawic sie w "fachowca" i wyszlo jak zawsze, montuj caly komplet na sznurek
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
ODPOWIEDZ