200d i automat...

Moderator: Tomek

e280te
Beczkarz
Beczkarz

200d i automat...

Post autor: e280te »

... kupiłem bo takiego czegoś szukałem :)
no ale ze względu ze auto ma swoje lata wiec trzeba je troszeczkę podogladac...
zacznę od skrzyni biegów. czasami zmienia biegi super. czasami może szarpnąc i czasami zdarzy się jej przeciagnąc... wiem ze muszę się nauczyc jazdy z tą skrzynią ale chciałbym żeby jakieś bardziej ogarnięte w temacie umysły się wypowiedziały...
na zdjęciach przedstawiłem jak podłączone mam podciśnienia... czy może ktoś z was ma 200d z automatem i mógłby porównac moje podłączenia z tymi w swoim aucie?
chce zacząc od tego. na drugi rzut planuję dobrac sie do tych dwóch cięgien nad pokrywa zaworów. czy mogę prosic o opisanie do czego służy każde z nich?
a może ktoś z was ma jakąs instrukcję serwisową dotyczącą właśnie podłączenia podciśnień i regulacji pracy skrzyni ...
za każdą poradę będę wdzięczny...
pzdr

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
say2
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 240D

Re: 200d i automat...

Post autor: say2 »

Myślę, że schemat wszystko wyjaśni. Jak się kapniesz o co chodzi z tymi podciśnieniami to odpowiedz do czego cięgna sama przyjdzie. Podpowiem, że podciśnienie reguluje "miękkość" zmiany biegu.
U Ciebie brakuje jednego bardzo ważnego elementu. Tłumik podciśnienia(72). Da się niby z tym żyć ale efekt będzie właśnie jak u Ciebie. Raz przeciągnie a raz szarpnie.
Załączniki
vacuumscheme-1.jpg
e280te
Beczkarz
Beczkarz

znalazłem ten schemat już jakiś czas temu ale dziękuję ci za chęci. mógłbyś mi coś więcej napisac o tym tłumiku podciśnienia? jak wygląda ? gdzie powinien byc. narazie podciśnienia mam połapane na tyle żeby auto poruszało się i tak się dzieje. za beczkę konkretnie wezmę się na wiosnę bo narazie doprowadzam G klasę do ładności ;)
MichalM
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 200D

Post autor: MichalM »

Cześć. Piszę bo akurat mam podobny problem. Też mam beczkę 200D z Automatem i też mam podobne problemy jak Ty. Byłem niedawno na pierwszej diagnozie problemu u ogarniętego w temacie mechanika i zalecił mi w pierwszej klejności wymianę zaworu podciśnienia znajdującego się na pokrywie zaworów (na schemacie nr 64). Zakupiłem nowy ale niestety niewiele to pomogło. (Podczas zmiany połączeń podcisnienia w pewnym momencie uzyskalem efekt ajkbys wcisnąl gaz do podłogi i włączył kick-down, tj. skrzynia zaczeła bardzo późno zmieniać biegi. Dzięki temu samochód uzyskał jako taką dynamikę ale przy spokojnym naciskaniu pedału gazu efekt był taki sam i jazda np 50km/h na 2 biegu nie jest fajna.dlatego też wróciłem do początkowego ustawienia). Wspomniany mechanik również mówił że kolejnym elementem odpowiadający za pracę skrzyni to dobrze ustawiony modulator znajdujący się przy skrzyni nr 19 ze schematu. Do tego sie jeszcze nie dotykałem bo brakuje mi czasu. Czy u Ciebie jak naciśniesz gaz do dechy to przeciąga biegi, bo u mnie niemilosiernie? Jeżeli się czegos dowiesz to daj znać! :)
e280te
Beczkarz
Beczkarz

ja juz w miarę ogarnalem podcisnienia. w wolnej chwili podskocze do garazu i zrobie ci zdjęcie jak mam to u siebie podłaczone...
a mozesz mi podac nr katalogowy tego zaworu nr 64...
MichalM
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 200D

Post autor: MichalM »

Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

też bym chętnie zobaczył te fotki. bo u siebie mam problem z poskładaniem podciśnień. fakt,że mam więcej nawalone tego wszystkiego (240,automat,tempomat) ale zawsze może uda się obrać jakiś trop.
a czy teraz jak poprawiłeś podciśnienia to przestał przeciągać?
e280te
Beczkarz
Beczkarz

tak, przestał.
jak jest zimny to jeszcze potrafi przeciagnąc . ale po nagrzaniu wszystko jest ok. wymienię olej i zobaczymy co i jak...
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

a da rade Kolego cyknąć te fotki w wolnej chwili?
e280te
Beczkarz
Beczkarz

najwcześniej to w niedziele... dziś startuje wieczorem za wrocław i zrobię takie kółeczko 1300km... u mnie nie jest podłączone idealnie ale działa ... w wolnej chwili podłączę wszystko wg schematu... ciągły brak czasu...
ODPOWIEDZ