Wymiana poduszek tylnej belki
Moderator: Tomek
- Teigrek
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D, 300D
Wymiana poduszek tylnej belki
Za jakiś czas będę musiał wymienić prawą poduszkę tylnej belki, bo dochodzą stamtąd stuki w czasie gwałtowniejszego ruszania lub odpuszczania gazu.
Czy ktoś z was już przeprowadzał wymianę tych poduszek i mógłby się podzielić doświadczeniami (jak się do tego zabrać, na co zwrócić uwagę, w jakiej kolejności wykonywać prace) ?
Zastanawiam się czy można to zrobić w garażu bez kanału ani podnośnika kolumnowego. Mam do dyspozycji kilka zwykłych podnośników i podstawki. I czy da się opuścić do wymiany tylko jedną stronę belki, czy może trzeba zdemontować całą belkę razem mostem?
Czy ktoś z was już przeprowadzał wymianę tych poduszek i mógłby się podzielić doświadczeniami (jak się do tego zabrać, na co zwrócić uwagę, w jakiej kolejności wykonywać prace) ?
Zastanawiam się czy można to zrobić w garażu bez kanału ani podnośnika kolumnowego. Mam do dyspozycji kilka zwykłych podnośników i podstawki. I czy da się opuścić do wymiany tylko jedną stronę belki, czy może trzeba zdemontować całą belkę razem mostem?
- bigozz
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 280 CE
Re: Wymiana poduszek tylnej belki
Kolego jeśli mówimy o tych dużych tulejach przednich mocowanych do nadwozia to wystarczy jedna strona, ale weź pod uwagę, że siedzi tam ona od X lat więc skorodowała i wgryzła się w belkę, z doświadczenia wiem, że nie będzie możliwe usunięcie jej z belki bez pomocy młotka i prasy więc bez kanału czy podnośnika i demontażu przynajmniej połowy tylnego zawieszenia nic nie zrobisz.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
samo odkręcenie śruby może stanowić duży problem
- Teigrek
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D, 300D
Poszło bez problemu! Nic nie było zapieczone
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 240D
Witam, żeby nie zakładać nowego tematu podłącze się do tego. Też muszę wymienić poduszki tylnej belki a nie mam ani kanału ani podnośnika. Moje poduszki są na tyle wybite że powinny same wypaść a jedyne co mnie zastanawia to jak sie do tego zabrać, czy będe musiał wykręcić amortyzatory? czy zainstalowanie nowych poduszek będzie kłopotliwe? czy śruba da radę wcisnąć poduszkę w belke? mam nadzieje że ktoś kto to robił będzie w stanie mi to jakoś objaśnić. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Ja mój krążownik, marki merc, 78 rok,
tylko ja, tylko on, a z głośników niski ton,
stara E klassa, z tym niczego nie porównasz,
to jak odnaleźć diament grzebjąc sie gów**ch
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
mi w 2 belkach te poduszki wyskoczyły bez problemu. niewielka walka młotkiem i przecinakiem i były na wierzchu. aż chwaliłem firme Mercedes pod niebiosa,że takie niekłopotliwe auta kiedyś produkowali. z włożeniem nowych też nie było dużej gimnastyki.
-
- Beczuszkarz
A jak opuściłeś belke? amortyzatory trzeba będzie odkręcić czy e tam?
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
kurcze,tego Ci nie powiem bo u mnie wyleciał caly tył do piskowania,malowania,wymiany wszystkiego co się dało wymienić i przedewszystkim do odbudowy nieistniejących podłużnic. tak że miałem wszystko na wierzchu i sobie z każdym elementem tańcowałem po garażu
-
- Beczuszkarz
właśnie przed kilkoma minutami wymieniłem poduszki, wymiana trwała jakieś 40min na strone z czyszczeniem i innymi zabawami. Dla potomnych: odkręcamy tylko belke, belka opada i wszystko pięknie się zmienia, do wyjęcia poduszek posłużyła mi łyżka żeby podważyć i pięknie wyszła do włożenia posłużył lewarek, po prostu ustawiłem lewarek na środku poduszki i podnosiłem samochód, wszystko pięknie wskoczyło. Tak więc uważam wymianę poduszek tylnej belki jako bajka. Pozdrawiam
Panowie, gdzie można nabyć takie poduszki i czy do Coupe pasują od sedana?