Za szybko zmienia biegi i nie ma kick downa w 240 d
Moderator: Tomek
-
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 300d,220ce,cl500,clk
Za szybko zmienia biegi i nie ma kick downa w 240 d
Witam Szanownych Kolegów. Mam pewien problem z automatem,mianowicie zbyt szybko zmienia biegi i nie ma kick downa ... Czy ktoś może wie od czego należy zacząć i w czym może być problem? Auto zawsze rusza z drugiego biegu,chyba że dam na to najniższe przełożenie ręcznie przy starcie to wtedy z jedynki rusza i jest trochę dynamiczniejsze no ale trzeba lewarkiem grzebać i jest to denerwujące . Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
Re: Za szybko zmienia biegi i nie ma kick downa w 240 d
ma zawsze ruszać z dwójki, więc to jest ok. Co do kick down, to zacznij od sprawdzenia, czy działa Ci przycisk pod pedałem gazu
-
- Beczkolak
Nie działa ten przycisk i nie wiem właśnie gdzie szukać przyczyny,czy jest może jakiś przekaźnik od tego i gdzie,bo w W124 to wiem że był i czasem nawalał. Jeszcze nie widzę tej linki regulującej szybkość zmiany, bo w 300d(której jestem jakże szczęśliwym posiadaczem od ponad tygodnia ) takowa jest na pokrywie głowicy,a tu są jakieś gadgety podciśnieniowe. PS. jest może jakiś ktoś kumaty w automatach i w elektryce z okolic Małopolski tylko nie za drogi co by to ogarnął? Bo jak się pytałem tych co robią skrzynie to od razu mówili że trzeba ją wyciągać i remont a wiadomo że to naciąganie na koszty bo pracuje przecież ładnie i miękko...
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
Czekaj, nie działa Ci przycisk, czy nie działa kickdown? Sprawdź sam przycisk czy działa - odepnij wtyczkę, sprawdź miernikiem itd
-
- Beczkolak
No tego jeszcze nie sprawdzałem więc tak zrobię
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 240D
Często przeciera/urywa się kabelek od kick down przy skrzyni. Nie ma żadnego przekaźnika. Idzie bezpośrednio z przełącznika pod pedałem do skrzyni. Jak skrzynia(numer 722.xxx)? Były sterowane samym podciśnieniem, cięgnami i linką.
Skrzynia standardowo rusza z 2 biegu nawet na "S". 1 bieg załącza się właśnie przez kick down.
Skrzynia standardowo rusza z 2 biegu nawet na "S". 1 bieg załącza się właśnie przez kick down.
-
- Beczkolak
Dzięki za odp. Tak,masz rację.Jak dotąd ustaliłem że przycisk jest dobry i prąd od niego idzie,więc musi być przetarty przy skrzyni,ale to sprawdzę jak będę na kanale(mam nadzieję że będzie tam jakieś dojście). A możliwe jest że gdzieś jest nieszczelne podciśnienie i dla tego skrzynia myśli że auto nabrało prędkości i zmienia za szybko biegi? W sumie ten sam problem ze zbyt szybką zmianą mam w w210 300d ze skrzynią 4-ro biegową...
-
- Beczuszkarz
Zależy jaka skrzynia. W większości przypadków czyli tam gdzie jest linka lub dodatkowe cięgno do sterowania podciśnienie odpowiada za jakby to ująć miękkie/woniejsze/z większym poślizgiem lub twardsze/szybsze/bez poślizgu przerzucenie biegu.
-
- Beczkolak
Ustaliłem że do skrzyni od kickdowna prąd dochodzi i pstyka w niej jakiś zawór lecz nie daje to efektu w postaci redukcji na żadnym przełożeniu,może coś się zawiesiło bo auto stało jakiś czas niejeżdżone. Jeszcze może sprawdzę ten zawór podciśnieniowy przy skrzyni czy jest on w ogóle szczelny i sprawny
-
- Beczuszkarz
Na moje wyczucie problem jest w skrzyni właśnie z tym zaworem, który pstryka.