Odważniki barocków ocierają z tyłu

Moderator: Tomek

king
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: Coupe 280CE

Odważniki barocków ocierają z tyłu

Post autor: king »

Czołem. Przed oddaniem barock-ów do profesjonalnej regeneracji zwróciłem uwagę że odważniki były nabijane. Po odbiorze wulkanizator założył naklejane i z tyłu delikatnie ocierają chyba o osłonę tarczy. Spotkaliście się z takim problemem ? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Rafako
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200 D III seria
Kontakt:

Re: Odważniki barocków ocierają z tyłu

Post autor: Rafako »

W Mercedesie nie, w Lancii Y10 tak :D tam akurat ocierały o bęben. Musisz podnieść auto na podnośniku albo wjechać na kanał, żebyś mógł obejrzeć koło od wewnątrz bo inaczej nie sprawdzisz o co trze. Może trzeć o tarczobęben, może trzeć o tarczę kotwiczną itp. Zresztą w starych samochodach z oryginalnymi felgami taki problem jest częsty, bo nie przewidziano zazwyczaj tak dużo miejsca, żeby stosować ciężarki naklejane. Niektórzy wulkanizatorzy mają takie specjalne, cieńsze. Możesz spróbować poszukać takich.
Serdecznie pozdrawiam.
Obecnie na stanie: Mercedes W123 200D '83 , Skodilak octavia III kombi 1.4 TSi '18 , C124 230E '89...
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

Zasada jest taka, że jeżeli felga posiada specjalny rant do odważników tradycyjnych to nie powinno się ich naklejać
king
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: Coupe 280CE

Post autor: king »

Udało się zastąpić cieńszymi odważnikami, szkoda mi było odrapywać rant dopiero co odnowionej felgi ;)
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Post autor: Tomek »

Ja miałem taki problem z tyłu w świeżo polakierowanych barokach... problem oczywiście zniknął po założeniu cieńszych.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ