Radomski biały " Śliniak "

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Radomski biały " Śliniak "

Post autor: maciekpiti »

Może zacznę od początku, mimo że w innych działach jest już poruszonych sporo kwestii odnośnie mojego kolejnego W123. Samochód kupiłem fartownie, ujął bym to nawet że bardzo. Przeglądam OLX jest ogłoszenie " W123 240D ładny jasny środek, bez prawa do rejestracji cena 2500" Jedna myśl w mojej głowie, jasny środek do mojej wiśniowej 3-litrówki którą robię. Dzwonie, jadę 50 km od mojej pod radomskiej miejscowości. Zajeżdżam na podwórko jakiś pseudo handlarzy. Polonez, tico, matiz jakieś złomy i Ona. Stoi biała landara, rdzy brak, środek ładny, 77 rok, palona z hebla, klekocze jak tralala. Żal było nie kupić, ale pieniędzy na ten wydatek brak. Był to wtorek. Wróciłem do domu, musiałem w środę jechać do Warszawy na uczelnie, wracałem w piątek. Wróciłem dzwonię samochód dalej jest. Szybka decyzja pieniądze przeznaczone na remont 80 letniego motocykla idą na bekę. ( DKW poczeka). Dzwonie. Pada, jest ale ktoś po nią jedzie. Szybko, kumpla w wóz, i na miejsce. Na miejscu rozmowa o tą kwestię braku możliwości rejestracji. Właściciel mówi że kupił, jeździ 8 miesięcy, pojechał na przegląd a tu brak numerów na nadwoziu. Myślę, h*j i tak jest warta swoich pieniędzy nawet bez papieru. Graba przybita samochód wziąłem za 1950 zł:) Wróciłem do domu, samochód do garażu i na wnikliwe oględziny. Beka cała zabiteksowana i to oporowo, łącznie z pokrywą zaworów i silnikiem. Jakiś ostry desperat tam wjechał. Duży plus tego że podłoga oryginał, podłużnice, pukle zdrowizna. Stoję w garażu i debatuje z butelką żywca% w ręku i nagle impuls. W dłoń kawałek papieru ściernego i jadę. Na ścianie grodziowej pojawia się gwiazda oraz 123123 .....) Morda cieszy mi się od ucha do ucha:)
Obrazek

Zakleiłem szyberdach na zimę, ciekł nie było czasu go robić. W samochodzie robiłem wszystkie najpotrzebniejsze duperele na bieżąco. Poszła obsługa, mycie środka.
Samochodem robiłem 3 razy w tygodniu ściechę do Warszawy i nic się nie działo, chodził dobrze. Aż do sylwestra, jadę przed nowym rokiem z ekipą na zakupy a tu pizda na skrzyżowaniu. Jeden, silnik zwiększa obroty my stoimy. Mówię skrzynia jebneła. Pozostał hol. Po nowym roku laweta. Nie miałem w Warszawie gdzie tego zrobić. W domu okazało się że jakiś patafian zakręcając flanszę na wałek wychodzący ze skrzyni nie zabezpieczył go i się odkręcił. Nie wiem czemu ale jakoś nie lubiłem tego samochodu na początku, za to moja druga połówka go uwielbiała
Obrazek
Główna wada jego słabego wyglądu to wysoko stojący tył. Zaleta silnika zdrowy, podejrzewam że po remoncie. Ma parametry jak nowy. Maglownica ma takie luzy że na pewno jest grubo po milionie. Wszystkie tarcze i klocki nowe. Wszytko ATE.
Obrazek

Mam cynkowanie i niklowanie za darmo więc nigdy nie odmawiam sobie przyjemności. Najbardziej w pojazdach zabytkowych cenię sobie oryginalność. Każdą małą śrubę, sworzeń wszytko co fabryka wypuści w miarę możliwości staram się przywracać do życia.

W trakcie eksploatacji przytrafiła się też inna awaria, przerdzewiał brok w silniku. Wymieniłem wszystkie 4. Po tygodniowej walce z pompą, nabyłem nową bardzo cenna umiejętność ustawiania pompy wtryskowej.
Obrazek
ObrazekObrazek
Wymieniłem również podkładki pod komorą wstępną wtrysków, kolejna przydatna lekcja.

Przy okazji wymieniłem uszczelkę kolektorów, uszczelkę pokrywy, wyszkiełkowałem obudowę termostatu, podstawę pompy wody.
Obrazek
Mimo że jestem biednym studentem:) Wszystkie elementy kupuję w MB Zeszuta w Radomiu, nie żałuje.

Obrazek

Czemu w tytule jest napisane " śliniak "? Myłem silnik 4 razy, za każdym razem pękała mi inna część odmy, nie wiem jakiego trzeba mieć nie farta. W każdym razie zmusiło mnie to do jej całkowitej wymiany. Moja dziewczyna się śmiała że ta moja beczka, jest jak jej pies śliniak, co ona posprząta to on uślini. Tak też było z moja beczką.

Co robi student Politechniki Warszawskiej w sesji ? Beczkę! Wczoraj wymontowałem szyberdach, obalam tu od razu mit że, aby wyjąć szyberdach należy zdjąć tylną szybę. Wystarczy zdemontować fotel pasażera i wychodzi. Szyberdach wyjęty z dawcy, wypiaskowane ranty, podkład epoksydowy, akrylowy, czarny lakier. Bardzo lubię lakierować. Przy każdej mojej beczce robię wszytko samemu. Długo krążył mi pomysł nad elektrycznym szyberdachem, i taki będzie za jakiś czas. Z tego co widzę ten ręczny bez problemu można przerobić na elektryczny według oryginału.

Obrazek

Obrazek

Od wewnątrz również pomalowane.

Obrazek

W związku z tym że w moim dawcy było trochę bogatsze wyposażenie. Postanowiłem przełożyć lampkę z tyłu oraz prawe elektryczne lusterko. Zdemontowałem w całości oryginalną instalację do tych elementów. Problem powstał podczas montażu, nie ma szans żeby ruszyć śruby od bezpieczników. Zostawiłem to na jutro bo dziś po paru piwkach bezwładność się wdała.
Obrazek

Zastanawia mnie fakt co tu się stało. Nie wiem jak to można pogiąć.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja propozycja elementy aluminiowe w Mercedesie W123 szkiełkować. Nic innego.

Obrazek

Jakaś rada dotycząca uzupełnienia ubytków w konserwacji znajdującej się wewnątrz samochodu na podłodze ?
Obrazek

Największym minusem mojej 3 beczki jest lakier. Na podwórku za domem pomalował bym lepiej. Zacieki, nie domalowania, po prostu tragedia.

Obrazek

Przednia szyba jest nie oryginalna, tylna nie działa poprawnie, oryginały już czekają :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wojt77
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 230 ce/300 D

Re: Radomski biały " Śliniak "

Post autor: wojt77 »

bedzie git :) powodzenia
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

fajna beczka i fajna historia.
czy dobrze rozumiem,że desperdo pojechał barankiem także po numerze nadwozia? czy jakiś "jajcarz" go zaszpachlował?
Kolego,jak będziesz robił mody po elektryczny szyber to bardzo prosze/prosimy o relacje. bo też mam taki plan,ale w dalekiej przyszłosci.
powodzenia w pracach,choć widze,ze czasu nie marnujesz.
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Wszytko było barankiem każda śruba pokrywa a później pomalował to jakimś siwym badziewiem. Jak będzie robiona elektryka to dam znać. I opiszę wszytko dla potomnych:)
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Wymieniłem szyberdach, ale jego regulacja mnie przerosła. W całym Radomiu nikt się nie chce podjąć. Wyszedłem z założenia że i tak mam malować dach w najbliższych dniach to założy płytę szyberdachu która pracowała wcześniej z tymi prowadnicami. Obrazek.
Nie działa jeszcze wszytko tak jak trzeba ale do stanu dobrego nie brakuję dużo.

Szyby zdemontowane, deska, również, ogólnie mocno dziś go wybebeszyłem.
Obrazek

Obrazek

Yeti dzięki za poradę, listwy zeszły pięknie, dziś jadę po twoje graty:)
Samochód wczoraj był u blacharza, oryginalna konserwacja poszła w pizdu, ale niestety poprzedni właściciel nie dbał o to że przecieka szyba oraz szyberdach i prosiło się o reperaturkę.
Obrazek

Wszytko pięknie, ale pojawił się problem, pojawiły się dziurki, walczył ktoś z tym jakoś?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

ale to już ten elektryczny szyber zamontowałeś czy poprostu z innego auta?
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

Ehhh szyberdach... tyle przekleństw co przy regulacji to nie pamiętam ;) Potrzeba bardzo dużo wytrwałości i opanowania i metody prób i błędów, gdyż nie ma idealnej metody.
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Na razie jest manualny. Elektryczny to melodia przyszłości chodź nie odległej. Dziś odebrałem śliniaka od lakiernika. Lakier z palety Mercedesa 737 classicweiss. Nie wiedziałem że jest taki zajebisty. Wygląda pięknie. W tym tygodniu planuję założyć listwy dachu oraz szyby. Tu moje pytanie, jak je wypolerować, przywrócić do życia? Czym polerować? Jakieś środki? Filc? Liczę na wasze porady.
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: LohrSith »

te listwy dachu to bez szans, z tego co kojarze one sa galwanizowane. Nanoszona jest jakas powloka na nie a jej nie da rady spolerowac :P
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Są po prostu po chromowane. Myślałem że istnieje jakaś możliwość ich polerki.
ODPOWIEDZ