from zero to... hero? W123 280E

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Re: from zero to... hero? W123 280E

Post autor: Wojtek »

podkład, podkład, jeszcze więcej podkładu ;)

Obrazek

Obrazek Obrazek

Podłoga bagażnika... też podkład ;)
Obrazek Obrazek

kieszenie bagażnika, tutaj o dziwo - podkład :) w prawej wzmocnienie wymęczone, ale... jest ono niedostępne, żaden handlarz typu "w123 na części" czy też inne "wszystkie części do w123" nie miał takiego (tj. jeden miał tylko zardzewiałe lewe). Jeszcze pójdzie guma na łączenie blach po wstawkach.
Obrazek Obrazek
karfowicz
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Post autor: karfowicz »

Wojtek pisze:kieszenie bagażnika, tutaj o dziwo - podkład w prawej wzmocnienie wymęczone, ale... jest ono niedostępne, żaden handlarz typu "w123 na części" czy też inne "wszystkie części do w123" nie miał takiego (tj. jeden miał tylko zardzewiałe lewe). Jeszcze pójdzie guma na łączenie blach po wstawkach.
Czy na pewno ten jeden był zardzewiały bo ze zdjęć w tym temacie które zostały opublikowane po jego otrzymaniu wcale tego nie wynika. Używane części szczególnie te ciężko dostępne nigdy nie wyglądają jak z fabryki, ale żeby od razu zardzewiałe...
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

tak, miał dół zardzewiały, co wcale nie oznacza, że był przegnity, albo uszkodzony. Co więcej, śmiało powiem, że w skali szkolnej był na 4. (można powiedzieć, że stan dobry, ale nie bardzo dobry). Jestem z niego zadowolony. W poprzednim poście chodziło o to, że nikt nie miał bardzo dobrego, a dobry (czyli do poprawek) szukając długo znalazłem tylko jeden.
Awatar użytkownika
k1900
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 200D

Post autor: k1900 »

Świetny artykuł, fajnie że tak wszystko dokładnie opisałeś i zobrazowałeś licznymi zdjęciami.

Mam pytanie, opisując GRILLA napisałeś: "poprzeczki zostały dokładnie wymyte, z aluminiowymi poprzeczkami zrobiony porządek i całość skręcona do kupy" - chodzi właśnie o te poprzeczki - u mnie jednej brakuje, reszta jest w kiepskim stanie, ale sam grill jest elegancki, więc szkoda kupować cały. Można te poprzeczki gdzieś kupić/zdobyć/zrobić samemu?

Dzięki za info,
pozdrawiam
Kuba
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

+48 691 115 123
http://oldtimer-sklep.pl/

zadzwoń pod ten numer, jest bardzo duża szansa, że będą mieli.
Awatar użytkownika
k1900
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 200D

Post autor: k1900 »

Bardzo dziękuję!
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

postępy mało spektakularne, ale jednak są ;)

Próg i przedni słupek ogarnięte:
Obrazek Obrazek

dach w podkładzie:
Obrazek

mocowania uszczelek szyberdachu, krawędzie itp historie:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Post autor: Tomek »

Coś temat ucichł, a ja bym bardzo chciał zobaczyć zdjęcia już polakierowanego autka ;)
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

hehe ja też bym chciał w końcu zobaczyć polakierowane :) Mam fatalne zdjęcia polakierowanego bagażnika w środku, wczoraj widziałem polakierowane wnętrza drzwi, w tym tygodniu będzie polakierowane już całe wnętrze auta i prawdopodobnie dach z zewnątrz, w następnym tygodniu prawdopodobnie reszta karoserii...

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Dach wewnątrz ogarnięty. Najwyższy czas na lakier zewnątrz auta :)

Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ